Διεθνή
Ιράκ: “Ενάντια στην αδικία”

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, με εντολή Τραμπ, έστρεψε λογικά την προσοχή στην πιθανότητα να κλιμακωθεί η κρίση με το Ιράν με νέους βομβαρδισμούς ή πόλεμο. Στο μεταξύ, όμως, το Ιράκ, εκεί που προς το παρόν διεξάγεται κυρίως η σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν, αποσταθεροποιείται ακόμη περισσότερο. Η δολοφονία του Σουλεϊμανί έγινε σε ιρακινό έδαφος. Δίπλα του σκοτώθηκε, ανάμεσα σε άλλους, και ο Αμπουμάχντι (ο “μηχανικός”) επικεφαλής των Ταξιαρχιών “Χεζμπολάχ”, και βασικό στέλεχος των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (της συμμαχίας των πολιτοφυλακών που μπήκαν σε κίνηση πριν από λίγα χρόνια ενάντια στο “Ισλαμικό Κράτος” καθώς ο ιρακινός στρατός κατέρρεε).

Η δολοφονία του Αμπουμάχντι έγινε “κατά λάθος” σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αλλά επίσης από επίσημα χείλη θεωρείται “ωραίο λάθος”. Είναι ενδεικτικό της σύγχυσης ότι η υπερδύναμη ελπίζει να συνεχίσει προς τα εμπρός στο Ιράκ, απλώς κάνοντας “ωραία λάθη”.

Στο μεταξύ, οι μαζικές διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και σε ολόκληρο το νότο της χώρας ξανάρχισαν, μετά το σοκ που πρόκάλεσε το αμερικανικό χτύπημα. Από το περασμένο φθινόπωρο που έχουν ξεκινήσει αυτές οι διαδηλώσεις μετράνε περισσότερους από 500 νεκρούς από την κρατική καταστολή. Ο κόσμος στο Ιράκ και κύρια η νεολαία είναι πολύ σκληραγωγημένη -τα κατάφερε έτσι η βαρβαρότητα της ιμπεριαλιστικής κατοχής εδώ και δυο δεκαετίες- και δεν σταματάνε ακόμα κι όταν πέφτουν βόμβες δίπλα τους και πάνω τους.

Το Αλ Τζαζίρα μετέδιδε από τη Βαγδάτη την περασμένη Κυριακή οδοφράγματα με καμμένα ελαστικά στις λεωφόρους και τις γέφυρες της πρωτεύουσας, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, μπλοκαρισμένη κυκλοφορία παντού. Από τη Βαβυλώνα, ο ανταποκριτής του γράφει πως “οι διαδηλωτές σκοπεύουν να αποκλείσουν όλο το νότο του Ιράκ από την υπόλοιπη χώρα. Θα μπλοκάρουν όλες τις εξόδους”. Ο κόσμος ζητάει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές χωρίς τη συμμετοχή κανενός από το παλιό πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για “ουτοπικό” αίτημα μπορεί να πει κανείς. Όμως είναι η νεολαία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, και τα αιτήματά της δεν χωράνε στα κουτάκια που θέλουν να τα βάλουν τα κόμματα, οι πολιτοφυλακές και οι ιμπεριαλιστές. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς παίρνουν συνέντευξη από έναν νέο ποιητή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων της Βαγδάτης. “Είναι ντυμένος Τσε Γκεβάρα με κόκκινο μπερέ”, γράφει με έκπληξη η ανταποκρίτρια της εφημερίδας.

“Μ’ αρέσει ο Τσε Γκεβάρα, εξεγέρθηκε ενάντια στην αδικία”, της απαντάει ο 24χρονος ενώ της δείχνει ένα αυτοσχέδιο μενταγιόν που φοράει “Είναι το περίβλημα μιας χειροβομβίδας κρότου λάμψης. Το μετατρέψαμε από εργαλείο πολέμου σε εργαλείο ζωής”.

Σ’ αυτό τον κόσμο θα ήθελε να αναφέρεται ο Πομπέο όταν μιλάει στους δημοσιογράφους και λέει πως ο κόσμος στο Ιράκ πανηγύριζε το θάνατο του Σουλεϊμανί και του Αμπουμάχντι. Αλλά πρόκειται για ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις. Την ώρα που οι “κακοί” διαδηλωτές διαλύουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, οι “καλοί” διαδηλωτές κρατάνε πανό “Έξω οι ΗΠΑ, έξω το Ιράν, έξω το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία”.

Στο μεταξύ το κενό που αφήνει ο Αμπουμάχντι τρέχουν να το καλύψουν άλλοι πολέμαρχοι και πολιτικοί, προκαλώντας ένα νέο κύκλο εντάσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και των πολιτοφυλακών στο Ιράκ. Δεν φαίνεται και τόσο… φιλόξενο το περιβάλλον για τον Τραμπ και τον Πομπέο.