Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
16M: Ξεκινάμε με ορμή

Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ στους Αμπελόκηπους

Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ στο Ελληνικό

 

Με ενθουσιασμό ξεκινά η καμπάνια για τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις 16 Μάρτη του 2019. Ο γύρος των εκδηλώσεων της ΚΕΕΡΦΑ για την οργάνωσή της συσπειρώνει δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες των γειτονιών και γίνεται το πρώτο βήμα για την επιτυχία της.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν στο κέντρο τους τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την κλιμάκωση της μάχης για την ισόβια καταδίκη των ναζί δολοφόνων. «Εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές συμμετείχαν στην εκδήλωση στους Αμπελόκηπους», μας είπε ο Άγγελος, φοιτητής στη ΦΛΣ, «Το μεγάλο και με τόσες διαφορετικές ιδιότητες πάνελ ομιλητών ήταν εντυπωσιακό για τη δύναμη του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος να ενώνει.

Η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη μας ενημέρωσε για τη δίκη των χρυσαυγιτών που χτύπησαν το παιδί της και ζήτησε συμπαράσταση. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ έδωσε μια συνολική εικόνα της μάχης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες με επόμενο κορυφαίο σταθμό της 16 Μάρτη. Η επισήμανσή του ότι τα κατεβάσματα των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής στις τοπικές εκλογές είναι αυτή τη φορά μετρημένα στα δάχτυλα σε σχέση με τις προηγούμενες έδειξε σε όλους μας τα αποτελέσματα του αντιφασιστικού αγώνα.

Ο Τάκης Ζώτος, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ μίλησε για το στάδιο της δίκης αυτή τη στιγμή και η Γεωργία Μουρίκη από τη Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη για τις προσπάθειες της συλλογικότητάς της να οργανώσει και να δώσει μάχες σε μια σειρά μέτωπα. Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Έφη Γαννιάρη από τη Β’ ΕΛΜΕ περιέγραψε τη μάχη των καθηγητών και των μαθητών να αντιμετωπίσουν τις καταλήψεις για το Μακεδονικό που, όπως είπε, ήταν λίγες και καθοδηγούμενες από έξω και να μην αφήσουν τον εθνικισμό να πατήσει πόδι στα σχολεία.

Το λόγο πήρε επίσης ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, που μίλησε για τις μάχες στα νοσοκομεία, ενώ από τη μεριά μου μίλησα για τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στους φασίστες και ειδικά στη ΦΛΣ, όπου έχουν γίνει απόπειρες των φασιστών να πατήσουν πόδι με σπρέι και συνθήματα στη σχολή και με επιθέσεις σε βάρος ενεργών στο κίνημα φοιτητών. Μεγάλη συζήτηση έγινε επίσης για τα “Κίτρινα γιλέκα” στη Γαλλία και πόση έμπνευση δίνουν σε όλο τον κόσμο».

Πάνω από τριάντα άτομα, ανάμεσά τους πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων στο Ελληνικό. Ο Κώστας Παπαδάκης, από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ, περιέγραψε το σημείο στο οποίο βρίσκεται η δίκη αυτή τη στιγμή, θυμίζοντας παράλληλα κάποιες από τις πιο κρίσιμες στιγμές της διαδικασίας στην στοιχειοθέτηση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης. Η Βασιλική Κλειδοπούλου, μαθήτρια στο 3ο ΓΕΛ Αργυρούπολης ανέδειξε με την ομιλία της τη σημασία της αντιφασιστικής μάχης στις γειτονιές και τα σχολεία και βοήθησε το ακροατήριο να καταλάβει γιατί οι εθνικιστικές καταλήψεις δεν βρήκαν ανταπόκριση στους μαθητές. Ο Μάνος Νικολάου από το κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ μίλησε για τη σημασία του διεθνούς συντονισμού στις 16 Μάρτη και κάλεσε σε μια μεγάλη ανοιχτή καμπάνια για την επιτυχία της.

Παρεμβάσεις

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, ο Χρήστος Τζουρντός από το ΣΦΕΑ θύμισε τα μαύρα χρόνια της χούντας και τόνισε τη σημασία της μάχης ενάντια στους φασίστες σήμερα. Μαθήτρια από σχολείο της περιοχής πυροδότησε μεγάλη συζήτηση με την τοποθέτηση της για την αναγκαιότητα αλλά και τις δυσκολίες παρέμβασης στα σχολεία. Ο Γιώργος, δάσκαλος, από το Αντιφασιστικό Δίκτυο Συμπερίληψης και Αλληλεγγύης τόνισε ότι δεν χωρά κανένας εφησυχασμός απέναντι στους φασίστες. Ο Αλέξανδρος, φοιτητής, μίλησε για την ανάγκη του ενιαίου μετώπου ενάντια στη φασιστική απειλή. Και η Χρύσα από την ΚΕΕΡΦΑ τόνισε τη σημασία της παρουσίας των αντιφασιστών στη δίκη της ΧΑ.

«Πολύ καλή ήταν η συζήτηση που έγινε στο Περιστέρι», μας είπε ο Κώστας, «Η Λίλιαν Μπουρίτη από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ θύμισε τις μάχες που έχουμε δώσει ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες τόσο κεντρικά όσο και στη γειτονιά και τα σχολεία της περιοχής, και ανέδειξε τη σημασία της 16 Μάρτη στην επόμενη χρονιά. Σε συνδυασμό με το Θανάση Καμπαγιάννη από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ που ενημέρωσε για τη διαδικασία στο δικαστήριο και τόνισε την ανάγκη το αντιφασιστικό κίνημα να κλιμακώσει τη δράση του τους επόμενους μήνες που θα είναι και οι τελευταίοι της δίκης, ήταν δυο ομιλίες που έδωσαν έμπνευση σε όλους μας.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις ξεχώρισε αυτή της Ματίνας, από το Κοινωνικό Ιατρείο της περιοχής, που τόνισε πόση σημασία έχει να παλεύουμε όλοι οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες μαζί γιατί, όπως είπε, “όταν οι χρυσαυγίτες σπάνε κεφάλια δεν υπολογίζουν κομματική ή άλλη ταυτότητα” και χαιρέτισε την ΚΕΕΡΦΑ που έχει αυτόν τον προσανατολισμό. Επίσης της Ευγενίας, αναπληρώτριας εκπαιδευτικού, που μίλησε για την ανάγκη τέτοιων εκδηλώσεων καθώς από πουθενά αλλού δεν υπάρχει σοβαρή ενημέρωση για τη δίκη της ΧΑ. Η ίδια δήλωσε συμμετοχή στο συντονιστικό της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ και πήρε αφίσες και υλικά για το σχολείο της. Πολλές ακόμα παρεμβάσεις έδωσαν ιδέες για την καλύτερη οργάνωση και εξωστρεφή δράση στη γειτονιά, με πρώτο ραντεβού μια μεγάλη αντιφασιστική εξόρμηση αυτό το Σάββατο στον πεζόδρομο».

«Τη δύναμη του μαζικού κινήματος ως απάντηση στο ρατσισμό και τους φασίστες ανάδειξε η εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή», μας είπε ο Σταμάτης, «Ο Κ. Παπαδάκης μίλησε για την εξέλιξη της δίκης τονίζοντας πως ύστερα από την πίεση του κινήματος η κυβέρνηση υποχωρεί και εντατικοποιεί τις διαδικασίες της. Ο Ορέστης Ηλίας, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων, στάθηκε στη σημασία της καμπάνιας για τις 16 Μάρτη. Ο Βασίλης Συλαϊδής, μίλησε για την αναγκαιότητα η αντιρατσιστική-αντιφασιστική μάχη να συνδεθεί περισσότερο με το εργατικό κίνημα. 

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ακτιβίστρια από το Γέρακα θύμισε την πρόσφατη τοπική διαδήλωση ενάντια στη εθνικιστική κατάληψη σε σχολείο της περιοχής και τόνισε πόση σημασία είχε αυτή η απάντηση. Ζήτησε επίσης στήριξη από την ΚΕΕΡΦΑ στην προσπάθεια να υιοθετηθεί αντιφασιστικό ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής. Πολλοί ενίσχυσαν οικονομικά την ΚΕΕΡΦΑ αγοράζοντας το ημερολόγιο που κυκλοφόρησε για το 2019».


Επόμενες εκδηλώσεις

Καλλιθέα 11/1 
Δημαρχείο 7μμ
 
Πειραιάς 13/1 
Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά 7μμ
 
Ηλιούπολη 25/1 
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 7μμ