Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Αποκαλύψεις από το σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου

Τρία χρόνια και 243 δικάσιμους συμπλήρωσε η δίκη της Χρυσής Αυγής με τη συνεδρίαση της 20/4 στον Κορυδαλλό. Δεκάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες έδωσαν για μια ακόμη φορά το παρών στο δικαστήριο, στη συγκέντρωση που καλούσε η οικογένεια Φύσσα και αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους η ΚΕΕΡΦΑ. 

Στη μέχρι τώρα διάρκεια αυτής της δίκης, το αντιφασιστικό κίνημα και η πολιτική αγωγή έχουν καταφέρει το κολοσσιαίο έργο να διατρανώσουν το κατηγορητήριο, τόσο με τη στήριξη των πάνω από 140 μαρτύρων κατηγορίας όσο και με την ανάδειξη των εγγράφων που περιέχουν στοιχεία για τα οποία η λέξη συντριπτικά είναι λίγη.

Το συμπλήρωμα των τριών χρόνων συνέπεσε με την έναρξη της εξέτασης από το δικαστήριο του σκληρού δίσκου του αρχηγού της εγκληματικής συμμορίας, Νίκου Μιχαλολιάκου. Το υλικό που πρότεινε η πολιτική αγωγή ολοκληρώθηκε μέσα στις επόμενες δύο δικάσιμες (23 και 24/4). Μέσα από βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα και ηχητικά, ξεχύθηκε όλος ο ναζιστικός βόρβορος της Χρυσής Αυγής, ενώ προέκυψε και πάλι πλήθος στοιχείων για την οργανωτική δομή και την ιεραρχία της. 

Αμετανόητος ναζί

Ξεκάθαρος και αμετανόητος, ο Μιχαλολιάκος δηλώνει για τον ναζιστικό χαιρετισμό στο φεστιβάλ νεολαίας: «Είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να γυρίσουμε στο μισό τα εκατό. Δεν μας νοιάζει. Πίστη, ιδέες, δεν αλλάζουνε. Τα σωστά κινήματα αρχίζουν με διαγραφές, όχι με εγγραφές. Γίναμε ξαφνικά πάρα πολλοί, αλλά οι πολλοί πρέπει να γίνουν όπως είμαστε οι λίγοι, όχι εμείς να αλλάξουμε!» Ο ναζισμός δεν ήταν ιδεολογία της νιότης, είναι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ακόμη και σήμερα. Στόχος της συμμορίας είναι να μην αλλάξει και να κάνει τα μέλη της το ίδιο αμετανόητους ναζιστές: «Δε θα επιτρέψουμε να υπάρχουν καταστάσεις εκτός κεντρικής γραμμής. […] Πρέπει να είμαστε χρυσαυγίτες καθόλα», τονίζει σε άλλη ομιλία του. Τη διαβεβαίωση ότι οι χρυσαυγίτες «δεν αλλάζουν», ο Μιχαλολιάκος τη δίνει ξανά και ξανά σε πλήθος ομιλιών, σε γραφεία και συγκεντρώσεις, σε μια ομοβροντία από βίντεο που προβλήθηκαν στις συνεδριάσεις. Την απευθύνει στα μέλη, νέα και παλιά, εν όψει των εκλογών του 2012, στην προσπάθειά του να σπάσουν οι ανησυχίες ότι «θα φορέσουν γραβάτες». 

Σε ομιλία του για το 1945, είπε, σύμφωνα με ανταπόκριση της ίδιας της εφημερίδας Χρυσή Αυγή: «Χάθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη, εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε». «Θα το βάλω στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας: μας πολεμάνε όλοι, άρα πάμε καλά. Ο Γκαίμπελς το είπε, όταν ήταν να πάρουν την εξουσία. […] είμαστε οι κακοί της υποθέσεως και το χαιρόμαστε! Εναντίον όλων!», φωνάζει σε άλλο σημείο. Αμέτρητες φορές ακούστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου η ομολογία: «μας λένε ναζιστές, φασίστες, ρατσιστές. Ναι, είμαστε!», ενώ ο ναζιστικός χαιρετισμός υπήρχε σχεδόν σε κάθε βίντεο.

Δεν λείπουν και οι αισχρές αναφορές στις ομάδες που αποτελούν τον κατεξοχήν στόχο. Στις ομιλίες και τα κείμενα υπάρχει διάχυτος αντισημιτισμός με χαρακτηριστικό (αλλά σε καμία περίπτωση μεμονωμένο) παράδειγμα μια συγκέντρωση στην οποία περιγράφει με διεστραμμένη χαρά το πώς οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς. Σε άλλη ομιλία δεν παραλείπει να τονίσει ότι στόχος της Χ.Α είναι και οι Ρομά, αφού η ίδια μοίρα τους περίμενε και στο ναζιστικό καθεστώς. Για τους μετανάστες, το ανατριχιαστικό τους όραμα είναι ίδιο: «σκοπός μας είναι να τους διώξουμε όλους […] ας γίνουμε εξουσία και τον βρίσκουμε τον τρόπο […] υπάρχουν ερημωμένες περιοχές, ας τους μαζέψουμε όλους εκεί με ηλεκτροφόρα σύρματα».

Μιλώντας για τις εκλογές ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ωρύεται: «Ο ψήφος (sic) ενός σοφού ανθρώπου μετράει το ίδιο με ενός τρελού! Το ξέρατε ότι στο Δρομοκαΐτειο ψηφίζουν;» Βέβαια ο πιο μεγάλος καημός του δεν είναι το ποιοι ψηφίζουν, αλλά το ότι ψηφίζει ο κόσμος γενικώς: «Δεν έχουμε δυο τεθωρακισμένες μεραρχίες να γλιτώσουμε από εκλογές, διαδικασίες κλπ», λέει, ενώ σε άλλη ομιλία, ξεκαθαρίζει στα μέλη του ξανά: «Όχι πως πιστεύω στις εκλογές. Μην παριστάνω το δημοκράτη γιατί δεν είμαι». Η διαβεβαίωση ότι η Χρυσή Αυγή ΔΕΝ είναι κόμμα επαναλαμβάνεται δεκάδες φορές σε όλους τους τόνους: «κάποτε θα μπούμε στη βουλή, είτε με εκλογές είτε χωρίς», «όσο πιο δυνατοί, τόσο πιο ακραίοι», «Εμείς έχουμε βάλει βόμβες! Έχουμε προτάξει τα στήθη μας, εμείς είμαστε κόμμα; Κόμμα είμαστε με τη νομική έννοια του όρου, κατά τα άλλα είμαστε εναντίον των κομμάτων, αγωνιζόμαστε για την κατάργησή τους», «τα χέρια μας μπορούμε να τα λερώσουμε», «Ζήτω τα παιδιά της ΧΑ και να μη γίνουν ποτέ […] πουλημένοι, συμβιβασμένοι, δημοκράτες», «Έχει λέει η ΧΑ πειθαρχία σχεδόν στρατιωτική. Τι σχεδόν; Από το στρατό έχουμε περισσότερη οργάνωση», «Ένα κόμμα με γερές δομές, στρατιωτικές. Δε μας φοβίζει ο όρος στρατιωτικές, γιατί να μας φοβίζει; Ο στρατός είναι η ελπίδα του έθνους». Αυτά είναι λίγα μόνο από τα όσα βρίσκονται στον δίσκο του αρχηγού της υπόδικης οργάνωσης.


και εγκληματίας

Αν κάτι προκύπτει το ίδιο καθαρά με την αδιαπραγμάτευτα ναζιστική ιδεολογία της ΧΑ από τα αρχεία του Μιχαλολιάκου, αυτό είναι η πλήρης επίγνωσή του για τη βίαιη δράση της. Την οποία επικροτεί και ενθαρρύνει. «Είχαμε κάποτε τα γραφεία μας στην οδό Σολωμού. Κάποιοι δικοί μας είχαν κοπανήσει κάποιους συριζαίους και κάτι αλλοδαπούς. Δεν περνούσαν περπατώντας, τι να κάνουμε, δεν περνάς από τα γραφεία περπατώντας, ή τρέχανε ή δεν προλαβαίνανε να τρέξουν. […] σαπίζονταν στο ξύλο». Σε συγκέντρωση στις Θερμοπύλες λέει: «Εσείς είστε τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής! Ας έρθουν να μετρηθούμε!», ενώ μπροστά στο πλήθος φιγουράρει το τάγμα εφόδου της Νίκαιας με τα γνωστά παντελόνια «πόλεως», τη χαρακτηριστική στολή του.

Κάνει αναφορές σε αμέτρητα περιστατικά ξύλου που έχει ζήσει, δει ή ακούσει από τα μέλη, έχει στο δίσκο του βίντεο από χρυσαυγίτικες συγκεντρώσεις που κατέληξαν σε συγκρούσεις, βίντεο από τραμπουκισμούς σε βάρος γυναικών, φωτογραφίες από οπλοστάσια. Ο όποιος ισχυρισμός θέλει τη Νίκαια να είναι ένας πυρήνας που «ξέφυγε» καταρρέει παταγωδώς. Όπως παταγωδώς καταρρέει η γραμμή που θέλει τον Ρουπακιά περαστικό τον οποίο κανείς στην ηγεσία της οργάνωσης «δεν ξέρει». Όχι μόνο ο Ρουπακιάς φαίνεται στις Θερμοπύλες, αλλά σε άλλο βίντεο αποδεικνύεται ότι ο Μιχαλολιάκος ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά όποιον έχει σχέσεις με την οργάνωση, όταν πετάει έξω από εκδήλωση έναν που τον είχε δει σε φωτογραφίες σε συγκέντρωση του ΛΑΟΣ.

Εμβληματικές βίαιες δράσεις ξαναήρθαν στο προσκήνιο: το ρατσιστικό πογκρόμ του Μάη του 2011, ο τρόμος στον Άγιο Παντελεήμονα και η επίσης ρατσιστική επίθεση στο Παλιό Εφετείο. Το πογκρόμ ομολόγησε ο Κασιδιάρης, ξεκαθαρίζοντας στα μέλη ότι ραχοκοκαλιά και οργανωτής του ήταν η Χρυσή Αυγή. Προβλήθηκε βίντεο στο οποίο ζητάει από τους συμμετέχοντες οικονομική ενίσχυση και αιτιολογεί: «Όλες αυτές τις μέρες, με όλες αυτές τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις […] ναι μεν ήταν ο κόσμος αλλά η ΧΑ τους οργάνωσε». 

Για τον Άγιο Παντελεήμονα ο Μιχαλολιάκος κάνει σκόνη την ιστορία περί «αγανακτισμένων» λέγοντας ακόμα πιο καθαρά: «Ποιοι παίζανε ξύλο με τα ΜΑΤ; Οι κάτοικοι ή οι χρυσαυγίτες;». Τέλος, για το Παλιό Εφετείο: «Εκεί που το κράτος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, μπόρεσαν οι εθνικιστές και άδειασε το Εφετείο. Εγώ προσωπικά δεν ήμουν απών! Εκεί ήμουν! Κερδίσαμε τη μάχη και απελευθερώσαμε έστω μια γωνία», φωνάζει, επιβεβαιώνοντας τους αυτόπτες μάρτυρες θύματα που είχαν καταθέσει το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την προστατευόμενη μάρτυρα Ε που ήταν επίσης παρούσα στην επίθεση.


 

 

Επόμενες δικάσιμοι

Απρίλης: 25/4 στον Κορυδαλλό. 
Μάης: 2/5, 15/5, 17/5, 24/5, 29/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό. 
9/5, 16/5 και 21/5 στο Εφετείο.