Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση ΚΕΕΡΦΑ: Σε όλους τους χώρους

Οι μαθήτριες με τη μαντήλα στην παρέλαση της Ξάνθης, 4/10

«Δεν θα ήταν σήμερα ίδια τα πράγματα αν το εργατικό κίνημα δεν είχε μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό» είπε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Σωτηρία και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.  «Ήταν δύναμη όταν τον Απρίλη του 2015 στον Κορυδαλλό ξεκινούσε η δίκη της Χ.Α, υπήρξε στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα ήταν εκεί. Ήταν δύναμη όταν τα σωματεία στα νοσοκομεία απέτρεψαν τις «αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες». Είναι δύναμη όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στα νοσοκομεία».

«H μάχη με τη φασιστική απειλή είναι ανοιχτή αλλά πατάμε πάνω σε ένα αντιφασιστικό κίνημα που πλέον έχει και μέγεθος και εμπειρίες» είπε η Φύλλια Πολίτη από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας τα περσινά συλλαλητήρια που έγιναν στην πόλη στις 18 Μάρτη και στις 16 Σεπτέμβρη. «Και στις δύο περιπτώσεις ήταν κρίσιμο ότι η Αριστερά διαδήλωνε μαζί. Είναι κάτι που πατάει πάνω σε χρόνια δουλειάς, με μάχες όπως αυτές που δώσαμε για να μπούνε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, ενάντια στις απόπειρες των φασιστών να συμμετάσχουν στις εκλογές του σωματείου στο Δήμο ή του δικηγορικού συλλόγου».

«Είμαστε αποφασισμένοι και μπορούμε να το πετύχουμε ότι αυτή τη φορά η φασιστική συμμορία στον Ασπρόπυργο θα διαλυθεί» είπε η Λίλιαν Μπουρίτη μιλώντας εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ Δυτικών. «Μπορεί τώρα να έγινε μεγάλη είδηση στα ΜΜΕ αλλά για εμάς δεν είναι μια μάχη που ξεκινάει τώρα. Πέρσι το Μάη διαδηλώσαμε μέσα στην Γκορυτσά έχοντας στην πρώτη γραμμή τους μετανάστες ενάντια στη φασιστική συμμορία και δεχθήκαμε την άγρια επίθεση της ΕΛ.ΑΣ που τους κάλυπτε. ¨Ενα μήνα αργότερα μπορέσαμε να πετύχουμε μια μαζική διαδήλωση που έσπασε την ασυλία της φασιστικής ομάδας πατώντας πάνω στη δύναμη των τοπικών σωματείων, κάνοντας μαζική απεύθυνση στον κόσμο. Έτσι φτάσαμε την τελευταία εβδομάδα μετά την πρόσφατη επίθεση να κινητοποιείται στον Ασπρόπυργο όλη η αριστερά, το ΚΚΕ να κάνει διαδήλωση και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνουν στη συνέντευξη τύπου της Πακιστανικής Κοινότητας».

«Πριν δύο βδομάδες πήραμε την πρωτοβουλία για να διαδηλώσουμε στη Νέα Ιωνία και να καταγγείλουμε τη ρατσιστική επίθεση στον Βαρές. Κάλεσαν τα σωματεία και την κινητοποίηση στήριξε το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς» είπε στην τοποθέτηση της η Αλεξάνδρα Μαρτίνη από την ΚΕΕΡΦΑ Βορείων. «Χρειάζεται την υποστήριξη που υπάρχει να την μετατρέψουμε σε γερές τοπικές επιτροπές σε κάθε γειτονιά. Μαζί με τα συνδικάτα να πετύχουμε νίκες σαν κι αυτή που πετύχαμε μαζί με την ΠΟΣΠΕΡΤ που κάνει στάσεις εργασίας ώστε να μην προβάλλονται οι φασίστες από τη δημόσια τηλεόραση».

«Όλες τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στον Πειραιά, και δεν ήταν λίγες, τις οργανώσαμε στο δρόμο μεν αλλά με όρους μαζικού κινήματος δε, μόνο έτσι μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την φασιστική απειλή» είπε η Μαρία Ανδρέου εκπαιδευτικός από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά. «Μαζί με την ΠΕΝΕΝ και τα εκπαιδευτικά σωματεία, μαζί με άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς του Πειραιά, πετύχαμε να τους απομονώσουμε».

«Στην Ξάνθη πετύχαμε, με ατμομηχανή τις πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ να κλείσουμε δύο φορές τα γραφεία της Χ.Α» είπε η Βάσω Αλεξοπούλου, εκπαιδευτικός από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης. «Η πρώτη απόπειρά τους να στοχοποιήσουν τη μειονότητα προχωρώντας σε επιθέσεις τσακίστηκε από ένα μεικτό μεγαλειώδες αντιφασιστικό συλλαλητήριο και λίγο μετά έφυγαν από την πόλη. Το Νοέμβρη του 2015 επιχείρησαν να ξανανοίξουν. Κινητοποιηθήκαμε αμέσως, καλέσαμε όλα τα συνδικάτα, όλη την αριστερά και στήσαμε μια πάρα πολύ δυναμική μαζική διαδήλωση που οδήγησε τα γραφεία τους να καταντάνε μια απλή σφραγίδα και τελικά πριν λίγες μέρες να τα κλείσουν».

Βασικές επιλογές

«Οι πολιτικές του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας δεν είναι μια εξαίρεση στον κανόνα, αλλά βασικές επιλογές της κυρίαρχης τάξης και εδώ και διεθνώς» τόνισε η Αργυρή Ερωτοκρίτου, ειδικευόμενη γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματά. «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσο της χειρότερης κρίσης από την δεκαετία του ΄30 μεταφράζεται σε σκληρή λιτότητα από την δική τους πλευρά, μεταφράζεται σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και επεμβάσεις, μεταφράζεται σε ρατσισμό και ισλαμοφοβία».

«Η περσινή χρόνια σε όσους βρίσκονταν στο πεδίο, στα στρατόπεδα και στα κέντρα κράτησης ήταν μια εικόνα φρίκης» είπε η Εύα Ηλιάδη, εργαζόμενη σε ΜΚΟ από την ΚΕΕΡΦΑ Βορείου Κέντρου Αθήνας. «Γυναικόπαιδα μέσα σε σκηνές καλυμμένες από χιόνια, ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας να μην έχουν καμιά πρόσβαση σε υγεία, πολλά παιδιά να μην έχουν πρόσβαση στην παιδεία. Η εικόνα φέτος θα είναι ακόμη χειρότερη, με την πολιτική των απελάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης να σκληραίνει. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλος».

«Οι διαδηλώσεις στις 18 Μαρτίου και στις 16 Σεπτέμβρη ήταν πρωτοβουλίες που απευθύνθηκαν και στο Ηράκλειο και πανελλαδικά σε όλα τα κομμάτια της Αριστεράς, συλλογικότητες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αλλά και τους εργαζόμενους. Στους χώρους δουλειάς που επισκεφθήκαμε η ανταπόκριση πάνω στο θέμα ήταν μεγάλη και γι’ αυτό και πολλά σωματεία παίρνουν αποφάσεις. Παρόμοια ήταν η εικόνα και μέσα στις σχολές όταν μπαίνουμε για ανακοίνωση. Τα κείμενα υπογραφών γεμίζουν στις πλατείες, στις σχολές και τους εργασιακούς χώρους, όλους αυτούς τους θέλουμε ενεργά μέλη στην ΚΕΕΡΦΑ» είπε ο Λεωνίδας Μαρουλάσοφ από την ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου Κρήτης.

«Σαν εκπαιδευτικοί δίνουμε μια τεράστια μάχη για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία και συγκεκριμένα στην πρωινή ζώνη των σχολείων» είπε ο Στέλιος Γιαννούλης, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό. «Αν θέλεις να εντάξεις πραγματικά τα παιδιά στο σχολείο παιδαγωγικά σωστό είναι να είναι όλα μαζί και ταυτόχρονα να απαντήσουμε στα ρατσιστικά ψέματα ότι φέρνουν τάχα αρρώστιες ή θα μας εξισλαμίσουνε. Έτσι επιβάλαμε σε μια ομοσπονδία που στην ηγεσία της έχει τη δεξιά, την απόφαση να ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στην πρωινή βάρδια. Δεν πρόκειται καμιά κυβέρνηση ή  συνδικαλιστική ηγεσία να το υλοποιήσει αυτό, θα το πετύχουμε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τα παιδιά, τους γονείς, το κίνημα αλληλεγγύης».

«Είμαι εδώ σαν εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών της ΣΓΤΚΣ που στη γενική της συνέλευση πήρε απόφαση να συμμετάσχει στο διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ» είπε η Βασίλεια Χαρλαύτη, φοιτήτρια στα ΤΕΙ Αθήνας. «Ανάλογες αποφάσεις έχουν παρθεί στην ΦΛΣ Αθήνας και στο Σύλλογο Ιστορικού Αρχαιολογικού και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Βόλου. Οι φοιτητές πρωτοστατούν στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Στην ΑΣΚΤ με δική μας πρωτοβουλία διεκδικήσαμε και κερδίσαμε να φοιτούν πρόσφυγες στη σχολή. 

«Στην Ξάνθη στην παρέλαση της 4ης Οκτωβρίου, οι μαθήτριες του μειονοτικού σχολείου παρέλασαν με μαντήλες και καλά έκαναν. Οι μουσουλμάνοι πρέπει να εκφράζονται όπως θέλουν, να έχουν τα δικαιώματά τους όχι μόνο στην Ξάνθη, αλλά παντού. Να έχουμε δικαίωμα να μιλάμε τις γλώσσες μας, τα πομακικά, τα τούρκικα, να μην υπάρχουν επιθέσεις τύπου ότι μέσα στο σχολείο θα μιλάτε μόνο ελληνικά. Να εκλέγουν οι μουσουλμάνοι τον θρησκευτικό τους ηγέτη και όχι να τον διορίζει το κράτος» είπε ο Αντέμ Χουσεϊνκο, φοιτητής Παιδαγωγικού.