Η Άποψή μας
Να τσακίσουμε τα πανικόβλητα σχέδια των από πάνω

Διαδήλωση των “Κίτρινων Γιλέκων” στη Μασαλία το περασμένο Σάββατο. Το πανό γράφει “Όποιος σπέρνει μιζέρια, θερίζει οργή”.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη έχουν σπείρει τον πανικό στις άρχουσες τάξεις σε όλες τις χώρες. Δεν είναι “μόνο” τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας που επιμένουν να βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους και να κουρελιάζουν τόσο την καταστολή όσο και τις “παραχωρήσεις” του Μακρόν. Ταυτόχρονα, μπαίνουν σε κρίση και οι σχεδιασμοί για εκτροπή της εργατικής οργής προς την ακροδεξιά.

Η Ουγγαρία του Όρμπαν, η χώρα-προπομπός της ανόδου της ακροδεξιάς σε κυβερνητικά πόστα, συγκλονίζεται από το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων  εδώ και δεκαετίες ενάντια στο “νόμο της σκλαβιάς”. Στη Ρώμη, ο ρατσισμός του Σαλβίνι ξεσηκώνει οργισμένες διαδηλώσεις που συνδυάζουν την έμπνευση από τα Κίτρινα Γιλέκα με την αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες.

Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση της Μέι στη Βρετανία που μοιάζει με ζαλισμένο κοτόπουλο (ή μάλλον γαλοπούλα, λένε πολλοί, παραμονές Χριστουγέννων). Η ισπανική κυβέρνηση τρέχει να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% την ίδια ώρα που επιχειρεί επίδειξη πυγμής απέναντι στην Καταλωνία. Παντού ψάχνουν να βρουν ποια είναι η απάντηση των από πάνω απέναντι στο συγκλονιστικό μήνυμα που βγήκε στους δρόμους της Γαλλίας: “Όποιος σπέρνει μιζέρια, θερίζει οργή”.

Εξελίξεις

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Το περασμένο σαββατοκύριακο ουσιαστικά ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και την ομιλία του Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ. Ξαφνικά, ο γόνος του Μητσοτακέικου που κραύγαζε ενάντια στην “παροχολογία” θυμήθηκε ότι πρέπει να υποσχεθεί “αυξήσεις στον κατώτατο μισθό με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ”! Διπλάσιος ρυθμός ακούγεται μεγάλος αλλά στην ουσία σημαίνει 4-5%, δηλαδή τίποτα μπροστά στο ισπανικό 20%. Ωστόσο, τα σημάδια του πανικού είναι ολοφάνερα.

Δίπλα στην αύξηση του κατώτατου, ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε και επίδομα για κάθε νεογέννητο παιδί. Και για να κρατήσει τις ισορροπίες της ΝΔ, στη δευτερομιλία του εξήγησε ότι το επίδομα θα δίνεται για κάθε νέο “ελληνόπουλο”. Ρατσισμός με παροχές είναι το πολιτικό μείγμα που θα ήθελε να λανσάρει το κόμμα των Μακεδονομάχων.

Σε αυτό το μείγμα βλέπει μια ευκαιρία να τρυπώσει ο ναζιστικός συρφετός της Χρυσής Αυγής. Ο Μιχαλολιάκος έκανε δηλώσεις υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΧΑ. Ο Μπαλτάκος μπορεί να έχει φύγει από τη ΝΔ, αλλά η πολιτική κρίση που ταρακουνάει όλη την Ευρώπη ξαναφέρνει τα σενάρια περί “σοβαρής Χρυσής Αυγής”.

Είναι χρέος της Αριστεράς να τσακίσει αυτά τα σενάρια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη να επικαλέστηκε το ΕΑΜ, τη σφαγή στον Χορτιάτη, τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους Γκοτζαμάνηδες για να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την εργατική τάξη που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα στα αριστερά της κυβέρνησής του, αλλά την ίδια ώρα περνάει από τη Βουλή έναν προϋπολογισμό που κόβει ξανά σκληρά από τις κοινωνικές δαπάνες για να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πλεόνασμα για τους τραπεζίτες.

Χρειαζόμαστε μια Αριστερά που πολεμάει τη μιζέρια που σπέρνει ο καπιταλισμός μέσα στην κρίση του. Που αγκαλιάζει την εργατική οργή αντί να την φοβάται. Γιατί αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να στείλει τους νεοναζί πίσω στους υπόνομους της ιστορίας. Και να ανοίξει το δρόμο για τη γνήσια εναλλακτική των εργατών.