Την πορεία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας ακολούθησε συγκέντρωση με χαιρετισμούς έξω από το Εφετείο. Ο Κ. Παπαδάκης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, τόνισε: «Η έλλειψη δημοσιότητας κρύβει τη συντριπτική βαρύτητα των αποδεικτικών στοιχείων: έγγραφα, πειστήρια, καταθέσεις αποδεικνύουν αναμφισβήτητα τον χαρακτήρα της ΧΑ ως ναζιστικής οργάνωσης που όλο το πλαίσιο των εγκληματικών της ενεργειών εκπορεύονται από την ηγεσία της. Σήμερα δεν μπορεί να ανατραπεί αυτό από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Η εξέτασή τους είναι το βατερλώ της ΧΑ. Τις αντιφάσεις τους και τα λάθη τους τα επισημαίνει όχι πια μόνο η πολιτική αγωγή αλλά η έδρα. Παραιτούνται σωρηδόν.
Αυτή την ώρα που έχουμε κατακτήσει την επιτάχυνσή της και τη μεταφορά της κατά κύριο λόγο στο Εφετείο, η κυβέρνηση αδυνατεί να εξασφαλίσει αίθουσες τεχνικά κατάλληλες. Χάνουμε συνεδριάσεις γιατί στάζουν τα ταβάνια, δεν υπάρχουν προτζέκτορες, δεν υπάρχουν μικρόφωνα. Αυτή τη σημασία δίνει η κυβέρνηση σε αυτή τη δίκη.
Παράλληλα τους κάνει ένα απίθανο δώρο, τη μείωση της ποινής για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, από το πλαίσιο 10-20 χρόνων στο πλαίσιο 5-10 χρόνων. Καταργείται το ρατσιστικό κίνητρο, η απαγόρευση των ρατσιστικών συσσιτίων, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, υποβαθμίζονται αδικήματα όπως οι προπαρασκευαστικές πράξεις σε εσχάτη προδοσία, σαν το κάλεσμα Μπαρμπαρούση για πραξικόπημα.
Το 2013, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, το κίνημα επέβαλε στην κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει στη δίωξη των φασιστών. Έτσι και σήμερα θα επιβάλει την απόσυρση των τροποποιήσεων. 4 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης και 52 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο λαός ούτε ξεχνά το φασισμό, ούτε συγχωρεί. Θα τους τσακίσουμε στην Αθήνα και παντού».
Συνέχισε ο Γ. Καλομοίρης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ: «Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της δίκης της ΧΑ, κατά την οποία η ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, δυστυχώς χωρίς ανάλογη απόφαση. Παρότι η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής κατέληξε να κηρυχθεί στάση εργασίας, η απόφαση αυτή δεν υλοποιείται σήμερα.
Οι αγώνας ενάντια στο ναζισμό, τα ρατσιστικά εγκλήματα πρέπει να συνεχιστεί. Συγχαίρουμε αυτούς που κρατάνε τη φλόγα αναμμένη, τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, την ΚΕΕΡΦΑ που παίρνει την πρωτοβουλία για αυτές τις κινητοποιήσεις. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει πιο ενεργά να δώσει το παρών. Τα σωματεία, οι ομοσπονδίες, όλα τα συνδικαλιστικά όργανα στη χώρα μας χρειάζεται να βρεθούν μέσα στο αντιφασιστικό κίνημα.
Οι φασίστες προχωρούν σε μηνύσεις εναντίον καθηγητών που τόλμησαν να υπερασπιστούν στο 1ο Λύκειο Γέρακα την ανάγκη να υπάρξει αντιφασιστικό, αντιπολεμικό και αντιεθνικιστικό κίνημα των μαθητών και όχι υποχώρηση στις κραυγές των ναζιστών στη χώρα μας. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την προτεινόμενη τροποποίηση του ποινικού κώδικα, που τους ρίχνει στα μαλακά και που, πέραν των άλλων, προσθέτει αντισυνδικαλιστικές αλλαγές όπως στην διατάραξη κοινής ειρήνης».
“Θα κλιμακώσουμε”
Ο Κ. Καταραχιάς, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας είπε: «Αυτή τη μάχη τη δίνουμε 4 χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι μαζί με το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα. Διεκδικούμε με τα συνδικάτα να αποσυρθεί η τροποποίηση που ρίχνει στα μαλακά την ηγεσία της ΧΑ. Θα κλιμακώσουμε με όλους τους τρόπους ώστε αυτή η δίκη να καταλήξει στην ισόβια καταδίκη τους. Ώστε τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι δήμοι να λειτουργούν ανοιχτά για τους πρόσφυγες. Θα ανοίξουμε τις πόλεις μας και τα σύνορα, θα κλείσουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Από την Κίνηση για Απεργιακή 8 Μάρτη, η Α. Ερωτοκρίτου, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, τόνισε: «Η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη έχουμε έναν παραπάνω λόγο να καλούμε εδώ σήμερα. Με τις αλλαγές του ποινικού κώδικα το άλλο μεγάλο που προσπαθούν να κάνουν είναι να ρίξουν τους βιαστές στα μαλακά. Είναι μια μεγάλη επίθεση απέναντι στις γυναίκες και το εργατικό κίνημα συνολικά. Έχουμε αποφάσεις σωματείων που καταδικάζουν τις τροποποιήσεις σχετικά με το βιασμό. Θεωρούμε ότι τα δύο μέτωπα, το αντιφασιστικό κίνημα και η μάχη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών, τροφοδοτούν το ένα το άλλο. Μπορούμε να πετύχουμε να μην πέσουν στα μαλακά ούτε οι φασίστες, ούτε οι βιαστές».
Ο Α. Κοροβέσης, φοιτητής στο ΠΑΔΑ συμπλήρωσε: «Το φοιτητικό κίνημα ήταν εδώ πριν από 4 χρόνια στην έναρξη της δίκης. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο μέσα και έξω από τα δικαστήρια αλλά και στο δρόμο, μέχρι να βρεθούν στη φυλακή οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα».
Ο Κ. Τουλγαρίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», τόνισε: «Το αντιφασιστικό κίνημα είναι οι εργαζόμενοι και οι αγωνιστές σε κάθε χώρο, όπως δείξαμε πρόσφατα ενάντια στην προσπάθεια της ΧΑ να οργανώσει κεντρική εκδήλωση στο Κορωπί. Με τη δράση των εκπαιδευτικών σωματείων, της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων φορέων υποχρεώσαμε το Δήμο να πάρει πίσω την παραχώρηση του δημαρχείου στη ΧΑ».
Τέλος, ο Π. Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» κάλεσε στα επόμενα μεγάλα βήματα του κινήματος: «Χρειάζεται πλήρης απομόνωση των φασιστών. Στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας πήραμε απόφαση που λέει ότι η Αθήνα είναι και θα παραμείνει πόλη αντιφασιστική. Καλούμε τη Βουλή να ακούσει αυτό που λέει η ΠΟΣΠΕΡΤ που ζητάει να διευρύνει την απόφαση για μη χρηματοδότηση της ΧΑ και στον τηλεοπτικό χρόνο. Χρήμα είναι ο τηλεοπτικός χρόνος. Θα είμαστε μπροστά με τα συνδικάτα για να επιβάλουμε ότι θα υλοποιηθούν αυτές τις αποφάσεις.
Στις 6 Μάη, την ημέρα που θα βγει η απόφαση του εφετείου των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν θα είμαστε όλοι εκεί για να εξασφαλίσουμε ότι η εισαγγελική πρόταση για την καταδίκη τους σε ισόβια με την αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου θα είναι και η απόφαση του δικαστηρίου».
Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και το αντιφασιστικό κίνημα έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εργατική τάξη συνεχίζει να έχει τα μάτια στραμμένα σε αυτή τη δίκη. Στη διαδήλωση συμμετείχαν με τα πανό τους η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία των νοσοκομείων Άγιος Σάββας και Γεννηματάς καθώς και το Συντονιστικό Νοσοκομείων, δημοτικά σχήματα, φοιτητές/φοιτήτριες, εργαζόμενοι/ες στο Δήμο Αθήνας, εργαζόμενοι/ες ΥΠΠΟ, το ΣΕΚ και η ΟΡΜΑ.
Παλεύουμε για μια Αθήνα που θα καλοδέχεται τους πρόσφυγες, για μια πόλη ανοικτή στους μετανάστες. Πρωτοστατούμε μαζί με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών για να έχουν όλα τα προσφυγόπουλα πρόσβαση στα σχολεία του Δήμου μας καθώς και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με δωρεάν σίτιση.
Ζητάμε να εγκατασταθούν, μέχρι εξεύρεσης οριστικής λύσης, στις περίπου 100.000 κλειστές κατοικίες που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας» δήλωσε η Μαρία, εργαζόμενη στο Δήμο Αθήνας.
«Ο φασισμός και ο ρατσισμός θέλουν να διαιρέσουν την εργατική τάξη για να την αποδυναμώσουν. Είναι εχθρός όλων και δίνουμε τη μάχη παντού. Στα νοσοκομεία δίνουμε τις πολιτικές μάχες, υπάρχουν δυστυχώς και ανάμεσα σε γιατρούς οι ιδέες που μας διαιρούν. Θα μας βρουν μπροστά τους και θα τους σταματήσουμε με πρωτοβουλίες, αγώνα, ενημέρωση, κινητοποιήσεις, επιχειρήματα, ανθρωπιά, αλληλεγγύη», δήλωσε ο Μούσα, γιατρός στο ΓΟΝΚ «Άγιοι Ανάργυροι».
18 Απρίλη, Συγκέντρωση στο Εφετείο