Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Μαζική απάντηση στη φασιστική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

Αντιφασιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 17 Μάρτη

Φασιστική επίθεση δέχτηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μπροστά στο Λευκό Πύργο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που οργάνωσαν ποντιακές οργανώσεις το Σάββατο 19/5. Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση/απάντηση στη νέα φασιστική πρόκληση οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ την Τετάρτη 23/5, στις 7μμ, στον Λευκό Πύργο. Συγκέντρωση μνήμης για τα 55 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη είχε καλεστεί στο μνημείο του Λαμπράκη, στις 6μμ, την Τρίτη 22/5 την ώρα που η ΕΑ πήγαινε στο τυπογραφείο.

Η επίθεση στον Γ. Μπουτάρη ήταν οργανωμένη. Με την εμφάνιση του δήμαρχου στην εκδήλωση οργανωμένη ομάδα φασιστών που είχε ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία της ξεκίνησε να βρίζει, ενώ λίγο αργότερα και μπροστά στα μάτια δεκάδων αστυνομικών τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον προπηλακίζουν και να τον χτυπάνε. 

Μέσα στα σπρωξίδια και τις κλωτσιές ο  Μπουτάρης έπεσε κάτω ενώ συνέχισε να δέχεται χτυπήματα. 'Οταν οι αστυνομικοί της φρουράς του τον σήκωσαν και άρχισαν να τον μεταφέρουν προς το αυτοκίνητο που τον περίμενε, δέχτηκε νέο κύμα επίθεσης από κουκουλοφόρους με σιδηρογροθιές στα χέρια. Την ώρα που ο Μπουτάρης επιβιβαζόταν στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου οι φασίστες επιτέθηκαν ξανά σπάζοντας τα τζάμια και τραυματίζοντας ελαφρά τόσο τον ίδιο το δήμαρχο όσο και την πρόεδρο του δημοτικού συμβούλιου που μπήκε μπροστά για να τον προστατέψει.

Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ είναι αποκαλυπτικά του οργανωμένου χαρακτήρα της επίθεσης μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπροστά στα μάτια των μπάτσων. 

Οργανωμένη ομάδα παραταγμένη σε επιλεγμένα από πριν σημεία λειτουργεί αρχικά δημιουργώντας ένταση ενώ λίγο αργότερα, όπως καταγράφουν και οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με μια κίνηση από τον αρχηγό της ομάδας δίνεται η εντολή της περικύκλωσης και της επίθεσης στο δήμαρχο.

Οι ταυτοποιήσεις και οι συλλήψεις που ακολούθησαν την επόμενη μέρα ήταν το αποτέλεσμα της μαζικής κατακραυγής τόσο για την επίθεση όσο και για την στάση της αστυνομίας που για μια ακόμα φορά άφησε την ομάδα των φασιστών να φύγει ανενόχλητη από την σκηνή του εγκλήματος. Μάλιστα ανάμεσα στους τέσσερις φασίστες που συνελήφθησαν την επόμενη μέρα δεν είναι καν ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή επίθεσης όπως φαίνεται καθαρά από τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο ίντερνετ.

Καταδίκη

“Να τιμωρηθούν οι φασίστες που επιτέθηκαν κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη”, ζητάει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. “Καμιά πολιτική διαφορά με τη στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη δεν μπορεί να δικαιολογήσει την οποιαδήποτε ομάδα φασιστών να φοράει την μάσκα του «Πόντιου πατριώτη», να φοράει μαύρες κουκούλες και να επιτίθεται δολοφονικά. Καλούμε την αριστερά, τα συνδικάτα, τις δημοτικές κινήσεις να καταδικάσουν την φασιστική επίθεση και να απαιτήσουν τη σύλληψη των φασιστών δολοφόνων”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. 

Τη βάρβαρη επίθεση που δέχτηκε ο Γ. Μπουτάρης από οργανωμένη φασιστική ομάδα τραμπούκων καταδικάζει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

“Οι φασίστες δεν υπερασπίζονται καμιά δίκαιη υπόθεση ούτε και την ιστορική μνήμη. Πρόκειται για άλλη μια επίθεση των φασιστικών κύκλων της πόλης, των ίδιων που κυνηγούν τα προσφυγάκια έξω από τα σχολεία, κάνουν επιθέσεις στα θέατρα, απειλούν το εργατικό κίνημα και όσους διαφωνούν με την εγκληματική ιδεολογία τους, κηρύσσουν το μίσος ενάντια σε κοινωνικές ομάδες, από τους ομοφυλόφιλους μέχρι τις θρησκευτικές μειονότητες. 

Οι πολιτικές διαφωνίες μας και η σταθερή αντιπαράθεση με τις επιλογές του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δεν θα θολώσουν τη ματιά μας. Όποιος ανεχτεί ή εθελοτυφλεί μπροστά στην τρομοκρατική δράση της φασιστικής ακροδεξιάς, θα τη βρει μπροστά του”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η αριστερά, το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να μπουν μπροστά ενάντια στη φασιστική απειλή. Να τσακίσουμε τους φασίστες και τους επίγονους των δολοφόνων του Λαμπράκη. 


“Η συγκεκριμένη επίθεση δεν είναι τυχαία και κεραυνός εν αιθρία. Είχαμε το εθνικιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και τoν εμπρησμό της κατάληψης Libertatia μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Έχουν περάσει 4 μήνες και δεν έχει συλληφθεί ούτε ένας. Αποθρασύνουν τους φασίστες για να προχωράνε σε αυτού του τύπου τις επιθέσεις. Χρειάζεται να γυρίσουμε πίσω και η δεξιά με την ιστορία της με ποιο τρόπο υποδεχόταν τους πόντιους σε αυτή τη χώρα. Τους υποδεχόταν με τη ρετσινιά του Τουρκόσπορου. Το να ντύνονται οι φασίστες με το μανδύα του “πατριώτη Πόντιου” είναι μεγάλο θράσος.  Η προσπάθεια διείσδυσής τους μέσα στα Ποντιακά Σωματεία είναι κάτι που οφείλουν τα ίδια τα Ποντιακά Σωματεία να απαντήσουν”.

• Από την ομιλία του Πέτρου Κωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που καταδίκασε ομόφωνα την φασιστική επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη