Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνής Συνάντηση ΚΕΕΡΦΑ: Ενωμένοι στον κοινό αγώνα

Από Αριστερά Μουχαμάντ Οσμάν, Τζαβέντ Ασλάμ, Ασφάκ Μαχμούντ, Γιάννης Σηφακάκης

Καταχειροκροτήθηκαν το Σάββατο 14/10 στο γήπεδο του Ρουφ ο Ασφάκ Μαχμούντ και ο Μουχαμάντ Οσμάν που την περασμένη βδομάδα δέχθηκαν την δολοφονική επίθεση των νεοναζί στην Γκορυτσά Ασπροπύργου και τη Λαμπρινή αντίστοιχα. 

«Ευχαριστώ πολύ την ΚΕΕΡΦΑ για την στήριξη που μας έχει δώσει. Με χτύπησαν στις 7 του μήνα πέντε φασίστες στην Γκορυτσά» είπε ο Ασφάκ αντιπρόεδρος στην τοπική επιτροπή των εργατών γης. «Οι επιθέσεις στην Γκορυτσά έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και πολλά παιδιά έχουν χτυπήσει, 65 άτομα. Σταμάτησαν λίγο το καλοκαίρι αλλά μετά ξανάρχισαν. Εμένα με στοχοποίησαν γιατί μπήκα μπροστά και διαμαρτυρήθηκα ενάντια στις επιθέσεις. Ζητάμε να βάλουν τους φασίστες φυλακή!»

«Είμαι ένα χρόνο εδώ και είμαι πολύ στεναχωρημένος με αυτό που μου συνέβη. Αυτό συνέβαινε πάντα εδώ; Ό, τι συνέβη σε μένα, μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, μπορεί να συμβεί στα παιδιά σας. Να γυρίζεις από τη δουλειά και να δέχεσαι δολοφονικές επιθέσεις, να μην ξέρεις αν θα φτάσεις σπίτι σου. Απαιτώ από το κράτος και την αστυνομία να συλλάβουν τους φασίστες» είπε ο Μουχαμάντ Οσμάν.

 «Το πρώτο μέτρο στον αγώνα κατά του φασισμού είναι μια βαθιά αντιφασιστική και αντιρατσιστική παιδεία» τόνισε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτίνα. «Ας μην γελιόμαστε, οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, που παρακολουθούν σοκαρισμένες την άνοδο της ακροδεξιάς, θερίζουν ό, τι έσπειραν. Ο ρατσισμός που σηκώνει κεφάλι είναι αποτέλεσμα και των δικών τους πολιτικών, της άγριας εκμετάλλευσης των φτωχών χωρών, των πολεμικών επεμβάσεων που έχουν διαλύσει ολόκληρες χώρες, της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των κλειστών συνόρων στους πρόσφυγες, που μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, στην Ιταλία αλλά και στη Τουρκία του Ερντογάν.

Ο αγώνας κατά του ρατσισμού είναι μακρύς και θα γίνει με πολλούς τρόπους. Με τις πολλές απλές καθημερινές ενέργειες του καθενός μας. Με πολύ σημαντικές πολιτικές ενέργειες στις οποίες χωράνε πολλές δυνάμεις και κυρίως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι προτάσεις μας: Πρώτη και σπουδαιότερη, η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και η διάλυσή της. Δεύτερο, συμφωνώ με το αίτημα σας για το κλείσιμο των γραφείων της εγκληματικής οργάνωσης. Οι διεθνείς συμβάσεις παρέχουν στη δικαιοσύνη όπλα για να προχωρήσει στη διάλυση κάθε φασιστικής συμμορίας. Παλεύουμε για να ανοίξουν τα σύνορα, να αποκτήσει η Ευρώπη μια πραγματική πολιτική ασύλου, να πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις των χωρών για μετεγκατάσταση των προσφύγων. Να αναζωογονήσουμε το κίνημα αλληλεγγύης, να βοηθήσει να ενταχτούν, να δουλέψουν, να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο –αν δεν πάει πρώτο αυτό κοντά στους πρόσφυγες, θα πάνε πρώτα οι ρατσιστές, κρυφοί και φανεροί και αυτό δεν θα βγει σε καλό στην κοινωνία».

Έργα των φασιστών

 «Σαν αντιπρόσωπος μιας γενιάς που έζησε την φρίκη του πολέμου και την αγωνία της επόμενης μέρας, που βίωσε τις στερήσεις και την πείνα, που υπέφερε από την τρομοκρατία, την προδοσία και την απόγνωση, ισχυρίζομαι ότι για όλη αυτήν πανωλεθρία και την θηριωδία ευθύνονται οι Γερμανοί φασίστες. Αυτοί αιματοκύλισαν και ώθησαν στην απόγνωση πολλούς λαούς με αποτέλεσμα 55 εκατομμύρια νεκρούς. Ιδιαίτερος στόχος των εγκλημάτων ήταν οι Εβραίοι, οι Ρομά, οι αλλοδαποί, οι ομοφυλόφιλοι, οι ανάπηροι. Αυτά ήταν τα έργα των φασιστών» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Μάριος Σούσσης, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος. 

«Και τι επιδιώκουν σήμερα οι νεοφασίστες; Στις 20 Ιανουαρίου του 1942 στο Βερολίνο στη Βίλα Βάνζεε φιλοξενήθηκε μια μυστική διάσκεψη, όπου αποφασίστηκε η “τελική λύση”, να απαλλάξουν την Ευρώπη από τα 11 εκατομμύρια Εβραίους που μίαιναν την Άρια φυλή που θα κυριαρχούσε στον πλανήτη. Τα εγκλήματά τους έγιναν, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος, εν ψυχρώ, οργανωμένα, με πρόγραμμα, μεθοδευμένα. Μεταχειρίστηκαν οποιοδήποτε μέσο. Ειδήμονες στο ψέμα και την απάτη σκηνοθετούσαν ταινίες παραπλανώντας την αλήθεια. Αυτό κάνει και η Χρυσή Αυγή σήμερα, παραπλανεί την αλήθεια.   Πριν από τον πόλεμο ζούσαν στην Ελλάδα 71.000 Εβραίοι, μετά τον πόλεμο ζούσαν 10.000 Εβραίοι, ποσοστό απώλειας 86% . Ο φασισμός δεν ήταν θεωρία, ούτε ιδεολογία, ήταν μια εγκληματική οργάνωση που σκοπό είχε την βιομηχανία θανάτου, την οποία εφάρμοσε στα κρεματόρια και τα ιατρικά πειράματα πάνω σε παιδιά».  

«Πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανακόψουμε το ναζισμό; Χρειάζεται συνεχής ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για τον ρόλο που παίζουν οι νεοναζί αλλά και της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη» τόνισε η Μαρία Κασκαρίκα (μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη που δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση των ναζί στους Αμπελόκηπους) από την “Πρωτοβουλία για να κλείσουν τα γραφεία των νεοναζί”. Χρειάζεται κινητοποίηση όλης της Αριστεράς, το λαϊκό κίνημα με πρωτοπόρο την Αριστερά, με εκδηλώσεις και με πορείες ώστε να αναγκαστεί το σύστημα, η αστυνομία, η δικαιοσύνη να κάνουν κάτι. Κινητοποίηση των καλλιτεχνών και των διανοουμένων. Κλείσιμο των γραφείων που λειτουργούν σαν ορμητήρια».  

«Η ιστορία της ισλαμοφοβίας δεν είναι τωρινή,  πάει πίσω στις απαγωγές των 28 Πακιστανών μεταναστών από μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας και της Ελλάδας το 2005» τόνισε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Από το 2004 μιλάνε για το Τζαμί αλλά ακόμη δεν έχουμε τίποτε. Και διεθνώς, βλέπετε την εθνοκάθαρση στην Ροχινγκία, αλλά δεν μιλάει κανείς επειδή είναι μουσουλμάνοι. Γιατί έγιναν οι πρόσφατες επιθέσεις στην Γκορυτσά και στη Λαμπρινή; Γιατί είναι μετανάστες και μουσουλμάνοι και η αστυνομία δεν δουλεύει καλά. Έχουν συλληφθεί συνολικά 9 άτομα, αλλά μετά από τις κινητοποιήσεις τις δικές μας και της ΚΕΕΡΦΑ. Ρωτάω την κυβέρνηση γιατί πέρασε τόσος καιρός και 70 επιθέσεις για να συλληφθούν κάποια άτομα; Γιατί δεν γράφονται στις μηνύσεις, δεν αναφέρεται ότι οι επιθέσεις είναι ρατσιστικές, πώς είναι δυνατόν να ενημερώνουν οι αστυνομικοί τους φασίστες και να μπαίνουν στα σπίτια όσων κάνουν μήνυση; Λέμε σε κάθε φασίστα, είμαστε όρθιοι και δεν θα μπορέσετε ποτέ να μας φοβίσετε. Έχουμε δώσει μάχες: Την απεργία στο εργοστάσιο του Αυλώνα, 35 μέρες μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, με τους εργάτες γης στη Σκάλα Λακωνίας και στον Μαραθώνα, τη Νίκαια, το Ρέντη, τον Άγιο Παντελεήμονα, όταν είμαστε ενωμένοι και οργανωμένοι μπορούμε να  νικήσουμε»!

Εμπειρία

 «‘Eχουμε μια πολύτιμη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια. Το 2012-13 η Χ.Α είχε βάλει σαν στόχο τη Νίκαια και το άνοιγμα των γραφείων τους σήμανε όργιο τρομοκρατίας με τις πλάτες της αστυνομίας» τόνισε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας. «Σε κάθε επίθεση ή απόπειρα της Χ.Α να βγει προς τα έξω απαντήσαμε κάθε φορά με αποτέλεσμα να συσπειρώνουμε κόσμο, συνδικάτα, την Αριστερά, τους ίδιους τους μετανάστες. Το κίνημα δεν εμφανίστηκε σαν κεραυνός εν αιθρία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χτιζόταν από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν οι φασίστες και στον Πειραιά και σε κάθε γειτονιά σε όλη τη χώρα».

Ο Κώστας Μανταίος πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών τόνισε: «Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί το διάλογο που έχει ανοίξει μεταξύ αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινήσεων στη χώρα μας. Δεκάδες θύματα μεμονωμένων ρατσιστών και οργανώσεων εγκληματικών όπως η Χρυσή Αυγή και άλλες. Η προχθεσινή επίθεση στον Ασπρόπυργο δείχνει την εμμονή αυτών των φυραμάτων στο έγκλημα και το μίσος. Ο Σύνδεσμός μας, φύσει και θέσει, αντιφασιστικός καταδικάζει τη βία κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Δημοσιοποιούμε πάντα τις θέσεις μας κατά του φασισμού πιέζοντας κάθε αρμόδιο φορέα για τη λήψη δραστικών μέτρων. Λέμε όχι στρατόπεδα και εγκλεισμούς για τους πρόσφυγες». 

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αύξηση του κινδύνου της φασιστικής απειλής από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία μέχρι τις ΗΠΑ»  τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. «Αλλά ταυτόχρονα φουντώνουν και οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και αυτό είναι ευκαιρία. Εδώ σε εμάς, στην Γκορυτσά και στον Ασπρόπυργο διοργανώσαμε μαχητικές διαδηλώσεις ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε αυτές τις μέρες την κυβέρνηση και την αστυνομία να κάνουν συλλήψεις φασιστών. Δεν εφησυχάζουμε, το φίδι βγάζει ξανά κεφάλι και η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και ρατσισμού της ΕΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους δίνει τη δυνατότητα να ανακάμψουν. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να το πατήσουμε κάτω. Αυτό μεταφράζεται σε μαζικό κίνημα, μαζική δράση με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στο κέντρο, τις συλλογικότητες, τους φοιτητές, τις κοινότητες μεταναστών, με όλη την αριστερά ενωτικά». 

 «Παρά τον φερετζέ που είχαν βάλει διάφορα δεξιά κόμματα, ότι είναι μόνο κατά του Ισλάμ –κάτι βέβαια εξίσου κατακριτέο- ο αντισημιτισμός εξακολουθεί να είναι δομικό στοιχείο της άκρας δεξιάς. Για τη Χ.Α βέβαια δεν ισχύει ούτε αυτός ο φερετζές» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Μωυσής Λίτσης, δημοσιογράφος. «Πριν φτάσουμε στο Ολοκαύτωμα για δεκαετίες μιλούσαν για “εβραϊκό πρόβλημα”. Και όταν θεωρούν σήμερα μια πληθυσμιακή ομάδα “πρόβλημα”, αυτή είναι η κατάληξη αυτής της λογικής, είναι η πιο απεχθής, μαζική εξόντωση. Το άλλο στοιχείο που θυμίζει την δεκαετία του ’30 είναι το κλείσιμο των συνόρων. Δεν ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ την δεκαετία του ’30 έκλειναν τα σύνορα στους Εβραίους. Δεν μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στον ρατσισμό χωρίς να παλέψουμε ενάντια στον αντισημιτισμό και δεν μπορούμε να παλέψουμε ενάντια στον αντισημιτισμό ανεχόμενοι άλλες μορφές ρατσισμού».  

«Νοιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα συντροφικό χώρο» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Φώτης Ανδριόπουλος από το Σχολείο Μεταναστών Πειραιά. «Το Σχολείο με την ΚΕΕΡΦΑ στα δύσκολα πέτρινα χρόνια ήταν μαζί - και ήταν ξεχωριστές στιγμές, με τους συντρόφους μας στις γειτονιές του Πειραιά. Η ΚΕΕΡΦΑ λειτουργεί με ένα τρόπο ενωτικό και είναι σημαντικό αυτό και χρήσιμο ενάντια στην φασιστική και ρατσιστική απειλή. Όσο θα προχωράει με αυτή τη γραμμή θα είναι καταλύτης και μπροστάρης στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι όσοι είμαστε αντιρατσιστές».

«Βλέποντας δίπλα μας τα χτυπημένα πρόσωπα του Ασφάκ και του Οσμάν παίρνουμε μια ιδέα τι είδους μάχες έχουμε μπροστά μας να δώσουμε» τόνισε ο Γιάννης Σηφακάκης από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Χρειάζεται να τσακίσουμε τους φασίστες, να απαιτήσουμε να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να ζητήσουμε άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, να ακυρωθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, θρησκευτικά και πολιτικά δικαιώματα για όλους. Μπορούμε να τα πετύχουμε αυτά με τη δύναμη της μετωπικής δράσης με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή – με τον ίδιο τρόπο που πετύχαμε να αλλάξει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των κορυφαίων στελεχών του που αντιμετώπιζαν τους φασίστες σαν ένα νόμιμο κόμμα». 

Απελάσεις

«Απορρίπτουν τις αιτήσεις ασύλου και ξεκινάνε απελάσεις, έχουν σταματήσει τις επανενώσεις οικογενειών» τόνισε ο Ορφέας, Αφγανός πρόσφυγας από το στρατόπεδο του Σχιστού. «Φέρνουν και άλλους πρόσφυγες που θέλουν να τους στριμώξουν δέκα-δέκα μέσα σε κοντέινερ. Έγινα μέλος στην ΚΕΕΡΦΑ στην περσινή μεγάλη διαδήλωση στις 18 Μάρτη και από τότε δεν έχουμε σταματήσει να κατεβαίνουμε από το Σχιστό: Πρωτομαγιά, 27 Ιουλίου, 22 Αυγούστου, 16 Σεπτέμβρη στα γραφεία της Χ.Α, 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι».

«Πέντε χρόνια δράσης, με κορυφαίο γεγονός το προσφυγικό το 2015 στην πύλη Ε2 στον Πειραιά, βάζουμε το λιθαράκι μας ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, καταδικάζουμε τις ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης και απαιτούμε το κλείσιμο των γραφείων της» είπε ο Διονύσης Πατσόπουλος από την Αλληλεγγύη Πειραιά.

Για τον ρατσισμό αλλά και τον σεξισμό που βιώνουν οι μαύρες γυναίκες στην Ελλάδα μίλησε η Μαντρέτ εκ μέρους της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών. «Μπορεί να έχουμε διαφορετικά χρώματα, αλλά έχουμε όλοι το ίδιο πρόσωπο, τα τριαντάφυλλα έχουν διαφορετικά χρώματα αλλά είναι όλα τριαντάφυλλα, είμαστε όλοι ένα».  

«Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΕΡΦΑ για τους αγώνες που δίνει ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Το 2013 στη Μανωλάδα έγιναν πυροβολισμοί απέναντι στα αδέρφια μας που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους. Μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ δώσαμε μία μεγάλη μάχη και τελικά κερδίσαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να καταδικαστούν οι ένοχοι. Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη νίκη όχι μόνο για τους εργάτες της Μανωλάδας αλλά για τους εργάτες όλου του κόσμου. Αν η ΚΕΕΡΦΑ δεν έδινε τη μάχη μαζί μας δεν θα τα καταφέρναμε» τόνισε Αρέφ Ραχμάν, εκπρόσωπος κοινότητας Μπαγκλαντές. «Όμως τώρα θέλω να ζητήσω να πάρει πρωτοβουλίες για να σταματήσει η βαρβαρότητα στη Μιανμάρ. Ο ΟΗΕ απλά καταδικάζει στα λόγια και η ΕΕ δεν έχει πάρει καν θέση».