Εργατικό κίνημα
Απεργούν οι ναυτεργάτες

Απεργιακή φρουρά έξω από καράβι στον Πειραιά στην απεργία των ναυτεργατών τον Νοέμβρη του 2015.

Έτοιμοι να μπλοκάρουν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες στα λιμάνια όλης της χώρας είναι οι ναυτεργάτες μπροστά στη μεγάλη απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΝΟ για τις 3/9.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ “δίνει καθημερινά την μάχη μέσα στα καράβια με επισκέψεις και περιοδείες και συμβάλει με όλες τις δυνάμεις στην προετοιμασία και την αναγκαιότητα της απεργίας τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η απεργία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των Ναυτεργατών, να την πάρουν στα δικά τους χέρια και να έχουν αποφασιστικό λόγο και ρόλο για την πορεία, την εξέλιξη και την κλιμάκωσή της προκειμένου να δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους”.
Οι ναυτεργάτες διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις. Η απεργία έρχεται μετά την αποτυχημένη έκβαση των διαπραγματεύσεων της ΠΝΟ με τους εφοπλιστές για την υπογραφή ΣΣΕ. Σε μια χρονιά με εκατομμύρια τουρίστες και τεράστια κέρδη για τις εφοπλιστικές εταιρίες οι εφοπλιστές στη διαπραγμάτευση με την ναυτεργατική ομοσπονδία, δήλωσαν ότι “αδυνατούν να χορηγήσουν την οποιαδήποτε αύξηση” στους εργάτες.
Ψηλά στην ατζέντα των αιτημάτων των ναυτεργατών βρίσκεται και η εναντίωση στη διάλυση του ΝΑΤ και στη μείωση των συντάξεων. Βασική διεκδίκηση αποτελεί και η αντίσταση στην προσπάθεια των αφεντικών της ναυτιλίας να αποψιλώσουν τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας στα καράβια.
Το τελευταίο ήρθε να επιβεβαιωθεί με τραγικό τρόπο με τους δύο νεκρούς ναυτεργάτες στις αρχές Αυγούστου. Οι ναύτες στο Πρέβελης και στο Cruise Olympia που έχασαν τη ζωή τους, όπως καταγγέλουν τα ίδια τα ναυτεργατικά σωματεία, έγιναν θυσία στο βωμό των εκατομμυρίων που βγάζουν οι εφοπλιστές. Εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλεύουν 16 και 17 ώρες χωρίς διακοπή για να βγουν τα δρομολόγια και τα κέρδη των εφοπλιστών.
Όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ, λίγες μόλις μέρες πριν την απεργία γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να αμφισβητηθεί και να υπονομευτεί ο αγώνας των ναυτεργατών. “Ήδη ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) –ο σύνδεσμος των εφοπλιστών των επιβατικών πλοίων– εκπρόσωποι τουριστικών πρακτόρων, ταξιδιωτικών γραφείων και διάφοροι τοπικοί περιφερειακοί και δημοτικοί παράγοντες παρεμβαίνουν ενάντια στην απεργία με ψεύτικες δικαιολογίες για δήθεν κίνδυνο του τουρισμού από την απεργία των ναυτεργατών… η απεργία δεν θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων στα νησιά, αυτά θίγονται και στραπατσάρονται από την βάρβαρη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική που θύματά της είναι τόσο οι Ναυτεργάτες όσο και οι εργαζόμενοι στα νησιά που ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις του τουρισμού και του επισιτισμού βιώνουν τις πιο απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες εργασίας με μισθούς πείνας”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ.