Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Χανιά: ΝΑΙ στους πρόσφυγες, ΟΧΙ στους φασίστες

17/5, Χανιά. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Χανίων

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/5 μαζικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τους μετανάστες, ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τον φόβο για το διαφορετικό. Οι δύο μαζικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πριν την Κυριακή -στις οποίες συμμετείχε η ΚΕΕΡΦΑ- έβαλαν στόχο την προσπάθεια να μαζικοποιηθεί αυτή η αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση. 

Μετά από τα ρατσιστικά καλέσματα και την προσπάθεια επανεμφάνισης των φασιστών στο νησί της Κρήτης, με τις μαζώξεις σε Σούδα και Ηράκλειο, το κίνημα έδειξε τα αντανακλαστικά του. Το αντιρατσιστικό κάλεσμα ήταν για τις 4 το απόγευμα, με αρκετό κόσμο να βρίσκεται εκεί από πιο νωρίς. 

Με οργάνωση και δράσεις από τα κάτω ακολούθησε μια βδομάδα μαζικής προπαγάνδισης από τις 14 συλλογικότητες, που καλούσαν εκείνη την μέρα. Τα καλέσματα έγιναν από: Κατάληψη Rosa Nera, Αντιμιλιταριστική Συλλογικότητα Κανάϊμα, Κοινωνικό Στέκι–Στέκι Μεταναστών Χανίων, Μουσικό Σύνολο Γιαρ Αμάν, Terra Verde, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα, Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στην Δημόσια Εκπαίδευση, Μαθητική Αντιφασιστική Δράση (ΜΑΔ), Έμφυλες Αταξίες, Αυτο-οργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος, Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων (ΚΡΑΧ), #Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη, ΚΕΕΡΦΑ. Επίσης καλούσε ο ΣΕΠΕ Χανίων με απόφαση που πάρθηκε στην γενική συνέλευση στις 15/5.

Με μουσικές, συνθήματα ενάντια στους φασίστες και υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων, το συλλαλητήριο διήρκησε μέχρι τις 7.30μμ, παρά την πολύ ζέστη. Η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων ήταν χαρακτηριστική από τον παλμό και την ζωντάνια σε όλη την διάρκεια. 

Η σύνδεση μεταξύ όλων των μαχών που έχουμε να δώσουμε στο επόμενο διάστημα, ήταν ξεκάθαρη σε όλες τις συζητήσεις. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση, που έχει κλιμακώσει την επίθεσή της και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με τον ρατσισμό, δεν θα τα καταφέρει, θα νικήσουμε.

Μανώλης Φιωτάκης,
ΚΕΕΡΦΑ Χανίων