Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι περίπτερα-ορμητήρια στους υπόδικους νεοναζί

18 Απρίλη, Αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πάτρα

Αθήνα
 
“Έφαγε πόρτα και απειλεί ο υπόδικος Κασιδιάρης” τονίζει σε δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου. 

Όπως αναφέρει: “Στη συνεδρίαση της επιτροπής του Δήμου Αθήνας για την κατανομή των χώρων για εκλογικά περίπτερα αποκλείστηκε ο Κασιδιάρης. Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 22/4 απείλησε τους δημοτικούς συμβούλους με αυτόφωρο αν ψηφίσουν να μην πάρουν οι νεοναζί χώρους και περίπτερα για τις εκλογές. 26 ψήφισαν να μην πάρουν, ο Κασιδιάρης μόνος να πάρουν, ο Καπερνάρος αποχή. Βαφειάδης και Αβραμίδης (ΝΔ) βγήκαν εκτός αιθούσης. Την πρόταση σχετικής απόφασης είχα καταθέσει στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο. Οι απειλές του υπόδικου Κασιδιάρη για διώξεις και φυλακίσεις (!) των υπευθύνων του Δήμου Αθήνας που υλοποιούν, ως οφείλουν άλλωστε, αυτήν την ιστορική απόφαση, δεν θα περάσουν”. 

 
Πειραιάς
 
Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για τα “γεγονότα της Πέμπτης 18/4/19” εξέδωσε η Ανταρσία στο Λιμάνι: 

“Παρέμβαση στο γραφείο του δημάρχου κ. Μώραλη πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης εκπρόσωποι των κινήσεων πολιτών και των φορέων που καλούσαν στη συγκέντρωση της Παρασκευής 19/4 στην πλατεία Κοραή, ενάντια στα σχέδια επέκτασης της Cosco. Ο λόγος, ότι ο δήμαρχος ουσιαστικά απαγόρευσε τη συγκέντρωση, αρνούμενος να παραχωρήσει χώρο και ρεύμα. Η απάντηση της γραμματέας του δημάρχου ήταν «Δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, από τη στιγμή που δεν δέχεστε την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη διαπαραταξιακή επιτροπή για τις εκλογές» .

Αμέσως μετά ακολουθεί Διαπαραταξιακή επιτροπή. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκεται και ομάδα τραμπούκων νεοναζί, σε κλασικό στυλ νυχτερινών μπράβων. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο επικεφαλής τους, γνωστοί για τις επιθέσεις τους ενάντια σε αντιφασίστες στον Πειραιά. 

Ο επικεφαλής της Ανταρσίας στο λιμάνι Θανάσης Διαβολάκης παίρνει το λόγο πριν τη διαδικασία, διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι προσκλήθηκε η εγκληματική συμμορία και επισημαίνει το προφανές: «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει συζήτηση για καμία – έστω και κατ’ επίφαση – δημοκρατική διαδικασία παρουσία υπόδικων χρυσαυγιτών. Κανένας δημόσιος χώρος σε δολοφόνους ναζιστές, καμιά διευκόλυνση εκ μέρους του Δήμου. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με απόφασή του αρνήθηκε να παραχωρήσει οποιοδήποτε χώρο στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. Σας καλούμε να απομακρύνετε τους τραμπούκους, εχθρούς της δημοκρατίας από το χώρο». 

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου ψελλίζει κάτι για «το νόμο, ο οποίος προβλέπει…» Οι ναζί προκλητικοί, βρίζουν, φωνάζουν, τραμπουκίζουν. Η αντιπροσωπεία της Ανταρσίας στο Λιμάνι αποχωρεί με συνθήματα «Έξω οι φασίστες από τον Πειραιά». Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ κα. Παντελάκη εξηγεί την αντίθεσή της, ζητάει να έλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποχωρεί επίσης. Το ίδιο κάνουν και οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή. Αργότερα μάθαμε ότι αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής του κίνησης.

Το πρωινό της Πέμπτης ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τους δύο κόσμους που συγκρούονται στον Πειραιά – και στην αρένα των δημοτικών εκλογών”.

 
Θεσσαλονίκη
 

“Ενόψει των δημοτικών εκλογών, δεν θα αφήσουμε τους νεοναζί να παριστάνουν το νόμιμο κόμμα. Καμιά διαπαραταξιακή επιτροπή δεν νομιμοποιείται να δώσει στους υπόδικους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής χώρους για συγκεντρώσεις, εκλογικά περίπτερα και τηλεοπτικό χρόνο” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή». Στις 22/4 και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε τον αποκλεισμό της παράταξης «Ελληνική Αυγή» από τα δημοτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.