Γράμματα και σχόλια
Μυτιλήνη: Ελλάδα-Τουρκία - Εκδήλωση ειρήνης και συναδέλφωσης

Mήνυμα ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών έστειλαν την Κυριακή 20/5 από το κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης οι πολίτες της Λέσβου, που συμμετείχαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωναν η Κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», σε συνεργασία με μέλη της αντίστοιχης τούρκικης κίνησης «EGE BARIS ILETISIM DERNEGI». 

Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τη Λέσβο ο Θράσος Αβραάμ εργαζόμενος σε ΜΜΕ, “στην εκδήλωση βραβεύτηκε για την πολυετή δράση του στην ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής φιλίας των λαών ο πρώην δήμαρχος του Δικελί Οσμάν Οζγκιουβέν. Την παρουσίαση της δράσης του έκανε εκ μέρους της Συνύπαρξης ο πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Πάλλης. Στη συνέχεια η χορωδία του ιδρύματος Lozan Vakfi έδωσε μια καταπληκτική συναυλία που ξεσήκωσε το κοινό με ¨τα τραγούδια που μας ενώνουν¨. Η χορωδία αυτή απαρτίζεται από απογόνους της υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών που έγινε με την συνθήκη της Λωζάνης το 1924. Πρόσφυγες και αυτοί, έχουν βιώσει μέσα στα σπίτια τους ένα ιδιαίτερο πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα που έφεραν οι οικογένειες τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως η Κρήτη, η Μακεδονία, τα νησιά.

Η εκδήλωση αυτή απέδειξε, ότι παρά τα όσα υπαρκτά προβλήματα υπάρχουν στις σχέσεις των δυο κρατών, οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους και επιθυμούν να ζήσουν αρμονικά μέσα σ' ένα περιβάλλον ειρήνης σ όλη την περιοχή”, αναφέρει ο Θ. Αβραάμ.