Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αντιφασιστική διαδήλωση 17/5: “Ούτε στην Αθήνα, ούτε πουθενά”

Αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στη σύναξη μίσους του Κασιδιάρη στην Αθήνα, 17 Μάη

Εκατοντάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες διαδήλωσαν την Παρασκευή 17/5 για να μην αφήσουν τη συμμορία της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσει «προεκλογική» συγκέντρωση μίσους στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ήταν προκλητική η κάλυψη της κυβέρνησης που έκλεισε τους σταθμούς του Μετρό σε Μεταξουργείο και Κεραμεικό με στόχο να δυσκολέψει την πρόσβαση στους αντιφασίστες κι επιστράτευσε έναν τεράστιο αριθμό ΜΑΤ για να προστατέψουν τη ναζιστική συμμορία. Παρ' όλα αυτά η φασιστοσύναξη του Κασιδιάρη αποδείχτηκε ένα μεγάλο φιάσκο πολιορκημένη από τους αντιφασίστες.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στον αστυνομικό κλοιό στην Σπύρου Πάτση και Λεωφόρο Καβάλας, υπήρχαν τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ, της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της ΟΡΜΑ. Μίλησαν αγωνίστριες και αγωνιστές που βροντοφώναξαν ότι οι ναζί δεν χωράνε στις γειτονιές μας και η μάχη για την πλήρη απομόνωση και την καταδίκη τους στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζεται και θα νικήσει. 

Ο Π. Κωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, χαιρέτισε την αντιφασιστική στάση εργασίας των εργαζόμενων της ΕΡΤ που δείχνει το δρόμο ότι η εργατική τάξη μπορεί να μπλοκάρει από παντού τους ναζί, ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις τους κάνουν πλάτες: «Χαιρετίζουμε την ΠΟΣΠΕΡΤ που έκλεισε τα μικρόφωνα και τις οθόνες στους ναζί, την ώρα που η διοίκηση της ΕΡΤ για ακόμη μια φορά ήθελε να τους αφήσει να χύσουν το ρατσιστικό και φασιστικό τους δηλητήριο. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ απάντησαν με κατάληψη όταν η κυβέρνηση έριξε το μαύρο. Οι τωρινές κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ πατάνε σε αυτή την παράδοση, του εργατικού ελέγχου στους χώρους δουλειάς, για να μην έχουν βήμα οι νεοναζί. Καλούμε όλους τους δημοσιογράφους και όλα τα ΜΜΕ, όλους τους τεχνικούς να μπλοκάρουν τους νεοναζί. 

Είμαστε σήμερα εδώ για να στείλουμε το μήνυμα ότι οι γειτονιές μας είναι γειτονιές αλληλεγγύης, γειτονιές των εργατών, των φτωχών, των προσφύγων, των μεταναστών, των Ρομά, όλου του κόσμου που αντιστέκεται. Σε αυτά δε χωράνε οι Κασιδιάρηδες, δε χωράνε τα τάγματα εφόδου. Έχουμε τη δύναμη να τους τσακίσουμε και στις εκλογές. Δεν μπόρεσαν στη Θεσσαλονίκη να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, αυτή είναι η κρίση τους. Κανένα σωσίβιο στους νεοναζί!» τόνισε.

Απόφαση για αποκλεισμό των ναζί από τους δημόσιους χώρους έχει πάρει και το δημοτικό συμβούλιο της Νίκαιας. Η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη υπογράμμισε: «Είμαστε σήμερα εδώ για να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να ακούσει επιτέλους τη φωνή του κόσμου στις γειτονιές, να ακούσει τη φωνή των δημοτικών συμβουλίων και της Αθήνας και της Νίκαιας που απαιτούν να μη δοθεί δημόσιος χώρος στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Ας έρθουν να μας πουν και στη Νίκαια ότι δεν είναι έγκυρη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου! Στη Νίκαια που έδρασε ο πιο δολοφονικός πυρήνας της ΧΑ, που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, που μαχαίρωσε μετανάστες, που έκανε τρομοκρατικές επιθέσεις και εισβολές στα σπίτια και στα τζαμιά. Το δημοτικό συμβούλιο Νίκαιας πήρε απόφαση ότι απαιτούμε να μην περάσει η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που ρίχνει στα μαλακά τη ΧΑ. Να μην ξαναγυρίσουμε στο 2011 και το 2012 που προεκλογική καμπάνια για τη ΧΑ σήμαινε μαχαιρώματα και επιθέσεις».

Επιτυχίες

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, τόνισε: «Δίνουμε μέσα και έξω από το δικαστήριο τη μάχη για την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής βίας και τη μάχη για την πολιτική απομόνωση του φασισμού. Μια μάχη που μέχρι τώρα έχει πάρα πολλές επιτυχίες και έχει κατορθώσει να κάνει την πολιτική αγωγή κέντρο της δίκης, να αναδείξει το χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης και να πετύχει την επιτάχυνση της δίκης. Μιας δίκης που θα μπορούσε να είχε τελειώσει αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δείξει την απαραίτητη επιμέλεια για να διεξάγεται καθημερινά, να μην έχουν οι δικαστές άλλες υπηρεσίες και για να διεξάγεται στο Εφετείο και όχι στην εξορία του Κορυδαλλού. Μια δίκη που θα γινόταν με δημοσιότητα αν η ίδια κυβέρνηση είχε καταργήσει τους νόμους που την περιορίζουν και αν τα ΜΜΕ ήταν παρόντα. Αν η δίκη διεξαγόταν στο Εφετείο που είναι ευκολότερη η πρόσβαση του κόσμου. Όπως καταφέραμε σαν αντιφασιστικό κίνημα να παραπεμφθούν σε δίκη, να απομονωθούν πολιτικά, να σταματήσουν τη δράση τους τα τάγματα εφόδου, συνεχίζουμε για να απομονωθούν και να τιμωρηθούν οι φονιάδες. Μέχρι τη νίκη».

Τα αίσχη της κυβέρνησης ΝΔ που δεν έκανε ούτε μία σύλληψη για τις εκατοντάδες φασιστικές επιθέσεις θύμισε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ ποιος δολοφόνησε τον Σαχζάτ Λουκμάν. Ποιος χτύπησε και έσπασε πόδια και χέρια και κεφάλια εφτακοσίων με χιλίων μεταναστών εργατών. Η Χρυσή Αυγή. Έκαναν δολοφονίες, χτύπησαν εργάτες, λέγανε ότι θα φτιάξουν λάδι από ανθρώπους, ότι θα φτιάξουν παπούτσια από το δέρμα τους. Μπορούν να έχουν δικαίωμα τέτοιοι άνθρωποι για να πουν ότι είναι πολιτικοί; Είναι ντροπή! 

Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και όσοι έκαναν τις επιθέσεις με μαχαιριές και ρόπαλα σε εκατοντάδες ανθρώπους θα πρέπει να καταλήξουν όπως οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν, οι πρώτοι δύο που πήρανε ισόβια. Ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, ο Χαντίμ Χουσεΐν, είναι εδώ γι’ αυτόν τον λόγο. Όποιος τους ψηφίσει να ξέρει ότι δίνει ψήφο για να κάνουν δολοφονίες. Για να έχουν ρόπαλα και μαχαίρια. 

Να μην τους δίνονται ευκολίες. Ο δήμος Αθήνας είπε όχι χώρους στη ΧΑ. Γιατί σήμερα τους δίνεται χώρος; Για να οργανώσουν πάλι επιθέσεις και δολοφονίες; Καλούμε και απαιτούμε να γίνει σεβαστή η απόφαση του δήμου Αθήνας. Δε χρειαζόμαστε μίσος, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη με κάθε μετανάστη και κάθε εργάτη».

Σωματεία

Συνδικαλίστριες που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των μαχών μίλησαν για τη μάχη ενάντια στους ναζί μέσα στους χώρους δουλειάς. «Η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας στη χτεσινή συνεδρίασή της πήρε απόφαση να καλέσει σήμερα στην αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία για να μην αφήσουμε σπιθαμή γης για τους νεοναζί της ΧΑ. Καταγγέλλουμε ταυτόχρονα την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης, δηλαδή του υπουργείου, να ακυρώσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας που έλεγε ότι δεν θα παραχωρήσει χώρους και περίπτερα στη Χρυσή Αυγή για την προεκλογική περίοδο», είπε η Ντίνα Γκαρανέ, μέλος του ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ η συνυποψήφιά της Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, υπογράμμισε: «Ο Άγιος Σάββας μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία της Υγείας και τα συνδικάτα έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό. Διαδηλώσαμε για να ξεκινήσει η δίκη της ΧΑ και συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε μέχρι να καταδικαστούν οι δολοφόνοι νεοναζί. Είναι προκλητικό να αντιμετωπίζονται σαν ένα πολιτικό κόμμα που έχει το δικαίωμα να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις. Δεν είναι. Είναι υπόδικοι νεοναζί και θα έπρεπε να είναι στη φυλακή».

Ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής είπε: «Το ‘ποτέ ξανά φασισμός’ δεν είναι μόνο ιδεολογία, κρίνεται στην πράξη, στους δρόμους κόντρα σε κάθε προσπάθεια που κάνουν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ψήφο στις κάλπες αλλά αυτή τη στιγμή στέλνει την αστυνομία για να ρίχνει δακρυγόνα με σκοπό να διαλύσει τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. Αυτή είναι η κατάντια μιας κυβέρνησης που εκλέχτηκε με τις ψήφους των εργατών και της νεολαίας, υποσχόμενη ότι θα έβαζε τέρμα στην ασυδοσία των φασιστών. Προωθεί τον νέο Ποινικό Κώδικα που τους ρίχνει στα μαλακά όπως και τους βιαστές. 

Και ταυτόχρονα είναι ένοχη γιατί ακολουθεί τη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ φρούριο. Στη θέση του Δένδια σήμερα είναι η Γεροβασίλη που κάνει τα ίδια. Στέλνει την αστυνομία για να χτυπάει τους μετανάστες. Δεν ξεχνάμε τον Εμπουκά και τα κολαστήρια της αστυνομίας όπου υπάρχουν εκατοντάδες μετανάστες. Δεν ξεχνάμε ότι για να παλέψουμε τους φασίστες χρειάζεται να τσακίσουμε το ρατσισμό, να παλέψουμε για ανοιχτά σύνορα, άσυλο στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση των μεταναστών, δικαίωμα ψήφου. Έχουμε μάχες μπροστά μας που δεν τελειώνουν στις εκλογές. Δυναμώνουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά, δυναμώνουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΚΕΕΡΦΑ και τις πρωτοβουλίες αυτές».