Εργατικό κίνημα
8/9 Μαζικό Πανεργατικό Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Σύσκεψη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια πραγματοποιόταν την Τρίτη 28 Αυγούστου (την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο) στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για ένα μαζικό ενωτικό πανεργατικό συλλαλητήριο στις 8 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ. Με αφίσα και προκήρυξη ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια αλλά και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων καλούν εργαζόμενους, συλλογικότητες και σωματεία σε προσυγκέντρωση στις 6μμ Αγίας Σοφίας και Εγνατίας. 
Ήδη σωματεία και εργατικά κέντρα από την Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο (από την Αθήνα, πούλμαν του Συντονισμού θα αναχωρήσουν στις 8πμ του Σαββάτου από το Μουσείο). Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε διήμερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη με στάση εργασίας και διαδήλωση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη και συμμετοχή στην πανεργατική κινητοποίηση στις 8 Σεπτέμβρη. 
«Στις 8 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι θα διαδηλώσουμε στη ΔΕΘ απαιτώντας να ξεκινήσει η διαδικασία μονιμοποίησης» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Χατζάρας από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Βοήθεια στο Σπίτι Κεντρικής Μακεδονίας. «Κάνουμε την προσπάθεια να συμμετέχουν και τα υπόλοιπα σωματεία του Βοήθεια στο Σπίτι. Πάνω από 15 χρόνια δίνουμε τη μάχη για τις δουλειές μας. Είμαστε εργαζόμενοι που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις κοινωνικές υπηρεσίες όλων των δήμων της χώρας. Πάνω από 100.000 ηλικιωμένοι, άνθρωποι με αναπηρίες και άλλες ευπαθείς ομάδες βρίσκουν ανακούφιση από το κοινωνικό έργο που παράγουμε. Στη ΔΕΘ θα διαδηλώσουμε μαζί και με άλλους συμβασιούχους των ΟΤΑ που όπως μαθαίνουμε ετοιμάζονται να ανέβουν από την Αθήνα, αλλά και όλους τους εργαζόμενους κόντρα στη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας για το δικαίωμα στη δουλειά, για την υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας».


Απάντηση


Το φετινό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ έχει διπλή σημασία. Μπορεί να είναι η πρώτη μαζική απάντηση από τα κάτω στα κυβερνητικά ψέματα της «εξόδου από τα μνημόνια» που ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να πλασάρει και από το βήμα της ΔΕΘ, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η επ’ αόριστον συνέχιση της πολιτικής των σκληρών περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλει η «κανονικότητα» των αγορών, θα βρει αντιμέτωπη την εργατική τάξη. Η ΔΕΘ μπορεί να γίνει η αφετηρία για κλιμάκωση των αγώνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στις επιθέσεις κυβέρνησης και καπιταλιστών.
Και ταυτόχρονα είναι η απάντηση στις διάφορες απόπειρες τις δεξιάς, της ακροδεξιάς και των φασιστών που επιχειρούν, παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού για το Μακεδονικό και καλώντας σε εθνικιστικές φιέστες, να στρέψουν την οργή του κόσμου μακριά από τους πραγματικούς υπεύθυνους. 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του που καλεί στη ΔΕΘ ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια: «Οι πολύνεκρες τραγωδίες από τις φωτιές στο Μάτι και παλιότερα από τις πλημμύρες στην Μάνδρα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για το τι έχουν σημάνει αυτά τα 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Η δασοπυρόσβεση και τα αντιπλημμυρικά έργα, έχουν γίνει θυσία για να εξασφαλιστεί το πλεόνασμα που «μας βγάζει στις αγορές». Οι προσλήψεις προσωπικού, από τα νοσοκομεία μέχρι τους δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες, απαγορεύονταν από “τους θεσμούς” και έτσι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες ρημάζουν. Οι ιδιωτικοποιήσεις στην ΔΕΗ και το Νερό συνεχίζονται και θα ανοίξουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Όλοι οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι είδαν τις συντάξεις και τους μισθούς τους να πετσοκόβονται. Βγαίνουμε λοιπόν από τα μνημόνια, αλλά την ίδια ώρα, ΕΕ και δανειστές απαιτούν να συνεχιστεί αυτή η βάρβαρη πολιτική. 
Για αυτό επιμένουμε ότι είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος να αντιστρέψει αυτές τις επιλογές και να διεκδικήσει ότι δεν θα έχουμε συνέχιση της λιτότητας, των περικοπών και νέα δώρα στους καπιταλιστές αλλά αντίθετα θα δοθεί εδώ και τώρα όλο το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για να καλύψει τις εργατικές ανάγκες. 
Αυτή η μάχη ξεκινάει με την διαδήλωση στην ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη και η επιτυχία της θα ανοίξει τον δρόμο για όλες τις συγκρούσεις που έχουμε μπροστά μας. Τα νοσοκομεία ήδη έχουν ξεκινήσει την μάχη για μαζικές προσλήψεις. Στις 7/9 απεργούν και διαδηλώνουν στην Θεσσαλονίκη και συνεχίζουν απεργιακά στις αρχές Οκτώβρη. Οι Λιμενεργάτες στην Cosco αλλά και οι Ναυτεργάτες, έχουν ανοίξει απεργιακά τη μάχη για υπογραφή συλλογικής σύμβασης. 
Χρειάζεται να κλιμακώσουμε παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, το κίνημα, που να διεκδικεί προσλήψεις και μονιμοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις, αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις ενάντια στο χτύπημα των σωματείων και των εργασιακών σχέσεων, χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών και όχι ιδιωτικοποιήσεις.
Η δεξιά και η ακροδεξιά, επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τη ΔΕΘ σε βήμα για κλιμάκωση της εθνικιστικής εκστρατείας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για απατεώνες που ενώ στηρίζουν τα μνημόνια με χέρια και με πόδια, ταυτόχρονα επιχειρούν με πατριδοκάπηλες κραυγές, να αποπροσανατολίσουν την δυσαρέσκεια του κόσμου διοχετεύοντας την στον εθνικισμό και το ρατσισμό. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν το δρόμο στις φασιστικές συμμορίες. Χρειάζεται να φράξουμε τον δρόμο στην ακροδεξιά…
Στις 8 Σεπτέμβρη θα διαδηλώσουμε στην ΔΕΘ για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας στέρησαν τα μνημόνια. Θα διαδηλώσουμε ενάντια στον ρατσισμό, το φασισμό και τον εθνικισμό. Θα ανοίξουμε τον δρόμο για ένα φθινόπωρο εργατικής αντίστασης».

• Αναχώρηση πούλμαν για Θεσσαλονίκη Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, 8πμ, Μουσείο, κόστος 5 ευρώ, τηλέφωνα επικοινωνίας:

6984 624069, 6932 825663.