Εργατικό κίνημα
ENEΡΓΕΙΑ Σκάνδαλα ιδιωτικοποίησης...

Τη δίκαιη αντίδραση χιλιάδων κόσμου προκάλεσε η αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου. Ο Φλώρος είχε καταδικαστεί για το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power σε 21 χρόνια φυλακή και σε άλλα 13 χρόνια για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γ.Αντωνόπουλου.
Για το σκάνδαλο της Energa ο Φλώρος μαζί με το συνέταιρό του Βασίλη Μηλιώνη είχαν κριθεί ένοχοι για υπεξαίρεση 256 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για λεφτά που πλήρωνε κανονικά ο κόσμος στην εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν τα δυο γκόλντεν μπόις και οι οποίοι αντί να τα αποδώσουν όπως όφειλαν στο δημόσιο, φούσκωναν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Ο Μηλιώνης δεν έκατσε φυλακή. “Λόγω πρότερου έντιμου βίου” γύρισε γρήγορα στη βίλα του και τα ακριβά του αυτοκίνητα. Πριν λίγες ημέρες τον ακολούθησε κι ο Φλώρος ως ανάπηρος άνω του 67%, λόγω κρίσεων επιληψίας κι “άλλων προβλημάτων ψυχικής φύσεως”. Εντελώς υποκριτικά η δεξιά αντιπολίτευση βγήκε και χαρακτήρισε “πρωτοφανή πρόκληση για τους πολίτες” την αποφυλάκιση.
Πρόκειται για υποκρισία. Η ΝΔ αφενός είναι υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων που τελικά οδηγούν στην καταλήστευση της εργατικής τάξης, όπως αυτή που έκαναν οι δυο καταδικασμένοι για το σκάνδαλο αφετέρου στελέχη της έχουν υπερασπιστεί στο παρελθόν τους καταδικασμένους για το σκάνδαλο. Επιπλέον χρησιμοποιεί το γεγονός σαν μια ευκαιρία να επιτεθεί στο νόμο Παρασκευόπουλου και τα περιθώρια που μπορεί να δίνει σε φυλακισμένο κόσμο για άδειες, αποφυλακίσεις κλπ.
Πρόκειται για μια επίθεση όχι ενάντια στα πλουσιόπαιδα με τα οποία διαπλέκεται αλλά ενάντια στα δικαιώματα των εκατοντάδων οροθετικών, καρκινοπαθών και αναπήρων που αφήνουν την τελευταία τους πνοή στις φυλακές σε αντίθεση με τα γκόλντεν μπόις των ιδιωτικοποιήσεων.
Όμως υποκριτική από την άλλη πλευρά είναι και η αντίδραση κυβερνητικών στελεχών που από τη μια εξεγείρονται για την αποφυλάκιση αλλά από την άλλη υπερασπίζονται και προωθούν το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ, του νερού και της δημόσιας περιουσίας.


...Και μπλακ άουτ περικοπών

 Τρία μπλακ άουτ σε μια βδομάδα δεν μπορεί παρά να είναι ένα γεγονός που ανοίγει τη συζήτηση για το ποιος και τι ευθύνεται. Το πρώτο στις 22/8, άφησε την Αττική χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, το δεύτερο από τις 26/8 έχει αφήσει την Ύδρα χωρίς ρεύμα αλλά και νερό καθώς δεν λειτουργούν οι αντλίες και το τρίτο έγινε στην Σκόπελο στις 28/9. 
Στην περίπτωση της Αττικής η διακοπή είχε να κάνει με βραχυκύκλωμα σε σταθμό της ΔΕΗ στην Παλλήνη, με συνέπεια να κοπεί ο ηλεκτρισμός στο ένα τρίτο μιας πόλης 5 εκατομμυρίων. Το Μετρό εκκενώθηκε, ενώ εκατοντάδες κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ. Ακόμα χειρότερα, η Ύδρα κηρύχθηκε σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. 
Η παλαιότητα του διακόπτη και η ελλιπής συντήρηση, φέρουν ευθύνη για τη διακοπή στην Αττική σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ, Δ.Παπανδριανού στον Αντέννα. Στις ίδιες δηλώσεις τονίζεται ότι το τεχνικό προσωπικό έχει τεράστιες ελλείψεις – πάνω από 200 άτομα. Στην περίπτωση της Ύδρας “αναζητούνται οι αιτίες”. 
Αυτές είναι οι συνέπειες του ξεπουλήματος που προχωράει γοργά σε ολόκληρη της ΔΕΗ. Η τακτική της εγκατάλειψης μια δημόσιας επιχείρησης που πάει προς ιδιωτικοποίηση δεν είναι καινούργια, καθώς κάνει επικοινωνιακά πιο εύκολο τον ερχομό του ιδιώτη – αγοραστή. Αλλά η πικρή πραγματικότητα φαίνεται ακόμα πιο δραματική όταν το ξεπούλημα συντελείται καθώς το κριτήριο της κερδοφορίας που μπαίνει ως απόλυτη προτεραιότητα μπορεί να σημάνει ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευση κι ελλείψεις, λόγω “μείωσης του κόστους”.
Η ΔΕΗ εδώ και χρόνια βρίσκεται σε αυτή τη ρότα. Κομμένη σε κομματάκια, τα οποία πουλιούνται σιγά – σιγά. Αυτά που δεν έχουν πουληθεί ακόμα βρίσκονται στην πρώτη κατάσταση, αυτή της απαξίωσης κι αυτά που έχουν πουληθεί, στη δεύτερη, των περικοπών για να μειωθεί το κόστος, “εργασιακό” και “υλικό”.
Φυσικά οι απολογητές των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να σκούζουν και να ωρύονται για τον τουρισμό που έχει πρόβλημα “από τις απεργίες που κλείνουν τους δρόμους, τα λιμάνια και τις επιχειρήσεις” αλλά όταν οι πολιτικές τους βυθίζουν αυγουστιάτικα στο σκοτάδι και τη δίψα, πηγμένες από τουρίστες περιοχές, κοιτάζουν την όμορφη πανσέληνο.