Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
4 χρόνια δίκη της Χρυσής Αυγής: Όλοι στο Εφετείο 18/4

Σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Μετρό Αμπελοκήπων και πορεία στο Εφετείο καλεί στις 18 Απρίλη, 8:30πμ, η ΚΕΕΡΦΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα γίνουν και σε μια σειρά πόλεις της χώρας (βλ. σελ. 16). Ωστόσο οι κινητοποιήσεις δεν έχουν επετειακό χαρακτήρα. Η δίκη έχει μπει στην τελική της ευθεία, με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης κι ακολουθούν οι απολογίες του Μιχαλολιάκου και της λοιπής συμμορίας. Τη χρονιά που μια από τις πιο σημαντικές δίκες φτάνει στην ολοκλήρωσή της, η κυβέρνηση με το νέο ποινικό κώδικα που βρίσκεται σε διαβούλευση, κάνει το καλύτερο “δώρο” στους νεοναζί μειώνοντας τις προβλεπόμενες ποινές τους. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ήδη έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις και μπορεί να μείνει στα χαρτιά. Η κινητοποίηση στις 18 Απρίλη θα παίξει κρίσιμο ρόλο.

“Δώσαμε μάχη με τις παλινωδίες της κυβέρνησης για να μεταφερθεί η δίκη στο Εφετείο και όχι να παραμείνει στην απομόνωση του Κορυδαλλού. Για να επιταχυνθεί ο ρυθμός με αποκλειστικότητα των δικαστών σε αυτήν την δίκη. Δώσαμε μάχες ενάντια στην επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου... Για να σταματήσει η σκανδαλώδης νομιμοποίηση των νεοναζί, με τις κοινές εμφανίσεις υπουργών στο πλευρό των νεοναζί βουλευτών και με την προβολή της Χ.Α μέσα από την ΕΡΤ. Ακόμη και πρόσφατα, μόνο η μαζική κατακραυγή ξύπνησε την κυβέρνηση για να ακυρώσει την ναζιστική φιέστα στη Αίγλη Ζαππείου. Δεν θα τους αφήσουμε να ρίξουν στα μαλακά τους υπόδικους δολοφόνους των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ” ξεκαθαρίζει η ΚΕΕΡΦΑ και καλεί “τα συνδικάτα να προχωρήσουν ξανά σε αντιφασιστική στάση εργασίας. Να προχωρήσουμε σε αποχή από τις σχολές και τα σχολεία για να βρεθεί μαζικά η νεολαία στην αντιφασιστική συγκέντρωση. Όλοι και όλες μαζί, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, κινήσεις γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ, αναπήρων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών να στηρίξουμε την κινητοποίηση στα 4 χρόνια της έναρξης της δίκης της ΧΑ”.

Ήδη απόφαση για στάση εργασίας και συμμετοχή στη διαδήλωση έχει πάρει η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, ενώ την Πέμπτη 4/4, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα συζητήσει την πρόταση για κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης σε όλο το δημόσιο τομέα. Αποφάσεις αναμένονται κι από μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς η ανάγκη αντιφασιστικής απεργίας στις 18 Απρίλη, συζητήθηκε κι αποφασίστηκε στη συνέλευση του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού Νοσοκομείων στις 28/3, από δεκάδες εργαζόμενους και συνδικαλιστές. 

Με αυτό τον τρόπο είχε ξεκινήσει η δίκη της ναζιστικής συμμορίας. Όπως θυμίζει ο Κώστας Πίττας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων τ.Υπ.Ανάπτυξης, μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Στις 20 Απρίλη 2015, πρώτη μέρα της δίκης, είχε κηρυχθεί στάση εργασίας σε όλο το δημόσιο και μια μεγάλη διαδήλωση είχε καταλήξει στα δικαστήρια των φυλακών Κορυδαλλού, έχοντας στην κεφαλή τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής μαζί με εργαζόμενους που κράταγαν το πανό της ΑΔΕΔΥ. Είχε σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποια ήταν η δύναμη που έκατσε στο σκαμνί τους νεοναζί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, αλλά και ποια ήταν η δύναμη που μπορεί να επιβάλλει την καταδίκη της εγκληματικής συμμορίας. Ο αντιφασιστικός ξεσηκωμός και το εργατικό κίνημα είναι η απάντηση. Οι ίδιες οι βασικές υποθέσεις της δίκης – η δολοφονία Φύσσα και οι παρ' ολίγον δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους ψαράδες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, μαζί με τις δεκάδες άλλες- δείχνουν ότι οι χρυσαυγίτες στοχεύουν σε μετανάστες, αντιφασίστες αλλά και στο οργανωμένο εργατικό κίνημα. Αυτό θέλει να διαλύσει ο φασισμός. Είναι υπόθεση λοιπόν του οργανωμένου εργατικού κινήματος να επιβάλλει ότι δεν θα πέσουν στα μαλακά αλλά θα μπουν βαθιά στη φυλακή.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ΑΔΕΔΥ και όλα τα εργατικά σωματεία πρέπει να επαναλάβουν ξανά την απόφασή τους, να κηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση και να κινητοποιήσουν όλα τους τα μέλη για να βρίσκονται στις 18 Απρίλη στο Εφετείο”.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συγκέντρωση στο Εφετείο και μαζική συμμετοχή στο ακροατήριο και την προηγούμενη μέρα,17 Απρίλη, που είναι η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν.