Δημοτικές εκλογές
"Ανταρσία στην Ξάνθη": Παρουσίαση ψηφοδελτίου 18/4

Τις θέσεις και τα πρώτα 25 ονόματα του ψηφοδελτίου της παρουσίασε η νέα δημοτική κίνηση “Ανταρσία στην Ξάνθη” στην κεντρική της εκδήλωση την Πέμπτη 18/4 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρo. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, εργάτες Ναυπηγείων (που εργάζονται στο Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία), μέλη του αναπηρικού κινήματος, συνταξιούχοι, αντιφασίστες-τριες της πόλης της Ξάνθης. Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της κίνησης και εκπαιδευτικός Τζεμαλή Μηλιαζήμ και ακολούθησαν οι ομιλίες των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων Γιάννη Πατζανακίδη, δικηγόρου και Παντελή Αποστολίδη, άνεργου μάγειρα.

“Είναι η πρώτη φορά που στις εκλογές για το Δήμο της Ξάνθης συμμετέχει ένα σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Στόχος μας να εκφράσουμε τον κόσμο που πάλεψε ενάντια στα μνημόνια, προδόθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εξακολουθεί να δίνει τις μάχες σε όλα τα επίπεδα” τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στήριξαν όλους τους εργατικούς αγώνες που άνοιξαν στην περιοχή της Ξάνθης, από την μάχη για να μην ξεπουληθεί η ΣΕΚΑΠ μέχρι τον αγώνα για να μην περικοπούν οι μισθοί στους εργαζόμενους της “Ροδόπης” αλλά και τις απεργίες των εκπαιδευτικών.

“Την πρώτη φορά τους κλείσαμε τα γραφεία και την δεύτερη φορά που επιχείρησαν, με ένα μεγάλο συλλαλητήριο που είχε την στήριξη της πλειοψηφίας των σωματείων τους εμποδίσαμε” τόνισε μιλώντας για τις αποτυχημένες απόπειρες της Χ.Α να ανοίξει γραφεία και να χύσει το διασπαστικό ρατσιστικό και εθνικιστικό της δηλητήριο στην πόλη της Ξάνθης. 

Ακολούθως θύμισε τις αντιρατσιστικές μάχες που δόθηκαν με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ, όπως το 2015 όταν “φέραμε τους πρόσφυγες από το Χαλκερό στα δημοτικά συμβούλια της Ξάνθης και της Καβάλας και διεκδικήσαμε ανοιχτές πόλεις για τους πρόσφυγες αλλά και πρόσφατα διαδηλώνοντας στον Έβρο μαζί με τους αντιρατσιστές από την Τουρκία απαιτώντας να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις και να ανοίξουν τα σύνορα για τους κατατρεγμένους. Αναφέρθηκε τέλος σε όλες εκείνες τις μάχες που αφορούν τη μειονότητα, όπως τον αγώνα για να μην κλείσουν μειονοτικά σχολεία, τον αγώνα ενάντια στην απαγόρευση σε μειονοτικούς δασκάλους να διδάσκουν ελληνικά σε μειονοτικά σχολεία.  

Ο Γιάννης Πατζανακίδης άνοιξε το ζήτημα του ρατσισμού εναντίον των Ρομά στο Δροσερό, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα προβλήματα που τους δημιουργεί το γεγονός ότι είναι εκτός σχεδίου πόλης ενώ για 400 περίπου μαθητές δεν υπάρχει κτίριο και τα παιδιά στεγάζονται σε κοντέινερ, 30-35 παιδιά ανά τμήμα. Ανέλυσε επίσης την απόπειρα που γίνεται να πέσει στα μαλακά η υπόδικη ηγεσία της Χ.Α αλλά και οι βιαστές μέσα από τις αλλαγές που προτείνει στον ποινικό κώδικα η κυβέρνηση. 

Ο Παντελής Αποστολίδης θύμισε τα πεπραγμένα όχι μόνο της τελευταίας αλλά όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών της ΝΔ και το πως εφάρμοσαν μια πολιτική περικοπών και εργολαβιών σε ένα “δήμο πρότυπο στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και στην αδιαφορία για τις ανάγκες του εργατόκοσμου της Ξάνθης”. Η Βάσω Αλεξοπούλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία για μια απεργιακή 8 Μάρτη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

 

Τα πρώτα ονόματα υποψηφίων

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα του συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Ανταρσίας στην Ξάνθη:

Επικεφαλής: Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός 

Αλεξοπούλου Βάσω, συνταξιούχος καθηγήτρια, Αποστολίδης Παντελής, άνεργος μάγειρας, Αποστολίδου Ελένη, δασκάλα ειδικής αγωγής, Αποστολίδου Καλλιόπη, ιδιωτικός υπάλληλος, Βελή Τζελάλ, εργάτης, Γκοβεντάρ Χιλμιέ, άνεργη, Ιχτιάρ Μπιλάλ, εργάτης, Κοζάρ Αλή, εργάτης, Κυρλίντ Σιμπέλ, άνεργη δικηγόρος, Μαλκότς Σεμρά, νηπιαγωγός, Μηλιαζήμ Μεχμέτ, συνταξιούχος, Μηλιαζήμ Γιουσούφ, ιδιωτικός υπάλληλος, Μουσοπούλου Μαρία, αδιόριστη καθηγήτρια, Μπαρέ Μουσταφά, εργάτης, Μποασί Χουσεΐν, αδιόριστος δάσκαλος, Ντισλί Αμπντουλάχ, εργάτης, Ξενιτίδης Αλέξανδρος (Diek), στιχουργός, φυσιοθεραπευτής, Πατζανακίδης Ιωάννης, δικηγόρος, Πίττα Τατιάνα, ηθοποιός, Προδρομίδης Νίκος, άνεργος, χημικός μηχανικός, Σταμέλου Βικτώρια, άνεργη, Φερίτ Ογλού Μουράτ, άνεργος, Χουσεϊνκο Αλκιβιάδης, συνταξιούχος ναυτικός, Χουσεϊνκο Άντεμ, φοιτητής, Χατζή Ογλού Φατίχ, μουσικός.