Κατάντια στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης

Όπως αναφέρει το κείμενο της Νομαρχιακής, «η ιθαγένεια θα πρέπει να απονέμεται σε αλλογενείς αλλοδαπούς, με φειδώ, και κατ´ εξαίρεση, δε θα πρέπει να οδηγεί σε αλλοίωση του χαρακτήρα του Έθνους - Κράτους, ούτε να δύναται να δημιουργήσει στο μέλλον έγερση μειονοτικών ζητημάτων, ιδιαίτερα από όμορες, ή ισλαμικές χώρες», ενώ αναφέρεται και ότι μεταξύ των κριτηρίων για την απονομή της ιθαγένειας σε αλλογενείς πρέπει να είναι και η «έμπρακτη απόδειξη ενδιαφέροντος και φιλοπατρίας» για την Ελλάδα.

Στην προσπάθεια ηγήθηκε το μέλος της Νομαρχιακής Γιάννης Στεφάνου, δικηγόρος, επικεφαλής της νεολαίας ΠΑΣΟΚ επί εποχής Σημίτη και ηγετικό στέλεχος του «τσοχατζοπουλικού» μπλοκ. Και τότε η αντιπολίτευσή του από θέσεις δήθεν «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ περιοριζόταν σε κριτικές περισσότερο στα ζεμπέκικα του Γιωργάκη, παρά στις ιδιωτικοποιήσεις του Σημίτη. Τώρα η πολιτική αυτή έφτασε στο ακραίο όριό της: ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση επιλέγεται η διεμβόλισή της από ακροδεξιές θέσεις που έτρεξε να χαιρετήσει στη Βουλή ο ίδιος ο Καρατζαφέρης. Άλλοι της τότε εσωκομματικής αντιπολίτευσης» βρέθηκαν στην αγκαλιά του Γιωργάκη, αμήχανοι απολογητές των μέτρων.

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχε στον αγώνα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και στο αντιρατσιστικό κίνημα, από τις απεργίες μέχρι τα συλλαλητήρια της Κίνησης «ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» θα πρέπει να απομονώσει αυτές τις ρατσιστικές κραυγές. Αλλά όχι μόνο αυτό: τώρα περισσότερο παρά ποτέ είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αλλάξει ή να μετατοπιστεί παρά μόνο προς τα δεξιά. Οι συμβολικές διαφοροποιήσεις τύπου Παπουτσή επιβεβαιώνουν αυτήν την εικόνα. Η θέση αυτού του κόσμου είναι να συναντηθεί πολιτικά και οργανωτικά με το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με το οποίο έδωσε μαζί τις μάχες στην πρώτη γραμμή του απεργιακού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δικηγόρος