Διεθνή
Αίγυπτος: Λευτεριά στον σ. Χαϊθάμ

Ο Χαΐθάμ Μοχαμεντάιν

Η αιγυπτιακή αστυνομία και χωροφυλακή μπήκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο σπίτι του Χαΐθάμ Μοχαμεντάιν και τον απήγαγε χωρίς να ενημερώσουν κανέναν πού και γιατί τον μεταφέρουν. Ο Χαϊθάμ είναι γνωστός για τη δράση του ως μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών, αλλά ακόμη πιο γνωστός σε εθνικό επίπεδο ως δικηγόρος. Υπερασπίζεται σταθερά εργατικούς αγώνες και συνδικαλιστές, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παλεύουν ενάντια σε συλλήψεις όπως είναι η δική του.

Ο Χαϊθάμ έχει συλληφθεί άλλες δύο φορές μετά την επανάσταση του 2011. Πρώτη φορά το 2013 και ξανά το 2016 για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις ενάντια στις σχέσεις της Αιγύπτου με τη Σαουδική Αραβία και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την καινούργια σύλληψη και απαιτεί άμεση απελευθέρωση: “Οι αιγυπτιακές αρχές είναι γνωστές για τη χρήση της αυθαίρετης κράτησης και της αναγκαστικής εξαφάνισης για να τιμωρήσουν δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της αντιπολίτευσης. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Χαϊθάμ να υφίσταται κακομεταχείριση από τις αρχές αυτή τη στιγμή”. Θυμίζει επίσης ότι “ο Χαϊθάμ έχει υπερασπίσει εκατοντάδες εργάτες από τις διώξεις που υπέστησαν λόγω ίδρυσης ανεξάρτητων συνδικάτων και επειδή ζητούσαν καλύτερες εργασιακές συνθήκες”.

Τελικά, από τις αρχές, χωρίς πολλές λεπτομέρειες έχει διαρρεύσει ότι ο Χαϊθάμ κρατείται για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και για κοινοποίηση “ψεμάτων” στο διαδίκτυο. “Ψέματα” η αιγυπτιακή δικτατορία ονομάζει οτιδήποτε γράφεται εναντίον της.

Το καθεστώς Σίσι από τη στιγμή της εγκαθίδρυσής του εξαπέλυσε ένα κύμα άγριας καταστολής με χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους. Μετά τις πρόσφατες προεδρικές “εκλογές” φαίνεται πως το καθεστώς κλιμακώνει την προσπάθεια να επιβάλει σφιχτό έλεγχο στα πάντα.

Τις τελευταίες βδομάδες συνελήφθη ο Σάντ Γαζάλι Χαρμπ, από τις γνωστότερες φυσιογνωμίες της αιγυπτιακής άνοιξης του 2011, αλλά και η ακτιβίστρια Αμάλ Φάτχι. Η Φάτχι κρατείται γιατί ποστάρισε ένα βίντεο καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει τις γυναίκες από τη σεξουαλική κακοποίηση. Ο σύζυγος της Φάτχι, που τον έσυραν κι αυτόν μαζί με το παιδί τους, 3 χρονών, στο τμήμα είναι αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και νομικός σύμβουλος της οικογένιας Ρετζένι. Ο Ρετζένι είναι ο Ιταλός φοιτητής που δολοφονήθηκε στην Αίγυπτο ενώ μελετούσε τη δράση των εργατικών συνδικάτων.

Παράλληλα, το καθεστώς Σίσι βρίσκεται στο μέσο μιας εκστρατείας κατεδάφισης εκατοντάδων σπιτιών, πετώντας χιλιάδες κόσμο από τα σπίτια του στο Σινά. Στόχος της είναι να ελεγχθεί η απείθαρχη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη όλο και μεγαλύτερη προσέγγιση με το Ισραήλ, αλλά και τη Σαουδική Αραβία. Κουμπάροι σε αυτή την προσέγγιση είναι και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία που πλασάρουν την Αίγυπτο και το Ισραήλ σαν εταίρους για τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Όμως το καθεστώς Σίσι δεν σταματάει να δείχνει και τον φόβο του. Πριν από δυο βδομάδες ξέσπασαν αυθόρμητες διαδηλώσεις στους σταθμούς του μετρό ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων. Η συμφωνία με το ΔΝΤ από την οποία κρατιέται όρθια η αιγυπτιακή οικονομία δέχεται αφόρητες πιέσεις, ειδικά με την τρέχουσα έκρηξη των διεθνών τιμών. Ο Σίσι έστειλε όλα τα ΜΑΤ της χώρας να περικυκλώσουν τους σταθμούς και να τρομοκρατήσουν. Τον ίδιο φόβο δηλώνει και η σύλληψη των αγωνιστών που μπορούν να μπουν επικεφαλής ενός νέου κύκλου αγώνων.