Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δολοφονία Ζακ: Το κίνημα μπορεί να σταματήσει το κουκούλωμα

Τέσσερις μόλις ημέρες χρειάστηκε για να εντοπιστεί και να καταθέσει ένας μάρτυρας-κλειδί για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, όταν έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο του διεθνούς ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture. 

Στο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στις 8/4, αναδεικνύεται η παρουσία του μάρτυρα σε όλες τις φάσεις του περιστατικού και μέσα σε λίγες ώρες είχε κυκλοφορήσει μαζικά, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν διάφοροι άνθρωποι της περιοχής και να δηλώσουν ότι τον έχουν δει. Ο μάρτυρας ήταν άφαντος, παρότι η πολιτική αγωγή της οικογένειας Κωστόπουλου τον έχει αναζητήσει από την αρχή της διερεύνησης. Κατέθεσε ότι παρουσιάστηκε μόνος του στον ανακριτή στις 12/4, μετά από προτροπή φίλου του αστυνομικού, ενώ μια ημέρα πριν η αστυνομία «αδυνατούσε» να τον εντοπίσει κατά δήλωσή της. 

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι ήταν παρών σε όλο το περιστατικό, από τον Βενέτη μέχρι και τη χειροπέδηση του νεκρού Ζακ, ωστόσο παρουσίασε μια εικόνα εντελώς διαφορετική από αυτά που φαίνονται στο βίντεο. Ένα νέο στοιχείο που έφερε στην επιφάνεια είναι ότι ο Ζακ επαναλάμβανε: «μην κλείνετε τα μάτια». 

Ξέπλυμα

Ο μάρτυρας σύμφωνα με τους τρίτους που κατέθεσαν ότι τον ξέρουν είναι επιχειρηματίας της περιοχής και ο ίδιος κατέθεσε ότι χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Ενώ η κατάθεσή του είναι μια εξόφθαλμη προσπάθεια να ξεπλύνει την αστυνομία, καταλήγει να ανοίγει ακόμα περισσότερα ζητήματα. «Στο ενδιάμεσο εγώ είχα ήδη καλέσει την αστυνομία, αυτό το έκανα αμέσως μόλις είδα το παιδί μέσα στο κοσμηματοπωλείο», αναφέρει. Δηλαδή η αστυνομία «αδυνατούσε» να εντοπίσει άτομο του οποίου είχε τον αριθμό τηλεφώνου!

Οι εξελίξεις αυτές στη διερεύνηση της δολοφονίας του Ζακ αναδεικνύουν, πέρα από το ότι η αστυνομία συνεχίζει τις προσπάθειες να καλύψει τη λερωμένη φωλιά της, τη δύναμη του κινήματος που εκδηλώθηκε από τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το κίνημα έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης στην υπόθεση Ζακ ως αυτό που είναι, μια στυγνή δολοφονία μίσους, με τις ρίζες της στις διακρίσεις.  Έτσι ανάγκασαν τον μάρτυρα (αυτόν ή την ίδια την αστυνομία) να καταθέσει μέσα σε 4 ημέρες, ενώ αρνιόταν να το κάνει 7 ολόκληρους μήνες.