Εργατικό κίνημα
MME - STOP στις απολύσεις

Σε πογκρόμ απολύσεων προχώρησαν αφεντικά των ΜΜΕ τις μέρες του δεκαπενταύγουστου. Στον ΑΝΤ1 απολύθηκαν 4 τεχνικοί στις 13 Αυγούστου με αποτέλεσμα τουλάχιστον μέχρι τις 19 Αυγούστου να μην προβάλονται δελτία ειδήσεων λόγω στάσεων εργασίας των συναδέλφων τους. Αλλά κι από το συγκρότημα του Μαρινάκη, τον πρώην ΔΟΛ, έρχονται καταγγελίες για καλοκαιρινές απολύσεις. Τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι απολύθηκαν από τον Ιούλη.
“Την απόλυσή μου δεν την περίμενα ούτε έτσι, ούτε τώρα. Με χτύπησε ξαφνικά, στις 31 Ιουλίου 2018, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, αφού είχα καλύψει γράφοντας επί τρεις εβδομάδες άδειες συναδέλφων με σκληρή δουλειά” λέει η Ειρήνη Μητροπούλου, εργαζόμενη στο ΒΗΜΑ τα τελευταία 20 χρόνια. “Τον Ιούνιο, απέλυσαν ομαδικά 7 συναδέλφους. Με κριτήρια που παραμένουν ακατανόητα. Είμαστε όλοι πολύ επαρκείς και άξιοι επαγγελματίες. Είναι σαν να έκατσε κάπου, τυχαία, η μπίλια στη ρουλέτα, σαν να σήκωσαν ένα χαρτί στην τσόχα και είπαν εσύ θα φύγεις– έχουν απολύσει νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, με παιδιά και χωρίς παιδιά, υγιείς και με προβλήματα ασθενείας, συναδέλφους που έπαιρναν 1.000 ευρώ και άλλους με λιγότερα. Είναι το κόστος για τον εργοδότη που δεν θέλει να μπαίνει μέσα ούτε ένα ευρώ, είναι οι ενοποιήσεις των τμημάτων, είναι κάτι άλλο που δεν το ξέρω, ούτε μπορώ να το φανταστώ;...Στη δική μου απόλυση, άκουσα ότι είναι οι περικοπές γιατί δεν βγαίνει το business plan... Στις 13 Αυγούστου έκαναν και άλλες 10 απολύσεις”.
Ωστόσο – παρότι στην περίπτωση του ΑΝΤ1 η ΕΤΙΤΑ προχώρησε σε κινητοποιήσεις – στην περίπτωση των ΜΜΕ Μαρινάκη, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προς το παρόν έχουν περιοριστεί σε καταγγελτικές ανακοινώσεις. Ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του ΔΟΛ και την εξαγορά του από το Μαρινάκη, συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις. Τότε ήταν οι εργαζόμενοι που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση, αυτοί που πετάχτηκαν απ'έξω. Τώρα ήρθε η σειρά των υπολοίπων γιατί... δεν βγαίνει το business plan. Μόνο η συλλογική δυνατότητα των εργαζομένων, να μπλοκάρουν απεργιακά τις εφημερίδες και τα σάητ μπορούν να σταματήσουν το πογκρόμ των απολύσεων ό,τι και να λένε τα business plans των μιντιαρχών.