Διεθνή
Αυστρία: Παραιτήθηκαν οι ναζί απατεώνες

Αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στον Στράχε

Ναζί ήταν πάντα. Αποκαλύφθηκε πλέον ότι είναι και απατεώνες. Και το σημαντικότερο, είναι πλέον παρελθόν για την κυβέρνηση, ενώ πηγαίνουν προς τις εκλογές με την ουρά στα σκέλια. Ο λόγος για τον Στράχε, τον φυρερίσκο του αυστριακού φασιστικού FPΟ που έφτασε να γίνει αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και τους υπουργούς του.

Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για τους αντιφασίστες στην Αυστρία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά την αποκάλυψη ενός σκανδαλώδους βίντεο, η αυστριακή κυβέρνηση διαλύθηκε και κηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για τον Σεπτέμβρη. Οι ευρωεκλογές θα γίνουν στη σκιά αυτού του ρεζιλέματος των φασιστών. Το βίντεο, που γυρίστηκε πριν από τις τελευταίες εκλογές, δείχνει τον Στράχε να συζητάει με μια γυναίκα που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος Ρώσων επιχειρηματιών που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν αυστριακά ΜΜΕ. Ο Στράχε της υπόσχεται απευθείας αναθέσεις δημόσιων έργων σε περίπτωση που τα καταφέρουν και τον στηρίξουν στην εκλογή του. Αυτή ήταν η “κάθαρση” που υπόσχονταν ότι θα φέρουν οι φασίστες, κόντρα στους διεφθαρμένους πολιτικούς.

Το φιάσκο του Στράχε είναι χτύπημα για τους φασίστες σε όλη την Ευρώπη. Το περασμένο Σάββατο ο ιταλός αντιπρόεδρος Σαλβίνι παρουσίαζε τη “διεθνή της ακροδεξιάς” στο Μιλάνο και ο Στράχε θα ήταν ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα, αλλά είχε… άλλη δουλειά. Ο Στράχε ήταν ένα από τα αγαπημένα παραδείγματα και για την Λεπέν. Μετά τις εκλογές του Οκτώβρη του 2017, το συντηρητικό “Λαϊκό Κόμμα” της Αυστρίας μπήκε σε συνομιλίες με το FPΟ και τελικά έστησαν από κοινού κυβέρνηση, με τους μεν στην καγκελαρία και τους δε στην αντικαγκελαρία. 

Το κόμμα του Στράχε είναι γνήσιος απόγονος του ναζισμού στην Αυστρία και όσο και να προσπαθεί να κρύψει το παρελθόν και τη δράση του, έχει ιδιαίτερους δεσμούς και με ναζιστές “ιδεολόγους” και με εγκληματικές φασιστικές συμμορίες. Η νεολαία τους χρησιμοποιούσε κομμάτι του όρκου των SS. Με τη συγκυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Μεταφορών πέρασαν στα χέρια φασιστών. Το Εσωτερικών ήταν ένας από τους όρους που είχαν θέσει οι φασίστες. Πέρα από το ότι ήθελαν να βρίσκονται κοντά στην αστυνομία και τους άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις υπουργικές θέσεις για να κατάσχουν όλο το υλικό που σχετιζόταν με την φασιστική τρομοκρατία και βρισκόταν στα χέρια των αρχών. 

Εισβολή

Πέρσι το Φλεβάρη ένα ειδικό σώμα της αστυνομίας έκανε εισβολή στην αυστριακή ΚΥΠ για να πάρει το υλικό και να τρομοκρατήσει τους (δεξιούς) πράκτορες. Άρχισε να στελεχώνει τις υπηρεσίες του κράτους αλιεύοντας από τα ακροδεξιά δίκτυα, ενώ οι εντολές που έδινε το υπουργείο είναι να τονίζεται η εθνικότητα των δραστών σε περίπτωση εγκλημάτων με δράστες μη-αυστριακούς, πολλαπλασιάστηκαν οι έφοδοι σε πλατείες και οι συλλήψεις με μόνο κριτήριο το χρώμα του δέρματος. Ο φασιστικός πυρήνας του FPΟ προπαγάνδιζε ότι με το κόμμα στο τιμόνι του Υπουργείο Εσωτερικών σε λίγα χρόνια θα έχουν διωχθεί όλοι οι πρόσφυγες από την Αυστρία. Για τους Σαλβίνι, Λεπέν και άλλους φασίστες ανά την Ευρώπη, ο Στράχε έδινε καλό παράδειγμα για το πώς μπορείς να φτάσεις στην κυβέρνηση πατώντας πάνω στη συντηρητική δεξιά, να επιβάλλεις την ακροδεξιά ατζέντα και τελικά να αλώνεις τον κρατικό μηχανισμό με “δημοκρατικά” μέσα.

Τώρα τολμάνε και βγαίνουν υπουργοί του Μακρόν και της Μέρκελ για να πουν πως η κρίση του Στράχε δείχνει τα προβλήματα του “λαϊκισμού” και τον κίνδυνο για άνοδο των “μη δημοκρατικών” δυνάμεων. Ελπίζουν ότι η κρίση της ακροδεξιάς θα τους βοηθήσει να μαζέψουν μερικές ψήφους παραπάνω στις ευρωεκλογές. Όμως αυτοί ήταν που όχι μόνο πριμοδότησαν σε αντιμεταναστευτικές πολιτικές και σε “νόμο και τάξη” αλλά και δεν έκοψαν κανέναν δεσμό με την αυστριακή κυβέρνηση παρά την συμμετοχή κληρονόμων του Χίτλερ.

Αυτοί που πραγματικά έδωσαν τη μάχη ενάντια στον Στράχε χωρίς φόβο από την αρχή ήταν το αντιφασιστικό κίνημα της Αυστρίας, με μπροστάρηδες την “Αριστερή Στροφή”, την αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ. Σε στιγμές που πολλοί έλεγαν πως δεν υπάρχει φασιστικός κίνδυνος στην Αυστρία, αλλά και μετά την εκλογική επιτυχία, όταν πολλοί έλεγαν πως πλέον είναι αργά και επικίνδυνο να αντιστέκεσαι στους φασίστες, οργάνωσαν διαδηλώσεις χιλιάδων, κινητοποιώντας συνδικάτα, οργανώσεις μεταναστών και την Αριστερά. Πριν από τις εκλογές ξεκίνησαν την καμπάνια “F*ck Στράχε” που ενόχλησε τόσο πολύ τους φασίστες που τούς πήγαν στα δικαστήρια. Η “Αριστερή Στροφή” κέρδισε τη δίκη και το δικαίωμά της να λέει ότι οι φασίστες πρέπει να πάνε να “γαμηθούν”, χάρη σε μια καμπάνια αλληλεγγύης. Όλη αυτή η προσπάθεια πατούσε πάνω σε σε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με εκατοντάδες χιλιάδες Αυστριακούς και Αυστριακές να συμμετέχουν σε δομές στήριξης και βοήθειας.

Η αντίσταση είχε αποτελέσματα και έφτασε να προκαλεί τριγμούς μέσα στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό και τις μυστικές υπηρεσίες. Η μάχη συνεχίζεται αλλά από καλύτερες συνθήκες.