Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τον ΛΕΠΕΤΕ

Με γιαούρτια και γιουχαϊσματα υποδέχτηκαν οι συνταξιούχοι της Εθνικής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Μυλωνά και τα ΜΑΤ που τον συνόδευαν στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της Τράπεζας σε κεντρική αίθουσα του κτηρίου της Εθνικής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης την Παρασκευή 17/5.

Εκατοντάδες εξοργισμένοι συνταξιούχοι περίμεναν τον Μυλωνά να του τα ψάλουν μετά τις ανακοινώσεις που έκανε στην επενδυτική ημερίδα της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο την προηγούμενη βδομάδα στις οποίες -προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και της  κυβέρνησης- προανήγγειλε την τελειωτική κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ και την υπαγωγή όλων στο ΕΤΕΑΕΠ.

Την επόμενη μέρα τα ίδια συνέβησαν και έξω από το Μέγαρο Μουσικής όπου ο Μυλωνάς είχε καλέσει τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας για να τους ανακοινώσει την νέα στρατηγική της ΕΤΕ με κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις εργαζόμενων, διευθέτηση των κόκκινων στεγαστικών με επιτάχυνση των πλειστηριασμών και τελείωμα του ΛΕΠΕΤΕ. Μάλιστα ο Μυλωνάς δήλωσε πως για πρώτη φορά έχει και τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης η οποία αργά ή γρήγορα θα νομοθετήσει σχετικά με όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Αδιαλλαξία

Η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας, μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας τόνισε στην Εργατική Αλληλεγγύη: 

“Για άλλη μια φορά είδαμε την αδιαλλαξία της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Όχι μόνο δεν ακούει τους χιλιάδες συνταξιούχους που εδώ και ενάμιση χρόνο παλεύουν στους δρόμους να σώσουν το ΛΕΠΕΤΕ αλλά μεθοδεύει με βρώμικους τρόπους να φάει τα λεφτά που έχουμε πληρώσει με τον ιδρώτα μας εδώ και χρόνια. Μάλιστα, αυτός ο χρυσοπληρωμένος τεχνοκράτης, τόλμησε να πει πως παίρνουμε συντάξεις τρεις φορές πάνω από τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Μόνο που ξέχασε να πει πως αυτά τα λεφτά τα έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας. Και τώρα μας τα κλέβει.

Με τον ίδιο βρώμικο τρόπο κινείται και η κυβέρνηση. Από τη μία για χρόνια τώρα παίζει το παιχνίδι του Πόντιου Πιλάτου, πως δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ και πως αυτό είναι διμερές θέμα μεταξύ της τράπεζας και των συνταξιούχων, και ξαφνικά έρχεται μέσα στον Ιούνη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μυλωνά, να νομοθετήσει υπέρ της τράπεζας. Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Άλλωστε το ποτήρι ξεχείλισε μόλις πήραμε στα χέρια μας την υποτιθέμενη 13η σύνταξη. Αυτό που βρήκαμε στους λογαριασμούς μας την Παρασκευή δεν το λες ούτε επίδομα. Από τη μεριά μας για άλλη μια φορά αποδείξαμε ότι ο αγώνας μας είναι ανυποχώρητος. Παλεύουμε ενάντια στην διοίκηση της ΕΤΕ και την κυβέρνηση και ταυτόχρονα παλεύουμε ενάντια στο νέο υπηρεσιακό ΔΣ του ΣΣΕΤΕ που ενώ έπρεπε να έχει ήδη οδηγήσει το σύλλογο σε διαδικασίες για εκλογές, προσπαθούν να το αποφύγουν. Στη μεγάλη κινητοποίηση στις 9 Μάη παραδώσαμε  εξώδικο με τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών που βάση καταστατικού θα έπρεπε να οδηγήσουν σε έκτακτη γενική συνέλευση και εκλογές μέσα στον Ιούνη. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλος. Μέχρι να τα πάρουμε όλα πίσω”.