Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Να λειτουργήσει επιτέλους η Υπηρεσία Ασύλου

Xιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονταν μέσα στη ζέστη το πρωί της περασμένης Δευτέρας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη και άλλες υπηρεσίες που άνοιξαν μετά από το δίμηνο κλείσιμό τους –σε ουρές μάλιστα που άρχισαν να σχηματίζονται από το προηγούμενο βράδυ. Πρόκειται για μια εικόνα που έρχεται να επιβεβαιώσει τη ρατσιστική απαξία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του ο Δημήτρης Αγγελίδης: «Με αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής επιχειρείται η επαναλειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου τη Δευτέρα για το κοινό, χωρίς τα προβλεπόμενα πλέξιγκλας, χωρίς να έχουν φτάσει στα γραφεία μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, τα οποία αποστέλλονται το Σαββατοκύριακο, χωρίς να έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για τη διευθέτηση του χώρου σύμφωνα με τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.  Κυρίως, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, των προσφύγων και των οργανώσεων που τους παρέχουν νομική συνδρομή για τον τρόπο και το χρόνο που θα προχωρήσουν χιλιάδες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες κάθε είδους, από τον επαναπρογραμματισμό των συνεντεύξεων που αναβλήθηκαν στους δύο μήνες που έμεινε κλειστή η υπηρεσία μέχρι την ανανέωση εγγράφων και την κατάθεση προσφυγών στο δεύτερο βαθμό…

Ανάμεσά σ' αυτούς που περίμεναν αποβραδίς στην ουρά ήταν αρκετοί που είχαν χάσει το δελτίο αίτησης ασύλου και τους είχε δοθεί βεβαίωση δίμηνης διάρκειας, η οποία όμως έληξε την περίοδο που ήταν κλειστή η υπηρεσία. Ληγμένη βεβαίωση σημαίνει ότι δεν μπορούν να εργαστούν… Άλλων είχε λήξει το δελτίο και η άδεια διαμονής που το συνοδεύει όπως και η εξάμηνη παράταση που είχαν δώσει οι αρχές. Κάποιοι είχαν αναγνωριστεί πρόσφυγες πριν από μήνες και περίμεναν να βγουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Άλλοι είχαν χάσει τη συνέντευξή τους και ήθελαν να οριστεί νέα ημερομηνία».

Οι ίδιες εικόνες επικρατούσαν στην Κατεχάκη και την Τρίτη το πρωί.