Εργατικό κίνημα
COSCO Η εργοδοσία προκαλεί

Επίθεση σε βάρος του προέδρου του, Μάρκου Μπεκρή, καταγγέλει το σωματείο εργαζόμενων της Cosco, στο Λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ). Ο Μάρκος Μπεκρής, παραμονή του δεκαπενταύγουστου, την ώρα που εκτελούσε τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την υπογραφή ΣΣΕ, χτυπήθηκε από τον Βασίλη Παπαδόγκωνα, επόπτη ασφαλείας της εργολαβικής εταιρείας D-Port. Tο σωματείο, κατονομάζει τον Παπαδόγκωνα ως μπράβο της Cosco.
Μια σειρά σωματεία, ομοσπονδίες και οργανώσεις της αριστεράς έχουν εκδώσει ανακοινώσεις συμπαράστασης καταδικάζοντας το γεγονός. Ανάμεσά τους και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι “Με τον αγώνα και την αλληλεγγύη θα σπάσει το γκέτο που πάει να στήσει η COSCO. Η εγκληματική επίθεση στο συνδικαλιστή Μ. Μπεκρή δείχνει για άλλη μια φορά τις ολέθριες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των υποδομών της χώρας. Η εθνικοποίηση του λιμανιού, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και αποδοχών είναι αναγκαία όσο ποτέ”.
Η επίθεση στο Μάρκο Μπεκρή έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες της εργοδοσίας να αντεπιτεθεί μετά την πολυήμερη απεργία στο τέλος Μάη και η οποία την ανάγκασε να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τότε, τις μέρες τις απεργίας είχε προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να σπάσει την απεργία, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Στη συνέχεια προσπάθησε να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση βάζοντας προσχηματικά κωλύμματα σχετικά με την αντιπροσωπεία των εργαζόμενων. Και πάλι έκανε πίσω μπροστά στην απειλή νέου απεργιακού ξεσπάσματος που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε μαζικές συνελεύσεις.
Λίγες μέρες πριν την επίθεση, στις αρχές Αυγούστου, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη δημιουργία νέου διαπαστικού σωματείου. Αντιπροσωπεία του ΕΝΕΔΕΠ συναντήθηκε τότε με εκπροσώπους του “νέου σωματείου” και σύμφωνα με την ενημέρωση μετά τη συνάντηση, ο χαρακτήρας του είναι σαφής: “Σκοπός λοιπόν του νέου σωματείου είναι πάνω από όλα να μην κλείσει ποτέ ξανά και για κανέναν λόγο το λιμάνι... Όσον αφορά τα αιτήματα τους αλλά και τις προτάσεις τους για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν όλους τους εργαζομένους στο λιμάνι όπως: τα πόστα, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, τις αυξήσεις στους μισθούς, το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, οι απαντήσεις τους περιορίστηκαν στο ότι δεν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα αλλά είναι σίγουροι πως θα τα βρουν με την εργοδοσία και ο καθένας από τους εργαζόμενους θα πηγαίνει στους εργοδότες και θα λέει τι θέλει και θα το παίρνει, έτσι απλά”.
H αντεργατική και αντισυνδικαλιστική προσπάθεια της Cosco κλιμακώνεται. Και θα συνεχίσει αν δεν της κοπεί ο βήχας με το δοκιμασμένο όπλο της απεργίας. Αυτό που φοβάται τόσο ώστε να καταφεύγει σε τραμπουκισμούς κι απεργοσπαστικές προσπάθειες.