Εργατικό κίνημα
Απεργία ΠΝΟ

Σε 24ωρη απεργία με προοπτική κλιμάκωσης προχωρούν οι ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις, αλλά κι αντιστέκονται στη διάλυση του ΝΑΤ, τον ευτελισμό των συντάξεων και την αποψίλωση των οργανικών συνθέσεων των επιβατηγών πλοίων.
Η απεργία έρχεται μετά την αποτυχημένη έκβαση των διαπραγματεύσεων της ΠΝΟ με τους εφοπλιστές για την υπογραφή ΣΣΕ. Παρά τα εκατομμύρια που θησαυρίζουν κάθε χρόνο τα αφεντικά της ελληνικής ναυτιλίας, στη διαπραγμάτευση με την ναυτεργατική ομοσπονδία, δήλωσαν ότι “αδυνατούν να χορηγήσουν την οποιαδήποτε αύξηση” στους εργάτες, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες στα καράβια χειροτερεύουν και οι οργανικές συνθέσεις – πόσοι δουλεύουν στο καράβι – ψιλοκόβονται.
Γεγονός που ήρθε να επιβεβαιωθεί με τραγικό τρόπο με τους δύο νεκρούς ναυτεργάτες στις αρχές Αυγούστου. Οι ναύτες στο Πρέβελης και στο Cruise Olympia που έχασαν τη ζωή τους, όπως καταγγέλουν τα ίδια τα ναυτεργατικά σωματεία, έγιναν θυσία στο βωμό των εκατομμυρίων που βγάζουν οι εφοπλιστές. Εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλεύουν 16 και 17 ώρες χωρίς διακοπή για να βγουν τα δρομολόγια και τα κέρδη των εφοπλιστών.