Εργατικό κίνημα
7/9 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Πορεία σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας

Σε αγωνιστικό διήμερο στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη στις 7-8 Σεπτέμβρη καλεί η ΠΟΕΔΗΝ τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, υποδεχόμενη τη «νέα περίοδο ασφυκτικής Δημοσιονομικής Επιτήρησης διαρκείας με δυναμικές κινητοποιήσεις», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει «πορεία σωτηρίας Δημόσιας Υγείας» προς το γραφείο του πρωθυπουργού στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης την Παρασκευή 7/9, με συγκέντρωση στις 8πμ στο Ιπποκράτειο -προκηρύσσοντας στάση εργασίας 8-11πμ για τα σωματεία της Θεσσαλονίκης και 7-3μμ για τα υπόλοιπα σωματεία της κεντρικής Μακεδονίας. Το Σάββατο καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 6μμ στο άγαλμα Βενιζέλου. 
Το ανέβασμά του από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή στην κινητοποίηση οργανώνει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων με αναχώρηση πούλμαν από την Αθήνα στις 6/9 στις 11.30μμ από τον Άγιο Σάββα. Σε αυτήν την κατεύθυνση το Συντονιστικό καλούσε σε σύσκεψη την Τρίτη 28 Αυγούστου, στις 6.30μμ στο αμφιθέατρο του Άγιου Σάββα. 
«Ζητάμε από την ΠΟΕΔΗΝ να καλύψει, όχι μόνο τα συνδικαλιστικά στελέχη, αλλά όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα και όλες τις υπόλοιπες περιοχές και για τις οποίες δεν υπάρχει απεργιακή κάλυψη και καλούμε όλα τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις για στάσεις εργασίας» ανάφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ζαννέτα Λυσικάτου, ειδικευόμενη γιατρός εκλεγμένη στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Αγίου Σάββα. «Αντίστοιχη πρόταση για συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 7 Σεπτέμβρη θα καταθέσουμε στην ΕΙΝΑΠ και την ΕΝΙΘ. Στο πανελλαδικό συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη μετά το τέλος της διαδήλωσης της 7/9, προτείνουμε σαν επόμενο βήμα την οργάνωση νέας πανυγειονομικής απεργίας στις 4 Οκτώβρη». 
Στο κάλεσμά του για την ΔΕΘ το Συντονιστικό των Νοσοκομείων αναφέρει: «Η απεργία των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερη αρχή για την νέα αγωνιστική περίοδο που ανοίγει αλλά και για το ξαναπιάσιμο του νήματος των αγώνων μας του καλοκαιριού.

Περικοπή των δαπανών Υγείας χάριν υπερπλεονάσματος

Mια εικόνα του τι σημαίνει ασφυκτική δημοσιονομική επιτήρηση αποδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις δαπάνες πρώτου εξαμήνου του προϋπολογισμού προκειμένου να μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για «υπέρβαση υπερπλεονάσματος». Οι ήδη πετσοκομμένες δαπάνες που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το Υπουργείο Υγείας είναι μειωμένες κατά 4,5% (δηλαδή 76,9 εκατομμύρια Ευρώ) σε σχέση με τον στόχο εξαμήνου…