Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πετράλωνα: Αντιφασιστική διαδήλωση 18/1

Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Γενάρη στα Πετράλωνα, στη μνήμη του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες Σαχζάτ Λουκμάν, καλούν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η ΚΕΕΡΦΑ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 5μμ στην πλατεία Μερκούρη και θα ακολουθήσει πορεία στο σημείο της δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη το Γενάρη του 2013.

Η επέτειος των έξι χρόνων από τη δολοφονία του Λουκμάν συμπίπτει με τη δίκη, σε δεύτερο βαθμό, των δύο χρυσαυγιτών δολοφόνων του. Αίτημα του αντιφασιστικού κινήματος είναι οι δύο δράστες, που βρίσκονται στη φυλακή καταδικασμένοι πρωτόδικα σε ισόβια, να λάβουν την ίδια ακριβώς ποινή και στο Εφετείο. Και να αναγνωριστεί, όπως και στη πρώτη δίκη, το ρατσιστικό κίνητρο της δολοφονίας.

Η επιτυχία της διαδήλωσης στις 18 Γενάρη θα παίξει κρίσιμο ρόλο για μην πέσουν οι φονιάδες χρυσαυγίτες στα μαλακά. Το κάλεσμα συνδυάζει τη σημασία της συμμετοχής στην πορεία με την παρουσία όλων στο Εφετείο Αθηνών τις ημέρες της δίκης των δυο δολοφόνων και συγκεκριμένα στις 14 και τις 22 Γενάρη στις 9πμ.

Η διαδήλωση στις 18 Γενάρη αποφασίστηκε στην αντιφασιστική εκδήλωση που οργάνωσαν οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων - Θησείου και Κουκακίου - Ν.Κόσμου, την Τετάρτη 12/12, με συμμετοχή δεκάδων αγωνιστριών κι αγωνιστών, ντόπιων και μεταναστών. Η εκδήλωση έγινε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα στα γραφεία της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας στη οδό Τριών Ιεραρχών, λίγα μόλις μέτρα από το σημείο της δολοφονίας. Στο πάνελ των ομιλητών βρισκόταν ο πατέρας του Σ.Λουκμάν, Χαντίμ Χουσεΐν, που βρίσκεται στην Αθήνα για το Εφετείο των δολοφόνων του παιδιού του και ζήτησε τη στήριξη όλων για την ισόβια καταδίκη τους.

Ομιλητές ήταν επίσης ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στις δίκες της Χ.Α και των δολοφόνων του Σ.Λουκμάν, η Ανδριανή Προκόπη, συνδικαλίστρια δασκάλα από το Σύλλογο Δασκάλων «Παρθενώνας» κι ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Τόσο στις ομιλίες όσο και στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο διεθνή συντονισμό του αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς με επόμενο μεγάλο σταθμό τη Διεθνή Ημέρα Δράσης στις 16 Μάρτη του 2019. Ενώ άνοιξαν και μια σειρά ακόμα ζητήματα για τα βήματα που έχει κάνει το αντιφασιστικό κι αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς, για τη σημασία της επίσπευσης της δίκης των νεοναζί και της καταδίκης τους, για τη μάχη ενάντια στους φασίστες στα σχολεία και τις γειτονιές, για την αντιμετώπισή τους εν όψει των εκλογών, για την ανάγκη της ενιαιομετωπικής δράσης με ξεκάθαρες αιχμές ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ισλαμοφοβία, για τη μάχη ενάντια στο σεξισμό, κ.α. 

Στις παρεμβάσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Ιλιρίντας από την Αλβανία, που αναφέρθηκε στη φασιστική δολοφονία του Πετρίτ Ζίλφε στη Λευκίμμη και μίλησε για τα αιτήματα των μεταναστών για χαρτιά και ιθαγένεια, καλώντας και στη διαδήλωση της Πέμπτης 13/12, στα Προπύλαια. Η εκδήλωση κατέληξε σε πρόγραμμα εξορμήσεων και παρεμβάσεων σε πλατείες, στέκια και εργατικούς χώρους, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή συνδικάτων, φορέων, συλλογικοτήτων καθώς και όλου του κόσμου της περιοχής στις 18 Γενάρη.

12/12, Αντιφασιστική εκδήλωση στα Πετράλωνα