Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
BΡETANIA Έμπνευση από το Anti Nazi League

Το Anti-Nazi League (Αντι-Ναζιστικός Σύνδεσμος) και το Rock Against Racism (Ροκ Ενάντια στο Ρατσισμό) έχουν συνδέσει το όνομά τους με το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα της Βρετανίας που τη δεκαετία του '70 κατάφερε να τσακίσει τους φασίστες. Η δράση τους παραμένει κορυφαίο παράδειγμα αντιφασιστικής πάλης. Με γράμμα τους στην εφημερίδα The Guardian, ιδρυτές των δύο ιστορικών αυτών οργανώσεων καλούν ξανά σήμερα σε μαζική και ενωτική δράση ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες.
«Όλοι εμείς που παλεύουμε για μια ανεκτική, πολυφυλετική και πολυπολιτισμική κοινωνία αντιμετωπίζουμε μια αυξανόμενη και σοβαρή πρόκληση από τη ρατσιστική και φασιστική δεξιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ενθαρρύνεται από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον στενό συνεργάτη του Στηβ Μπάνον και ενισχύθηκε τώρα από την απελευθέρωση του πρώην αρχηγού του EDL, Τόμι Ρόμπινσον.
Η εισβολή στο σοσιαλιστικό βιβλιοπωλείο Bookmarks (6 Αυγούστου) και οι ανησυχητικά μεγάλες κινητοποιήσεις στους δρόμους του Λονδίνου, του Λιντς, του Μάντσεστερ και αλλού υπογραμμίζουν το μέγεθος της απειλής.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον είναι μια καλά υπολογισμένη απόπειρα να απευθυνθεί στο ίδιο ακροατήριο και το μόνο που μπορεί να τους δώσει είναι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Η πρόσφατη έκκληση του σκιώδους υπουργού των Εργατικών, Τζον Μακ Ντόννελ, για μια πολιτιστική και πολιτική εκστρατεία κατά τα πρότυπα του Anti-Nazi League είναι επομένως πολύ ευπρόσδεκτη και έγκαιρη. Χρειαζόμαστε μια ευρύτερη, ευφάνταστη και ζωντανή καμπάνια που θα αντιτίθεται κατηγορηματικά σε όλες τις μορφές ρατσισμού, ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού.
Ως ιδρυτικά μέλη πριν από 40 χρόνια του ιστορικού Anti-Nazi League (ANL) και της αδελφής οργάνωσης Rock Against Rasism, πιστεύουμε ότι οι οργανώσεις Stand up to Racism (Αντισταθείτε στο Ρατσισμό), Love Music Hate Racism (Αγάπη για τη Μουσική Μίσος για το Ρατσισμό) και Unite Against Fascism (Ενωθείτε Ενάντια στο Φασισμό) έχουν ακολουθήσει πιστά αυτή την παράδοση, και πράγματι έχουν ήδη προσφέρει ουσιαστικά και πολύ αναγκαία δείγματα αντίστασης στην άνοδο της ακροδεξιάς.
Είναι μια διαδικασία που, όπως ισχυρίζεται ο Τζον, πρέπει επειγόντως τώρα να εμβαθυνθεί και να επεκταθεί, ενώνοντας όλους τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που θα δώσουν τον αγώνα ενάντια στις τεράστιες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια από την ακροδεξιά και τους φασίστες.
Αυτό περιλαμβάνει τις τακτικές που εφάρμοζε το ANL, δηλαδή της μαζικής προπαγάνδας, της αμείλικτης αντίθεσης στους ρατσιστές και τους φασίστες όπου κι αν οργανώνουν, και της πολιτιστικής έκκλησης που πρωτοστάτησε η ANL/RAR, με μεγάλης κλίμακας μουσικές και παρόμοιες εκδηλώσεις που θα επιβεβαιώνουν τις αξίες της πολυφυλετικότητας και της διαφορετικότητας της κοινωνίας μας.
Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με τη μέγιστη ταχύτητα. Ο Τόμι Ρόμπινσον και οι διεθνείς υποστηρικτές του είναι πιθανό να προετοιμάζουν περαιτέρω εθνικές και διεθνείς δράσεις το φθινόπωρο, επιδιώκοντας να κερδίσουν υποστήριξη και επιρροή. Οι εξελίξεις στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ιταλία υπογραμμίζουν πόσο επείγον είναι αυτό. Οι μνήμες της δεκαετίας του 1930 είναι πάρα πολύ πραγματικές.
Ανεξάρτητα από τις άλλες πολιτικές μας διαφορές, πιστεύουμε ότι η στιγμή να ενωθούμε ενάντια στο δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού είναι τώρα.»
Peter Hain, Βουλή των Λόρδων, ιδρυτικό μέλος του Anti-Nazi League
Paul Holborow, Ιδρυτικό μέλος και εθνικός γραμματέας του Anti-Nazi League
Red Saunders, Ιδρυτής του Rock Against Rasism
Roger Huddle, Ιδρυτής του Rock Against Rasism
Jerry Dammers, Μουσικός, The Specials, 2 Tone, Rock Against Racism
Carol Grimes, Μουσικός, Rock Against Racism
Tom Robinson, Μουσικός, Rock Against Racism
Mykaell Riley, Μουσικός, Bass Culture, Steel Pulse, Rock Against Racism