Η Αριστερά
Μαρξισμός 2018: Μια έκρηξη επαναστατικών ιδεών

Κατάμεστο το αμφιθέατρο στη συζήτηση που έκλεισε το φεστιβάλ

Ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για τους αγώνες του κινήματος και της αριστεράς ήταν ο Μαρξισμός 2018, το φεστιβάλ που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα από τις 17 έως τις 20 Μάη στη Νομική Αθήνας. Το τετραήμερο, αφιερωμένο φέτος στα 50 χρόνια του Μάη του '68 και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, “πάντρεψε” την έμπνευση εκείνης της εξέγερσης με τις επαναστατικές ιδέες και δυνάμωσε τον αγώνα για την ανατροπή σήμερα.

Για τέσσερις μέρες, η Νομική μετατράπηκε κυριολεκτικά σε ένα εργαστήρι επαναστατικών ιδεών, με πάνω από 50 συζητήσεις και πάνω από 70 ομιλητές, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς, αγωνιστές των κινημάτων, από όλο το φάσμα της αριστεράς. Στο κέντρο του τετραήμερου, που συγκέντρωσε εκατοντάδες κόσμο από την Αθήνα και πολλές άλλες πόλεις της χώρας, βρέθηκαν όλα τα κρίσιμα μέτωπα της περιόδου.

Απέναντι στις εθνικιστικές κραυγές για τη Μακεδονία, τους πολεμικούς ανταγωνισμούς με την Τουρκία και τους αντιδραστικούς άξονες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, στο Μαρξισμό αγωνιστές και αγωνίστρεις από την Μακεδονία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα ενώθηκαν στο ίδιο πάνελ και συζήτησαν για τη διεθνιστική απάντηση των εργατών. Όχι τυχαία η συζήτηση έκλεισε με όλους μαζί, πάνελ και κοινό, να φωνάζουν δυνατά διεθνιστικά συνθήματα.

Απέναντι στα προκλητικά ψέματα της κυβέρνησης ότι “βγαίνουμε από την μνημόνια” την ίδια ώρα που το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης φέρνει νέες σκληρές επιθέσεις, στο Μαρξισμό αγωνιστές και αγωνίστριες, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες από δεκάδες χώρους δουλειάς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συζήτησαν για την οργάνωση των αγώνων, το δυνάμωμα των σωματείων τους, την κλιμάκωση των απεργιών, με πρώτο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 30 Μάη.

Απέναντι στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης Φρούριο, απέναντι στις φασιστικές προκλήσεις και επιθέσεις, στο Μαρξισμό ντόπιοι, μετανάστες και πρόσφυγες συζήτησαν για την οργάνωση του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, για τη μάχη για την καταδίκη των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Όσο για τις συζητήσεις σχετικά με την κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ που προχωρά σε όλες αυτές τις επιθέσεις και για το ποια πρέπει να είναι η απάντηση και η προοπτική απέναντι στο ρεφορμισμό και τα αδιέξοδα του κοινοβουλευτικού δρόμου, ήταν από τις κορυφαίες στο τετραήμερο. Και πρόβαλλαν την εναλλακτική της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είχε τη δική της θέση στο φεστιβάλ.

Στα μέτωπα αυτά της επικαιρότητας έδεναν οι βασικές ιδέες του Μαρξ, από την οικονομία και τη διαλεκτική μέχρι την αλλοτρίωση, την καταπίεση και την κλιματική αλλαγή. Το αδιαχώρητο έγινε σε συζητήσεις όπως αυτή με εισηγητή τον μαρξιστή οικονομολόγο Μάικλ Ρόμπερτς για τα “200 χρόνια Μάρξ - Το Κεφάλαιο και οι κρίσεις”, που έφερε με τον πιο ζωντανό τρόπο αυτή τη σύνδεση και την επικαιρότητητα των μαρξιστικών ιδεών. Ασφυκτικά γεμάτη ήταν και η συζήτηση για την πάλη ενάντια στη γυναικεία καταπίεση με το χρόνο να μην είναι αρκετός για όλους και όλες που ήθελαν να παρέμβουν στην κουβέντα.

Τις συζητήσεις για τη μαρξιστική θεωρία συμπλήρωναν αυτές για την επαναστατική παράδοση που έφερναν όλους τους αγωνιστές, νέους και παλιούς, κοντά στις ιδέες του Λένιν, του Τρότσκι, της Ρόζας Λούξεμπουργκ, του Γκράμσι. Αλλά και οι συζητήσεις για τις μεγάλες στιγμές του εργατικού κινήματος και της αριστεράς, από την ίδρυση του ΣΕΚΕ ένα αιώνα νωρίτερα μέχρι τις μάχες του Μεσοπολέμου και τον “ελληνικό Μάη” το 1965 και το 1973, που όλες έχουν να προσφέρουν πολύτιμα διδάγματα στο σήμερα.

Συνολικά το τετραήμερο, τόσο οι εισηγήσεις όσο και οι παρεμβάσεις  που έπεφταν βροχή, χωρίς διακοπές, κενά ή αμηχανία, έδειξε πόσο μεγάλη είναι η ριζοσπαστικοποίηση και η αναζήτηση των εργατών και της νεολαίας για τις επαναστατικές ιδέες. Αυτό φάνηκε και από το ρεκόρ πωλήσεων που έκανε το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο που είχε μεταφερθεί και τις τέσσερις μέρες στη Νομική με μια εντυπωσιακή έκθεση με εκατοντάδες τίτλους βιβλίων. Το τραπέζι του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω έγινε επίσης κέντρο για πολύ κόσμο καθώς εκεί μπορούσε κανείς να βρει όχι μόνο το τρέχον αλλά και ένα πλήρες αρχείο με τα παλαιότερα τεύχη. Πολλοί ήταν αυτοί που όχι μόνο αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη αλλά και έκοψαν επι τόπου την πρόσκλησή τους για την γιορτή που οργανώνει στις 23 Ιούνη, θέλοντας να ενισχύσουν την εφημερίδα των αγώνων και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Ο Μαρξισμός ήταν όμως και μια άψογη διοργάνωση, από τα πανό, τις αφίσες και τις εκθέσεις που κοσμούσαν το χώρο μέχρι τα βίντεο που πρόβαλλαν την πορεία του από το 1988 μέχρι σήμερα. Σε αυτό συνέβαλλαν οι δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες που συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ και διαχειρίστηκαν όλες τις λειτουργίες του χώρου, από την υποδοχή μέχρι τις αίθουσες. Αντίστοιχο ρόλο είχαν όλοι και όλες που βοήθησαν στο συντονισμό των συζητήσεων, που έκαναν τις μεταφράσεις στους διεθνείς προσκεκλημένους, που επιμελήθηκαν τα βίντεο, τις προβολές καθώς και ένα πολύ όμορφο πάρτυ το Σάββατο το βράδυ με μουσικές από το Μάη του '68. Ιδιαίτερη συμβολή είχε και η Πακιστανική Κοινότητα που για δύο βράδια πρόσφερε πολύ νόστιμο και φτηνό φαγητό.

Σε αυτό καθώς και στα αμέσως επόμενα φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης παρουσιάζουμε κάποιες από τις συζητήσεις που έγιναν στο φεστιβάλ. Και σύντομα θα αναρτηθούν στο sekonline.gr βίντεο και ηχητικά από όλο το πρόγραμμα των συζητήσεων.

Το πάνελ της συζήτησης Όχι στην Ευρώπη Φρούριο - Σύνορα ανοιχτά”

Αδιαχώρητο στην αίθουσα όπου μιλάει ο Μάικλ Ρόμπερτς για τον Μαρξ, το Κεφάλαιο και τις κρίσεις


Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ το Μαρξισμό, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είμαι μέλος στο ΣΕΚ από το περσινό Pride, αλλά λόγω εργασίας, μέχρι πρόσφατα έκανα δύο δουλειές, δεν μπορούσα να παρακολουθώ και να έχω ενεργή δράση. Αυτή ήταν στην ουσία η πρώτη γνωριμία. 

Μου έδωσε πολλές νέες γνώσεις, ξεχώρισα πολύ τη συζήτηση για το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και τη συζήτηση με τον οικονομολόγο από τη Βρετανία. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί όλοι να έχουμε μια κοινή συνισταμένη, ότι δηλαδή παλεύουμε το φασισμό, το ρατσισμό, την καταπίεση, συνολικά τον καπιταλισμό, αλλά είναι εδώ, στο φεστιβάλ, που βλέπουμε το βάθος αυτών των μαχών. 

Τώρα μπορώ να επιχειρηματολογήσω πιο εύκολα πάνω στα πιστεύω μου. Οι επέτειοι στις οποίες ήταν αφιερωμένο το τετραήμερο, τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ και τα 50 χρόνια από το Μάη του '68, μας έδωσαν έμπνευση να κάνουμε καλύτερα αυτές τις ιδέες πράξη μέσα στο κίνημα. 

Έλις Μουτσέλι 
προγραμματιστής, Πειραιάς

Το τετραήμερο μου άρεσε πάρα πολύ, μου άνοιξε την όρεξη να συνεχίσω να αγωνίζομαι ακόμα παραπάνω. Μου άνοιξε την όρεξη να καθήσω να ψάξω πολύ περισσότερο ιστορικά, ιδεολογικά, τα πάντα. Επίσης μου άρεσε που είδα πολλά πρόσωπα νέα, αλλά και από άλλες χώρες και κινήματα. Ο διεθνισμός είναι πολύ σημαντικός ενάντια στις φυλετικές, θρησκευτικές και άλλες διακρίσεις. Μόνο αν όλοι και όλες ενωθούμε, θα υπάρξει αλλαγή. 

Φαίδωνας Κοραγιαννίδης
τμήμα γερμανική φιλολογίας και γλώσσας στο ΕΚΠΑ

Περισσότερο από όλες τις κουβέντες μου άρεσε η συζήτηση “Από το κυνήγι των μαγισσών στο #metoo – Η πάλη των γυναικών ενάντια στην καταπίεση”, τόσο η εισήγηση όσο και οι τοποθετήσεις. Μέσα από το τετραήμερο, παίρνουμε έμπνευση να αγωνιστούμε περισσότερο, να μεγαλώσουμε το ΣΕΚ, να παλέψουμε για την επανάσταση. 

Βασιλική Γκαδάτσιου
μαθήτρια Γ' Λυκείου, Ηράκλειο Κρήτης

Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ το Μαρξισμό. Είναι χρήσιμες οι επαναστατικές ιδέες, μας βοηθάνε να πάμε τον κόσμο παρακάτω. Τον κόσμο και σαν αγωνιστές στις μάχες που δίνει, αλλά τον κόσμο και σαν ανθρωπότητα. Χρειάζεται να απαντήσουμε στις επιθέσεις των από πάνω, να τους τσακίσουμε, να ζήσουμε καλύτερα. Φεύγω από το τετραήμερο πιο ενημερωμένη, πιο δυνατή πολιτικά για να μπορώ να απαντήσω σε πολλά πράγματα, πιο ξεκάθαρη.

Δέσποινα
φοιτήτρια ΦΠΨ Ιωαννίνων
 

Το φουαγιέ της Νομικής με το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο


Είμαι από το Βόλο και είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο Μαρξισμό. Είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, έχω κερδίσει πολλά πράγματα. Μέσα από τις συζητήσεις μαθαίνεις, προβληματίζεσαι, ξεκαθαρίζεις και βλέπεις και πολλούς άλλους συντρόφους και συντρόφισσες από άλλα μέρη που παλεύουν κι αυτοί. Πολιτικοποιείσαι και κοινωνικοποιείσαι παράλληλα. Βλέπεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν, διαφωνείς κιόλας, γενικά μόνο θετικά μπορείς να πάρεις. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι συζητήσεις για το ρατσισμό, για την τέχνη, για τις μάχες του Μεσοπολέμου. Εδώ ακούς πολλές γνώμες, γίνεσαι τελικά πιο αντικειμενικός, αποκτάς πιο σφαιρική εικόνα.
 
Ζωή Αποστολοπούλου
άνεργη, Βόλος

Έρχομαι στο Μαρξισμό τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια. Κάθε χρόνο περιμένω πότε θα βγουν οι ημερομηνίες και το πρόγραμμα για να δω. Μπορώ να έρθω; Μπορώ να βγάλω εισιτήρια; 

Έχασα τον περσινό Μαρξισμό και αυτό μου στοίχισε. Αλλά δυστυχώς λόγω σχολείου, είμαι μαθήτρια εσπερινού και γράφαμε εξετάσεις τέτοια εποχή πέρσι, δεν μπόρεσα να έρθω. Είναι εμπειρία καταπληκτική, μοναδική θα έλεγα. Και οι τοποθετήσεις που έρχονται μετά τις εισηγήσεις, δίνουν μια διάσταση του μαρξισμού φοβερή. Αυτή είναι η γοητεία του. Μου έχει δώσει πολλές φορές απαντήσεις σε ερωτήματα που έχω εγώ αλλά και σε ερωτήματα που μου θέτει το περιβάλον γύρω μου. Οι ιδέες βοηθάνε πάντα στους αγώνες που είναι στο καθημερινό μας πρόγραμμα, στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο, στη δουλειά, στην ανατροφή των παιδιών, στις σχέσεις μας τις επαγγελματικές και τις προσωπικές. Είναι ένας διαρκής αγώνας γιατί μας την πέφτουν από παντού, αφεντικά αλλά και διάφοροι που μας βλέπουν υποτιμητικά, σεξιστικά, ρατσιστικά. Πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε.

Κυριακή Γονάκη
άνεργη, μητέρα δυο παιδιών μονογονεϊκής οικογένειας, μαθήτρια εσπερινού λυκείου με ειδικότητα τεχνολογία τροφίμων, Χανιά