Δημοτικές εκλογές
"Ανταρσία στο Λιμάνι": Χατζηκυριάκειο - Συνέλευση 13/2

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Χατζηκυριάκειο η πρώτη από τις τοπικές συνελεύσεις της “Ανταρσία στο Λιμάνι” στις γειτονιές του Πειραιά με ομιλητές τον Θανάση Διαβολάκη, υποψήφιο δήμαρχο και συνδικαλιστή ΟΙΕΛΕ, τον Τάσο Αναστασιάδη από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, την Ελένη Τσόλκα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικό και τον Αντώνη Αλφιέρη, ιδιωτικό υπάλληλο. 'Ηταν εκεί κόσμος από το χώρο της Υγείας, την εκπαίδευση, τον ιδιωτικό τομέα, ντόπιοι και μετανάστες. 

Έγινε συζήτηση για το πώς μπορεί να είναι αποτελεσματική μια αντικαπιταλιστική παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο, για τη διεκδίκηση της πόλης από τους κατοίκους της, ενάντια στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τη συνεργαζόμενη μαζί του δημοτική αρχή. 

Συζητήθηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο μια τέτοια διεκδίκηση μπορεί να γίνει εφικτή. Αυτό σημαίνει σύγκρουση με τις κεντρικές επιλογές λιτότητας και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και ελεύθερων χώρων, ζωτικών για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων του Πειραιά (όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές χαρές, πράσινο, χώροι πολιτισμού) μαζί με τη διεκδίκηση του λιμανιού από τους εφοπλιστές και την Cosco και τη ματαίωση της επέκτασης του ΟΛΠ στην Πειραϊκή. 

Στη συζήτηση μπήκε επίσης το ζήτημα της σημασίας της παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε σχέση με το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών, από τον σύντροφο Μ., μετανάστη από την Αλβανία, ο οποίος και θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιό μας.  Στο τέλος της συζήτησης συγκροτήθηκε μια τοπική ομάδα οργάνωσης της δράσης ώστε να προχωρήσει με συγκεκριμένο τρόπο η κινηματική παρέμβασή μας στην περιοχή. 

Αντώνης Αλφιέρης

Όχι στo “μάστερ πλαν” της Cosco

«Αύριο το πρωί (και λίγο στα κρυφά) συνεδριάζει η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), για να συζητήσει και να αποφασίσει σχετικά με το master plan του ΟΛΠ, δηλαδή της Cosco. Στο πρώτο μέρος η συζήτηση είναι "ανοιχτή" σε φορείς της πόλης, οι αποφάσεις όμως θα ληφθούν στην κλειστή συνεδρίαση της ΕΣΑΛ που θα ακολουθήσει» αναφέρει σε δήλωσή του Θανάσης Διαβολάκης υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά.

«Σαν Ανταρσία στο Λιμάνι είμαστε κάθετα αντίθετοι και μόνο για το γεγονός ότι το αύριο του Πειραιά σχεδιάζεται και υλοποιείται, όχι από τους κατοίκους του, αλλά από την κινέζικη πολυεθνική με βάση το δικό της συμφέρον και τα κέρδη της. Το ενδιαφέρον της για τους κατοίκους του Πειραιά είναι αντίστοιχο με το ενδιαφέρον της για τους λιμενεργάτες που δουλεύουν για λογαριασμό της...

Είμαστε κάθετα αντίθετοι, χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους και μασημένα λόγια, στην επέκταση του λιμανιού κρουαζιέρας στην Πειραϊκή. Θα είναι καταστροφή για την Πειραϊκή και τον Πειραιά. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της Cosco είναι ένα μαζικό κίνημα που θα αγκαλιάσει όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία του Πειραιά. Θα δουλέψουμε γι αυτό με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με τους κατοίκους της Πειραϊκής που έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει τον αγώνα».