Οικονομία και Πολιτική
Όλα θυσία για να φύγει η “αβεβαιότητα”

Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η Τρίτη Αξιολόγηση (ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα) συμφώνησαν στην συνάντησή τους στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ "θετικό κλίμα" γράφουν οι εφημερίδες. Η Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί (σύμφωνα με Το Βήμα) ότι το Ταμείο θα διευκολύνει την διαδικασία και δεν προτίθεται να βάλει εμπόδια στο κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό το "δεν θα βάλει εμπόδια" δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς: σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να βγάλει νέες απαιτήσεις από το μανίκι -όπως κατά κανόνα έκανε στο παρά πέντε στις προηγούμενες αξιολογήσεις. Ούτε το τι σημαίνει το "καλό κλίμα" και η "συμφωνία για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης" είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς. Σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί κατ’ αρχήν τις μέχρι τώρα απαιτήσεις του ΔΝΤ και είναι έτοιμη να τις εφαρμόσει. Άμεσα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πολλές φορές μέχρι τώρα αμφισβητήσει τις προβλέψεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Κομισιόν για την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το 3.5% του ΑΕΠ το οποίο προβλέπει το πρόγραμμα είναι ένας στόχος αδύνατος. Για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο -ένας βασικός όρος για την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα- πρέπει να γίνουν δυο πράγματα: πρώτον να συμφωνήσουν οι δανειστές σε κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και δεύτερον να πάρει η ελληνική κυβέρνηση ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (τα άλλα δυο μέλη της Τρόικας) αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν για κάποια πραγματική ελάφρυνση του χρέους. Το πιο πιθανό είναι ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να βρίσκεται με το ένα μόνο πόδι στο ελληνικό πρόγραμμα -με απαιτήσεις αλλά χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ. 

Κόκκινα δάνεια

Αλλά δεν είναι μόνο τα πλεονάσματα αυτά που αμφισβητεί το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. 

Η αιτία, όπως και στην Ιταλία και πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τα κόκκινα δάνεια. Στις 5 Οκτώβρη η Eurobank πούλησε ένα πακέτο αξίας 1.5 δις "μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εγγυήσεις" (από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κλπ). Το τίμημα: 3% της αξίας τους. Αυτή η διαδικασία θα απογειωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα -αυτό σημαίνει η "συμφωνία για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης". Ταυτόχρονα οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες τους -η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να υποχωρήσει με κανέναν τρόπο στις "παράλογες" απαιτήσεις του σωματείου για την χρηματοδότηση του επικουρικού ταμείου. 

Παρά τη συμφωνία, το πιο πιθανό είναι ότι το ΔΝΤ δεν θα μπει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα. "Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς το ΔΝΤ" δήλωσε ο Τσακαλώτος από την Ουάσιγκτον. Αυτό που έχει σημασία είναι να λήξει η αβεβαιότητα. "Ο πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα... Θέλουμε έναν καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές".

Θέλουμε έναν καθαρό διάδρομο προς τον νεοφιλελευθερισμό.