Δημοτικές εκλογές
Δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά σε όλες τις γειτονιές

Εγκαίνια του περιπτέρου της Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Τη βδομαδα που μας πέρασε μέλη της δημοτικής κίνησης "Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή" και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε εργατικούς χώρους της πόλης. 

Μίλησαν με εργαζόμενους στο δήμο, τα ΕΛΠΕ, το ΙΚΑ Πύλης Αξιού, την Ερτ3, τα νοσοκομεία Άγιος Παύλος και Θεαγένειο, το ΙΚΑ Αγγελάκης, τη Πολεοδομία καθώς και με δικαστικούς υπαλλήλους. 

Περιοδεία στην ΕΥΑΘ και συνάντηση με το Σωματείο Εργαζόμενων πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ανταρσίας στη Θεσσαλονίκη για την Ανατροπή, την Πέμπτη 16/5, αποτελούμενο από τον υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Κούτρα και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, Γιάννη Μήτζια, εργαζόμενο στην ΕΥΑΘ και μέλος του ΔΣ του σωματείου, Δήμητρα Κομνιανού, εργαζόμενη στον ΟΣΕΘ και Μπάμπη Κουρουνδή, δικηγόρο. 

Η περιοδεία ξεκίνησε από το κτίριο της οδού Τσιμισκή και συνεχίστηκε στο κεντρικό κτίριο στο συντριβάνι με πλούσια συζήτηση για το μέλλον της ΕΥΑΘ, τη σημασία της στήριξης του αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου μας στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και την οργάνωση των αγώνων της επόμενης ημέρας με θετική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους. Στη συνάντηση με το σωματείο εργαζόμενων της ΕΥΑΘ έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του σωματείου Γιώργο Αρχοντόπουλο και τον Μπάμπη Μωυσιάδη για τις εξελίξεις που αφορούν την αντίσταση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της εταιρίας καθώς και τη νέα συλλογική σύμβαση που κέρδισαν οι εργαζόμενοι.

Εκ μέρους της Ανταρσίας στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή υπενθυμίσαμε ότι σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζόμενων και των πολιτών που αντιστάθηκαν όλα τα χρόνια ενάντια στις απόπειρες ιδιωτικοποίησης από όλες τις κυβερνήσεις με αποκορύφωμα το συντριπτικό όχι στο δημοψήφισμα του 2014. Τονίσαμε πως οι προτάσεις για δημοτικοποίηση (μερική ή συνολική) της ΕΥΑΘ δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, καθώς ο δήμος θα κληθεί να βρει χρηματοδότηση που θα σημάνει επιβάρυνση των ίδιων των δημοτών και έμμεση ιδιωτικοποίηση. Για μας το νερό είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο ο κάθε κάτοικος της πόλης θα πρέπει να έχει πρόσβαση και γι’ αυτό διεκδικούμε δημόσια ΕΥΑΘ με κρατική χρηματοδότηση και εργατικό – κοινωνικό έλεγχο.

Τέλος επισημάναμε ότι οι απεργίες και οι αγώνες των εργαζόμενων μαζί με τη στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας είναι η μόνη εγγύηση ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πως αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε τόσο μέσα όσο και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Την Παρασκευή 17/5 εγκαινιάσαμε το περίπτερό μας στον πεζόδρομο της Ναυαρίνου (Σβώλου και Γούναρη) και μοιράστηκε μαζικά προεκλογικό υλικό σε πλήθος περαστικών και κατοίκων μιας γειτονιάς που δεν είναι "άντρο της ανομίας" όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της δεξιάς, αλλά ένα ζωντανό σημείο της νεολαίας και των κινημάτων. Και γι' αυτό η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμά μας ήταν άμεση και ενθαρρυντική και η πολιτική συζήτηση που άνοιγε ήταν πλούσια. 

Σάββας Κκονέ
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη

Πάτρα

Την προηγούμενη βδομάδα τα μέλη της δημοτικής κίνησης Ανταρσία στην Πάτρα βρέθηκαν σε μια σειρά εργατικούς χώρους, στο ΙΚΑ στον Αγ.Αλέξη, στο ΙΚΑ στην Γούναρη, στην Γ΄ΔΟΥ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο νοσοκομείο στο Ρίο, για να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους και να συζητήσουν γιατί οι αγώνες μας είναι ο δρόμος για να πάρουμε πίσω όσα μας άρπαξαν και για να ανοίξουμε την προοπτική μιας κοινωνίας που θα λειτουργεί για τις ανάγκες μας και όχι για τα κέρδη μιας μειοψηφίας.

Σε όλους τους χώρους βρεθήκαμε να συζητάμε με αγωνιστές που έτσι και αλλιώς είχαμε βρεθεί μέσα στους αγώνες όλων αυτών των χρόνων, με εργαζόμενους της πρωτοβάθμιας Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, που παλέψαμε μαζί για να μην διαλυθούν οι δομές και για να υπάρξει χρηματοδότηση και προσωπικό, το ίδιο και στην αποκεντρωμένη που πολλοί εργαζόμενοι πήρανε τα ψηφοδέλτια της δημοτικής κίνησης αλλά και των Ευρωεκλογών. 

Στη ΔΟΥ η συζήτηση άνοιξε γύρω από την δραματική έλλειψη προσωπικού, για το πως προχωράει η αξιολόγηση στο χώρο της ΑΑΔΕ που είναι πείραμα για όλο το δημόσιο και για αυτό η μάχη που δίνουν είναι κρίσιμη για όλους μας. Η συζήτηση πήγαινε και στα κρίσιμα πολιτικά διλήμματα, από το χρέος και την κρίση μέχρι την μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. 

Στο ΠΓΝΠ συζητήσαμε με τους εργαζόμενους το πώς θα κερδίσουμε τις αναγκαίες προσλήψεις,την χρηματοδότηση που λείπει, τους αγώνες για να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι, οι επικουρικοί, 8μηνα ΟΑΕΔ κλπ . Το ότι η δικιά μας προσπάθεια πάταγε στους κοινούς αγώνες και στις πρωτοβουλίες του Συντονιστικού Νοσοκομείων για να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι κερδίζοντας την δουλειά για χιλιάδες, έστω και μέσα από τις συνεχείς παρατάσεις, έκανε την διαφορά. Το ότι στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής κίνησης συμμετέχουν πολλοί συνάδελφοι υγειονομικοί είναι χαρακτηριστικό της σχέσης που οικοδομήθηκε μέσα στους σκληρούς αγώνες όλων αυτών των χρόνων και για αυτό πολλοί και πολλές δήλωναν την στήριξη και ζήταγαν ψηφοδέλτια.

Η ίδια εικόνα και στις περιοδείες στις γειτονιές όπως και στην εξόρμηση του Σαββάτου σε έναν απο τους πιο πολυσύχναστους και κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, την Ρήγα Φεραίου, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι πέρασαν από το τραπεζάκι και άνοιξαν την συζήτηση γιατί η επιλογή είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλες τις κάλπες.

Γιάννης Αγγελόπουλος
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στην Πάτρα

Χανιά

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εξορμήσεις και οι παρεμβάσεις της «Ανταρσία στα Χανιά» και την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές καθιστώντας μας τη μοναδική δημοτική κίνηση της Αριστεράς στην πόλη η οποία δεν σταματά να δημιουργεί πολιτικά γεγονότα με τις πρωτοβουλίες της, όπως με την μεγάλη εκδήλωση για τους ελεύθερους χώρους που είχαμε οργανώσει στην πλατεία της Σπλάντζιας ή με την ανάδειξη του θέματος σχετικά με την κατασκευή οχτώ σχολείων και την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης & Φιλίας των Λαών μέσω της μεθόδου ΣΔΙΤ. 

Συνεχίζουμε έτσι και προεκλογικά, με την επίσκεψη στους καταυλισμούς των Ρομά, με τη συζήτηση στους εργαζόμενους της ΔΕΔΙΣΑ, με την πρόταση ψηφίσματος από την πλευρά μας που υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων ώστε να μην δοθεί προεκλογικά χώρος στην Χρυσή Αυγή και τώρα με το συλλογικό κείμενο που υπογράφουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανταρσία στα Χανιά» στο οποίο δηλώνουν ξεκάθαρα ότι «οι ανάπηροι είμαστε το υποκείμενο της δικής μας αλλαγής».

Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “Δεν χρειαζόμαστε άλλη «ευαισθησία». Χρειαζόμαστε πραγματικές αλλαγές στις συνθήκες ζωής μας. Ως ανάπηροι αρνούμαστε να αντιμετωπιζόμαστε ως αντικείμενα ευαισθησίας. Είμαστε υποκείμενα της δικής μας ζωής. Οι διαρκείς εκκλήσεις των ιθυνόντων στην ευαισθησία των πολιτών εξυπηρετεί μεν μια υπαρκτή ανάγκη, το να είναι οι συμπολίτες μας ευαίσθητοι απέναντι στις ανάγκες μας, όμως ταυτόχρονα αποκρύπτει την απουσία των απαραίτητων δημόσιων, δημοτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών δομών που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή μας στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς, όπως γίνεται μέχρι σήμερα”.

Παράλληλα, η επίσκεψη και συζήτηση με τους εργαζόμενους στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ) ανέδειξε τόσο την αναγκαιότητα της οργάνωσης από τα κάτω σε κάθε χώρο εργασίας και περιοχή αλλά και τις νίκες που πετυχαίνουν οι εργαζόμενοι όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΔΙΣΑ που υπάγονται στον εργολάβο κατόρθωσαν το προηγούμενο διάστημα με τις κινητοποιήσεις τους να αυξήσουν τον μισθό τους στα 697 ευρώ από τα 530. Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι αυτός ακριβώς είναι και ο τρόπος για να κατορθώσουν να κερδίσουν όλοι οι εργαζόμενοι το δικαίωμα στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που ακολουθούν, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη στο αίτημά τους. 

Η συζήτηση και η αποδοχή ήταν συγκλονιστικές και ιδιαίτερα εμπνευστικές και για τις δύο πλευρές, καθώς όπως μας δήλωσαν “είστε οι μόνοι που μας επισκέφθηκαν και δεν πήγαν να βγάλουν φωτογραφίες με τη διοίκηση”. Ακόμα ανοίξαμε τα ζητήματα ενάντια στην καταπίεση των γυναικών, για ανοιχτά σύνορα και για την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό όπου προκάλεσαν έντονη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων.

Οι εξορμήσεις μας συνεχίστηκαν στη ΔΕΗ και στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ την Παρασκευή 24/5 στις 8μμ στην πλατεία της Σπλάντζιας θα πραγματοποιηθεί κρητικό γλέντι της κίνησης με τους μουσικούς Λευτέρη Παναγιωτάκη (βιολί) και Κυριάκο Μπερτάκη (λαούτο) ενώ θα χαιρετήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Σεραφείμ Ρίζος.

Ειρηναίος Μαράκης
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά

Νίκαια

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε λαϊκές και σε πλατείες δίνουμε τη μάχη για να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη. 

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα επισκεφτήκαμε το Κρατικό Νίκαιας, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ, το Δημαρχείο, το πρώην Δημαρχείο Ρέντη, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, το Κέντρο Πολιτισμού, τον ΕΦΚΑ, το 5ο ΚΑΠΗ ΝΙΚΑΙΑΣ. Επίσης μεγάλη εξόρμηση έγινε στη Λαϊκή του Σαββάτου καθώς επίσης και στην πλατεία Κουμπάκη και στην πλατεία Χαλκηδόνας. Έχουμε στήσει το κεντρικό προεκλογικό μας περίπτερο στο κέντρο της πλατείας στο Περιβολάκι, όπου λειτουργεί ως κέντρο συζήτησης και διακίνησης των εντύπων μας και των ψηφοδελτίων μας. 

Κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η πάλη ενάντια στη φτώχεια και την υποβάθμιση που φέρνει η πολιτική των μνημονίων αλλά κυρίως η πάλη ενάντια στο φασισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η παλιότερη δράση της Χρυσής Αυγής στην πόλη μας και η δράση του αντιφασιστικού κινήματος την τελευταία 10ετία έχει καθορίσει την πολιτική συζήτηση για το ποιος έχει τη δύναμη να τους σταματήσει.     

Αυτή τη συζήτηση θα την ανοίξουμε ακόμα πιο πλατιά στην κεντρική προεκλογική μας συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Μάη στην πλατεία Περιβολάκι, όπου εκτός από τους υποψήφιους του δημοτικού σχήματος, ομιλητής θα είναι ο Τάκης Ζώτος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής.  

Κατερίνα Θωίδου 
υποψήφια δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά

Εξόρμηση της Ανταρσία στην Ξάνθη

 

Ξάνθη

Mε εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές συνεχίζεται η καμπάνια της Ανταρσία στην Ξάνθη. Σημαντικό ρόλο παίζει το προεκλογικό μας περίπτερο όπου γίνεται κέντρο για πολιτική συζήτηση και διακίνηση υλικού και ψηφοδελτίων. 

Πολύς κόσμος παίρνει ψηφοδέλτια όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για να τα διακινήσει στο χώρο που δουλεύει, σε τζαμιά κλπ. Η συζήτηση που ανοίγει στις εξορμήσεις δεν περιορίζεται στην ψήφο. Στην περιοδεία στο νοσοκομείο π.χ άνοιξε μεγάλη συζήτηση για την πάλη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών. Αντίστοιχα στην εξόρμηση στην Νομαρχία κλπ. Πολύτιμες είναι οι περιοδείες που κάνουμε σε γειτονιές, όπως στο Πούρναλικ και την Κυψέλη. Πρόκειται για τις γειτονιές που μένουν οι φτωχοί, κόσμος σαν κι εμάς, που η Ανταρσία στην Ξάνθη φτιάχτηκε για να αγωνίζεται μαζί τους. 

Η δράση μας ενοχλεί την ακροδεξιά και τους εθνικιστές στην Ξάνθη κι αυτό φάνηκε από την στοχοποίηση συντρόφου μας. Τα ξημερώματα της Κυριακής 19/5 θρασύδειλα φασιστοειδή έσκισαν τις αφίσες της Ανταρσία στην Ξάνθη στον οικισμό του Πούρναλικ και τις πέταξαν μέσα στην αυλή του σπιτιού υποψηφίου δημοτικού συμβούλου του συνδυασμού μας που κατοικεί στον ίδιο οικισμό, σε μία προφανή προσπάθεια στοχοποίησης και εκφοβισμού. Όλο το ακροδεξιό σινάφι έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι η αντικαπιταλιστική αριστερά για πρώτη φορά κατεβάζει δικό της ψηφοδέλτιο στο Δήμο Ξάνθης και μάλιστα με επικεφαλής της τον Τζεμαλή Μηλιαζήμ, έναν συνδικαλιστή εκπαιδευτικό που προέρχεται από τη μειονότητα. Δεν μας φοβίζουν ούτε στο ελάχιστο. Δεν θα επιτρέψουμε προκλήσεις σε βάρος του συνδυασμού μας και των υποψηφίων του ούτε θα τις αφήσουμε αναπάντητες. 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη μειονότητα, τη νεολαία να στηρίξουν την Ανταρσία στην Ξάνθη στις κάλπες και όχι μόνο, για να δώσουν ώθηση στους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες και ένα ηχηρό χαστούκι στην ακροδεξιά και σε αντίστοιχες πρακτικές. 

Παντελής Αποστολίδης
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στην Ξάνθη

Ν. Ηράκλειο

Με συμμετοχή πάνω από 100 ατόμων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/5, στο θεατράκι της πλατείας Ηρακλείου, η προεκλογική εκδήλωση της Κόκκινης Ρωγμής - αγώνας, ρήξη, ανατροπή στο Ηράκλειο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Μαυριδόπουλος και την κύρια ομιλία έκανε ο Γιώργος Ράγκος, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου με την Κόκκινη Ρωγμή, που αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενισχυθεί και εκλογικά η Κόκκινη Ρωγμή για να δυναμώσουν οι αγώνες μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ που θα υλοποιεί η κάθε νέα δημοτική αρχή. Θύμισε τους αγώνες που δώσαμε και ανέλυσε το πρόγραμμα για ένα Δήμο που θα βάζει τις ανάγκες των κατοίκων πάνω από τα κέρδη.

Στη συνέχεια χαιρέτησαν η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Μαρία Ντάσιου και οι υποψήφιες περιφερειακές σύμβουλοι με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στο Βόρειο Τομέα Αλεξάνδρα Μαρτίνη και στο Κεντρικό Τομέα Δέσποινα Κουτσούμπα.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το πρωί της Δευτέρας 20/5 στην απεργιακή συγκέντρωση των συμβασιούχων της ΔΕΠΑ που εδρεύει στο Ηράκλειο. Η ΔΕΠΑ έχει 180 περίπου συμβασιούχους κι από τη Δευτέρα ξεκίνησαν 24ωρες απεργίες διεκδικώντας μονιμοποίηση και προσλήψεις γιατί αναγκάζονται να δουλεύουν 12ώρα στους Σταθμούς Εφοδιασμού για τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα απορριματοφόρα των Δήμων. Συμμετείχαμε στην κινητοποίηση σύντροφοι από την Κόκκινη Ρωγμή, την αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση της Ν.Ιωνίας, Εκτός Σχεδίου και την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας. 

Δήμητρα Λιναρδάκη
υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Κόκκινη Ρωγμή - αγώνας, ρήξη, ανατροπή στο N. Ηράκλειο 

Βριλήσσια

Στην τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών, η «Αντίσταση και Ανατροπή» παρεμβαίνει στην γειτονιά με εξορμήσεις για να δυναμώσει την επιλογή του κόσμου προς την αριστερή εναλλακτική. 

Η εξόρμηση στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων ανέδειξε ότι η μαθητική νεολαία που ψηφίζει πρώτη φορά, αναζητάει προς τα που να εκφράσει την ριζοσπαστικοποίησή της στις εκλογές, αλλά και με ποιους θα δώσει μαζί τις μάχες της επόμενης μέρας. Η περιοδεία στους εργαζόμενους του δήμου ανέδειξε ένα μεγάλο ρεύμα υποστήριξης προς την Κίνησή μας. Με αυτόν τον κόσμο έχουμε να οργανώσουμε τους αγώνες για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις στον Δήμο αλλά και ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών. 

Την Πέμπτη 16/5 βρήκαμε βανδαλισμένο το εκλογικό μας περίπτερο με σβάστικες και μετά την καταγγελία που δημοσιοποιήσαμε, ακολούθησαν ανακοινώσεις στήριξης και κάλεσμα για απομόνωση των φασιστών από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον δήμαρχο των Βριλησσίων. 

Το Σάββατο 18/5 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 80 ατόμων η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. Οι τελευταίες μέρες βρίσκουν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της «Αντίσταση και Ανατροπή» να δίνουν με αυταπάρνηση την μάχη των εκλογών ώστε η αριστερή ριζοσπαστικοποίηση να δυναμώσει την αντικαπιταλιστική αριστερά, για να είναι το μεγάφωνο των κινημάτων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και τις γειτονιές της πόλης.

Ορέστης Ηλίας 
υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων, Αντίσταση και Ανατροπή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων

Πειραιάς

Η Ανταρσία στο Λιμάνι κινείται με εντατικούς ρυθμούς στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Τις τελευταίες ημέρες επισκεφτήκαμε εργατικούς χώρους όπως τα ΕΛΤΑ, τον ΟΛΠ, το νοσοκομείο Μεταξά, τη ΔΕΗ στα Καμίνια κ.α. Πραγματοποιήσαμε περιοδεία στην Παλιά Κοκκινιά, το πρωί της Κυριακής 19/5 κάναμε εξόρμηση στο παζάρι του Πειραιά, εκεί που χτυπάει η καρδιά των απλών ανθρώπων ντόπιων και μεταναστών, αυτών που απουσιάζουν από όλα τα προγράμματα των υποψήφιων διαχειριστών του δήμου. Το ίδιο απόγευμα συμμετείχαμε στη νέα συγκέντρωση των κατοίκων της Πειραϊκής ενάντια στα σχέδια της Cosco κι έχουμε καθημερινή παρουσία στο περίπτερό μας στη Σωτήρος. 

Ένα γενικό συμπέρασμα από όλες αυτές τις εξορμήσεις είναι ότι όσοι υποψήφιοι μιλάνε για ανάπτυξη, όποιος εκθειάζει τις επενδύσεις τύπου Cosco στον Πειραιά – κι ακούσαμε τον Τσίπρα να το κάνει στη συγκέντρωσή του την Κυριακή – μάλλον δεν έχει ιδέα. Ζει σε άλλη γειτονιά. Δεν πρέπει να έχει επισκεφτεί καμία εργατογειτονιά. Από την Παλιά Κοκκινιά, μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές, μέχρι το “διαμαντάκι” όπως το λένε, την Πειραϊκή, παντού ο κόσμος ήταν εξοργισμένος για την “ανάπτυξή” που έχει φέρει η κυβέρνηση χέρι – χέρι με την Cosco.

Στον ΟΛΠ ήταν χαρακτηριστική η οργή για το ξεπούλημα του λιμανιού.   

Στο Μεταξά άνοιξε όλη η συζήτηση για την υποχρηματοδότηση, την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, αλλά και το πώς θα τα πετύχουμε αυτά. Το γεγονός ότι υπήρχε η απεργία των νοσοκομείων στις 16/5 ήταν πολύ σημαντικό. Ειδικά στα πλυντήρια του νοσοκομείου που δουλεύουν πολλές γυναίκες άνοιξε η συζήτηση και για το σεξισμό, την καταπίεση των γυναικών και άνοιξε η προοπτική να κάνουμε σχετική εκδήλωση εκεί.

Τιάνα Ανδρέου
υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πειραιά με την Ανταρσία στο Λιμάνι