Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι εργάτες γης παλεύουν

Απεργία και συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας στην Ημαθία οι εργάτης γης, στην πλειοψηφία τους με καταγωγή από την Αλβανία, που ζουν εδώ και δεκαετίες στην περιοχή.

«Έγινε μια απόπειρα από κάποιους αγρότες στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας ανεπίσημα να κατεβάσουν το μεροκάματο στα 20 ευρώ. Διαδόθηκε αυτό στο χωριό και κάποιοι τράβηξαν μπροστά και είπαν δεν πρόκειται να δουλέψουμε με τόσα λεφτά» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Φρέντι Μάδι, ψυκτικός, που βρέθηκε στην Αγία Μαρίνα και συνομίλησε με κάποιους από τους εργάτες γης. «Πέρα από αυτούς που ζουν και εργάζονται μόνιμα εδώ, έχουν επικοινωνία με τους εποχικούς που έρχονται από την Αλβανία και δουλεύουν κάποιους μήνες -καθώς αρκετοί από αυτούς έμεναν εδώ παλαιότερα- προκειμένου να διεκδικήσουν όλοι το ίδιο μεροκάματο. Σε πολλά άλλα χωριά της περιοχής -στα περισσότερα- στις δουλειές που έχουν ήδη ξεκινήσει στα αραιώματα των δένδρων οι εργάτες παίρνουν 25-30 ευρώ. Κάθε χρόνο έρχονται εποχικοί εργάτες γης που τους βάζουν να κοιμηθούν σε παλιά σπίτια, παράγκες κλπ και πληρώνονται με λιγότερα λεφτά. Φέτος θα υπάρξει λόγω κορονοϊού μεγάλη ανάγκη σε εργατικά χέρια. Θα πρέπει όλοι μαζί οι εργάτες γης να διεκδικήσουν αξιοπρεπή μεροκάματα. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι έχει πέσει πάρα πολύ, έως και τέσσερις-πέντε φορές, η τιμή πώλησης του ροδάκινου, σε σχέση με πριν μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί το εισόδημα των αγροτών».

«Κάναμε την πρώτη κινητοποίηση πριν από μερικές μέρες, απεργήσαμε, αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στις αγροτικές εργασίες και θα επανέλθουμε», δήλωσε στην ΕφΣυν ο Δημήτρης Μανόκου, πρόεδρος Σωματείου Εργατών γης Ημαθίας που ανήκει στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας.

«Οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργάτες γης δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Πάνω στην πλάτη τους αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου και οι “μεσάζοντες”. Με μοναδικό μέλημα τη χαμηλή τιμή του αγροτικού προϊόντος, από τη μια μειώνουν μεροκάματα στους εργάτες γης, κονσερβάδικων, συνεταιρισμών κλπ και από την άλλη εξευτελίζουν την τιμή των αγροτικών προϊόντων. Σημαδεύουμε σωστά, παλεύουμε ενάντια σε αυτή την πολιτική που εξευτελίζει το μεροκάματο των εργατών, εξαθλιώνει τους αγρότες και μετά τους βάζει να μαλώνουν μεταξύ τους. Κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και οι μεγαλοαγρότες. Διεκδικούμε μεροκάματο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών και ασφαλιστική κάλυψη από το ΙΚΑ. Με ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλιστεί η διαμονή των μετακλητών εργατών γης χωρίς να επιβαρυνθούν επιπλέον οι ίδιοι. Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των αγροτών για κατώτερες εγγυημένες τιμές και προστασία του εισοδήματός τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Με την πίεση για εργατικά χέρια να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ήδη στην περιοχή έχουν αρχίσει να φτάνουν τα πρώτα πούλμαν με μετακλητούς εργάτες ύστερα από την ΠΝΠ που αφορά το κατ’ εξαίρεση άνοιγμα των συνόρων για εποχικούς εργάτες γης. Το ζήτημα της έλλειψης χεριών επιχείρησαν να αξιοποιήσουν δημαγωγικά, βουλευτές της ΝΔ με ερώτησή τους στη βουλή αν «η Κυβέρνηση προτίθεται να δώσει κίνητρα για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων στον πρωτογενή τομέα», με τον Βορίδη να απαντάει θετικά.