Εργατικό κίνημα
Η Ιδιωτική Υγεία παίρνει τη σκυτάλη

Πανελλαδική Απεργία οργανώνεται στην Ιδιωτική Υγεία για τις 11 Ιούνη μετά από απόφαση του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας που υιοθετήθηκε από την πανελλαδική Ομοσπονδία – ΟΣΝΙΕ.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 16/5 στο ΕΚΑ με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών, στην οποία συσπειρώνονται δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στην προκήρυξη που εξέδωσε τονίζει μεταξύ άλλων: 

“Διεκδικούμε να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε τα χρόνια των μνημονίων. Τα χρονοεπιδόματα, τα ειδικά ωράρια και τις άδειες επικίνδυνης εργασίας. Δεν είμαστε μόνοι! Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απήργησαν στις 16 Μάη με αιτήματα την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την ένταξη στα ΒΑΕ. Στον κλάδο μας πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις στην Euromedica για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και στο Ιατρικό Αθηνών ενάντια στις απολύσεις. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε πραγματικά μια σειρά από αιτήματα είναι η κλιμάκωση των αγώνων. Για σταθερή εργασία για όλους-κατάργηση των ελαστικών σχέσεων, αυξήσεις στο ύψος των αναγκών μας, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, καμία απόλυση-μαζικές προσλήψεις ενάντια στα εξουθενωτικά ωράρια, εξασφάλιση των επιδομάτων μας. Απαιτούμε την κρατικοποίηση των κλινικών για να μην είναι η υγεία εμπόρευμα στα χέρια των ιδιωτών, αλλά αγαθό στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μετανάστες”.

Μιλώντας στην ΕΑ ο Κώστας Πολύδωρος, εκλεγμένο μέλος με την ΑΣΚΥ στο Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η απεργία να γίνει η αρχή για την ανάπτυξη αγώνων στους χώρους δουλειάς. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία και καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, την απληρωσιά, την εντατικοποίηση, την εργοδοτική τρομοκρατία”.

Ωνάσειο

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή την Πέμπτη 16/5, αναιρέθηκε προηγούμενη απόφαση της Κυβέρνησης να εντάξει τους εργαζόμενους του Ωνάσειου στο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου (ΕΣΥ). Είναι μια νίκη για τον αγώνα των εργαζόμενων που αντιστάθηκαν στη μείωση των μισθών τους. 

 Όπως θυμίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, ήταν η ίδια η κυβέρνηση που “με νόμο που είχε καταθέσει τον Οκτώβρη προχώρησε σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που είχαν οι εργαζόμενοι αφού τους έβαλε στο ενιαίο μισθολόγιο με αποτέλεσμα μειώσεις στους μισθούς. Στην πραγματικότητα οι μειώσεις δεν εφαρμόστηκαν κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων που προκήρυξαν και οργάνωσαν οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους. 

Για δύο εβδομάδες προχώρησαν σε διαδοχικές στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία στην οποία η συμμετοχή ξεπέρασε το 90%. Στον αγώνα τους συμπαραστάθηκαν απ'την πρώτη στιγμή ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Όσο και να προσπαθούν ο Τσίπρας και ο Πολάκης να μας πείσουν προεκλογικά ότι η κυβέρνησή τους τώρα θα δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, στην περίπτωση του Ωνάσειου είναι προφανές ότι τα βήματα που έκαναν οι εργάτριες και οι εργάτες χάλασαν τα σχέδια της κυβέρνησης και του ιδρύματος και τους οδήγησαν σε "κωλοτούμπα"”.