Διεθνή
Ουγγαρία: Διαδηλώσεις κατά Ορμπάν

Οργισμένες διαδηλώσεις εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες στην Ουγγαρία κατά της δεξιάς και ρατσιστικής κυβέρνησης του Βικτορ Όρμπαν. Η πρώτη διαδήλωση οργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Βουδαπέστη και ακολούθησαν νέες διαδηλώσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή με αποκορύφωμα την Κυριακή. Η αφορμή για τις κινητοποιήσεις είναι μια σειρά νομοθετικών κινήσεων του Όρμπαν, με πιο κραυγαλέο το νόμο που επιτρέπει στα αφεντικά να επιβάλουν 400 ώρες υπερωρίες και μάλιστα με δυνατότητα να παραμείνουν απλήρωτες για τρία χρόνια.

Την Κυριακή ένα κομμάτι των 10-15 χιλιάδων της διαδήλωσης, όταν έφτασε στην πλατεία Κόσουτ όπου ήταν το καθορισμένο τέλος, κάλεσαν σε συνέχιση μέχρι τα κεντρικά στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης. Αρκετές χιλιάδες βάδισαν 7 χιλιόμετρα ακόμη και απαίτησαν από τα δημόσια ΜΜΕ να μεταδώσουν την αλήθεια για τα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση είχε επιβάλει να συνοδεύονται οι ειδήσεις για τις διαδηλώσεις με την επισήμανση ότι οι διαδηλωτές είναι όργανα του Τζορτζ Σόρος και άλλων διεθνών συνωμοσιών που αντιπαλεύουν τις πολιτικές του Όρμπαν. Βουλευτές της αντιπολίτευσης παρέμειναν κλεισμένοι μέσα στο κτίριο, μέχρι να υλοποιηθεί η υπόσχεση να μεταδοθούν τα αιτήματα, και τελικά πετάχτηκαν με βία από τους σεκιουριτάδες τη Δευτέρα το πρωί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπάνε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Όρμπαν. Οι πιο πρόσφατες που εξελίσσονταν όλη την περασμένη χρονιά είχαν να κάνουν με την επίθεση που εξαπέλυσε ο Όρμπαν κατά του Πανεπιστήμιου Κεντρικής Ευρώπης με ιδεολογική κάλυψη για άλλη μια φορά ότι είναι “πανεπιστήμιο του Σόρος”. Αυτή τη φορά όμως όλοι επισημαίνουν ότι οι διαδηλωτές είναι πιο θυμωμένοι και αποφασισμένοι. Κατελήφθησαν γέφυρες και έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι παρά τις απαγορεύσεις της αστυνομίας. Έπεσαν δακρυγόνα και ο κόσμος παρέμεινε στο δρόμο και μπροστά στο κτίριο της τηλεόρασης. Εργατικά και φοιτητικά συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία αυτή τη φορά βρίσκονται μαζί.

Δεν πρόκειται μόνο για το συγκεκριμένο νόμο περί υπερωριών αλλά για το σύνολο των πολιτικών του Όρμπαν που ξεχειλίζει το ποτήρι. Ο Όρμπαν ηγείται του νέου αντισημιτισμού την ώρα που περιφέρεται στα σαλόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αγκαλιάζεται με τον Νετανιάχου. Πλασάρεται ως κέντρο αναφοράς για όλους τους ρατσιστές της ΕΕ που θέλουν τα σύνορα σφραγισμένα για μετανάστες και πρόσφυγες. Η ΕΕ του βάζει πιέσεις μόνο όσον αφορά τις “υπερβολές” στα ζητήματα περιστολής της δημοκρατίας, αλλά κάνει τα στραβά μάτια στον ανοιχτό ρατσισμό. Ο Όρμπαν μάλιστα αξιοποιεί αυτές τις πιέσεις και τις προβάλλει ως “αντίσταση” την ίδια στιγμή που δέχεται τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το μόρφωμα Φίντες που κυβερνάει την Ουγγαρία αντιγράφοντας τις προτάσεις των φασιστών είναι αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η πολιτική παντοδυναμία που ισχυρίζεται ότι έχει ο Όρμπαν στήνεται με διοικητικά και κατασταλτικά μέτρα, λογοκρισίες, μπάτσους, πολιτική βοήθεια των φασιστών του Γιόμπικ. Αλλά ο μύθος ραγίζει αυτές τις μέρες στους δρόμους.