Εργατικό κίνημα
ΔΕΘ - Πανεργατική απάντηση

8/9/17, διαδήλωση υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη.

Σε σύσκεψη καλεί ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια την Τρίτη 28 Αυγούστου στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για την οργάνωση των εργατικών κινητοποιήσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα καυτό αγωνιστικό διήμερο που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 7/9 με την απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στη δημόσια Υγεία και θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα με τη μεγάλη διαδήλωση των εργατικών συνδικάτων. Εκείνες τις μέρες θα συμπληρώνονται σχεδόν δύο βδομάδες από την υποτιθέμενη “έξοδο από τα μνημόνια” που πανηγυρίζει ο Τσίπρας. Το πιθανότερο είναι ότι αντίστοιχα πανηγυρικός θα είναι και ο τόνος της πρωθυπουργικής επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο η δραματική πραγματικότητα των περικοπών, της λιτότητας, των ελλείψεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των συνεπειών τους, είναι πολύ πιο βαριά από τα κυβερνητικά πανηγύρια.
Οι πρόσφατες πολύνεκρες τραγωδίες είτε από τις φωτιές είτε από τις πλυμμήρες ήρθαν να την αναδείξουν με τον πλέον τραγικό τρόπο. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για το τι έχουν σημάνει αυτά τα 10 χρόνια κρίσης και μνημονιακών πολιτικών. Δεν υπάρχει κοινωνική υπηρεσία που να μη βρίσκεται στο “κόκκινο” από τις ελλείψεις, την απαγόρευση των προσλήψεων και την υποχρηματοδότηση. Δεν υπάρχει συνταξιούχος που να μην του κόπηκε η σύνταξη, εργαζόμενος που να μην τσεκουρώθηκε ο μισθός του. Τα περί “εξόδου στις αγορές”, “τέλους των μηχανισμών στήριξης” κλπ, είναι καλά για να γεμίζουν τις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ανάλογη πρόθεση για πραγματική αντιστροφή των δραματικών συνεπειών που έφεραν οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, τα μνημόνια και οι πολιτικές τους.
Είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος να το πετύχουν και αυτό σηματοδοτούν οι φετινές εργατικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ.
Αυτό είναι το ένα μεγάλο κρατούμενο που επιτάσσει το να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης από διαδηλωτές. Το δεύτερο είναι η αντίσταση στον εθνικισμό. Η δεξιά και η ακροδεξιά παίζουν το χαρτί του εθνικισμού για να κερδίσουν τον κόσμο που αγανακτεί από τη μνημονιακή πραγματικότητα. Ο Μητσοτάκης κι από κοντά κάθε λογής φασίστες, θα επιχειρήσουν να λοξοδρομήσουν και να υπονομεύσουν τις εργατικές κινητοποιήσεις, προβάλλοντας τα περι Μακεδονίας εθνικιστικά τους συνθήματα. Δεν θα τους περάσει.
Οι διαδηλώσεις στη ΔΕΘ θα έχουν το στίγμα των εργατικών διεκδικήσεων για προσλήψεις, αυξήσεις, λεφτά για τις ανάγκες μας αλλά και το στίγμα του αντιφασισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Σε αυτό θα συμβάλει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και η σύσκεψη που οργανώνει στις 28 Αυγούστου.