Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Θέλουμε προσλήψεις και μονιμοποιήσεις

Απεργοί των νοσοκομείων διαδηλώνουν στην Αθήνα, 16 Μάη

Εκατοντάδες υγειονομικοί διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας στις 16 Μάη, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ, με βασικά αιτήματα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, τις μαζικές μόνιμες προσλήψεις, την πληρωμή των ΒΑΕ και την αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία.

 Σημαντική ήταν η παρουσία του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που συσπείρωνε το πιο μαχητικό κομμάτι εργαζόμενων, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και δεκάδες συμβασιούχοι ΟΑΕΔ και επικουρικοί. Απεργιακές φρουρές πραγματοποιήθηκαν στον Αγ. Σάββα και το Γεννηματάς, ενώ η κεντρική συγκέντρωση οργανώθηκε μπροστά στην πύλη του νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Με τα πανό τους διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στο Αγλ. Κυριακού, στον Αγ. Σάββα, στο Γεννηματάς, στον Ευαγγελισμό, κ.α. 

“Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια. Σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες, υπερεντατικοποίηση και τεράστια κούραση. Τα αιτήματα για μονιμοποίηση των συναδέλφων συμβασιούχων και για μόνιμες μαζικές προσλήψεις χρειάζεται να γίνουν κεντρικά για όλους τους νοσοκομειακούς. Όχι μόνο γιατί αλλιώς δεν καλύπτονται τα τεράστια κενά και οι ανάγκες αλλά και γιατί με τους συμβασιούχους δεν μπορείς να αποκτήσεις προσωπικό εκπαιδευμένο που να μπορεί σταθερά να αποδώσει επί της ουσίας σε μια δουλειά τόσο δύσκολη, ενώ οι συμβασιούχοι έχουν περιορισμό και στις βάρδιες. Είναι σημαντικές οι μονιμοποιήσεις και οι μόνιμες προσλήψεις αν θέλουμε να λειτουργούν κανονικά τα νοσοκομεία”, ανέφερε η Φούλη Σταμπελοπούλου, νοσηλεύτρια στο Γεννηματάς.

Μεγάλη ήταν και η παρουσία μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βρέθηκαν στην κινητοποίηση για να στηρίξουν τη μάχη των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ήταν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Κατερίνα Θωίδου, υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά, και πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από σχήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε δήμους, όπως με την Ανταρσία στο Λιμάνι του Πειραιά, με την Ανυπότακτη Πετρούπολη, με το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου αλλά και με το σχήμα στην περιφέρεια Αττικής. 

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία από την Κηφισίας και την Βασ. Σοφίας μέχρι τη Βουλή, ενώ στη συνέχεια κατέβηκε την Πανεπιστημίου και έπιασε την Πατησίων για να καταλήξει στο υπ. Υγείας. Πανηγυρική ήταν η υποδοχή των απεργών όταν αυτοί πέρναγαν μπροστά από το προεκλογικό περίπτερο της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας στα Προπύλαια. "Ο αγώνας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία είναι αγώνας όλης της κοινωνίας, για αξιοπρεπή δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους", ανέφερε ο Π. Κωνσταντίνου.

Ανάγκες

“Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για τις ανάγκες μας. Οι συμβασιούχοι είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των εργαζόμενων μέσα στα νοσοκομεία. Και καλύπτουμε μόλις το ένα τρίτο των πραγματικών αναγκών που έχουν τα νοσοκομεία”, τόνισε στην ΕΑ ο Μούσα Αλοντάτ, γιατρός στο Γον Κηφισιάς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου. “Στο νοσοκομείο μου είμαστε 11 επικουρικοί γιατροί, 22 εργαζόμενοι με προγράμματα ΟΑΕΔ και δεκάδες άλλοι σε άλλα πόστα του νοσοκομείου. Χωρίς εμάς η λειτουργία του νοσοκομείου θα καταρρεύσει. Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες που φαίνονται στις εφημερίες με τα απίστευτα κενά και το μειωμένο προσωπικό και με όλους εμάς τους συμβασιούχους να τα δίνουμε όλα για να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο που έρχεται στα νοσοκομεία. Είναι πραγματικά δύσκολη η κατάσταση στη δημόσια Υγεία. 

Και όλα αυτά σε μια φάση που υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια. Αγωνιζόμαστε για τις μονιμοποιήσεις μας και για μόνιμες μαζικές προσλήψεις. Για να σταματήσουν τα αιματηρά πλεονάσματα και να δοθούν στις πραγματικές ανάγκες του λαού”.

“Η σημερινή απεργία είναι ένας ακόμα μεγάλο σταθμός στη μάχη των νοσοκομείων”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στον Αγ. Σάββα και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. “Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η εργατική τάξη δεν σταματάει να παλεύει για τα δικαιώματά της ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο. Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και το σωματείο του Αγ. Σάββα έχουμε παίξει κρίσιμο ρόλο και στο να υπάρχει αυτή η απεργία και συνολικότερα όλο το απεργιακό κύμα που είδαμε τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία. Παίξαμε καθοριστικό ρόλο και στο να οργανώνουμε τις απεργίες και στο να συσπειρώνουμε τον κόσμο πάνω στην εναλλακτική που λέει ότι για να τα πάρουμε όλα πίσω έχουμε ανάγκη τον απεργιακό δρόμο. Οι απεργίες μας δείχνουν την εναλλακτική ενός κόσμου που παλεύει ενάντια στις περικοπές, τα πλεονάσματα και τη λιτότητα. Αυτή η απεργία θα έχει συνέχεια και μετά τις εκλογές. Επίσης αποδεικνύεται πως οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, οι δυνάμεις του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και του Νυστεριού μέσα στα νοσοκομεία,  είναι αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης και της στήριξης των αγώνων όλη αυτή την περίοδο. Γι'αυτό είναι σημαντικό να θυμηθούμε όλους τους αγώνες που δώσαμε μαζί τα προγούμενα χρόνια και να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς παντού”. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, κ.α.