Εργατικό κίνημα
Θεσσαλονίκη: Η πιο μαζική συγκέντρωση στις ΥΠΕ

Θεσσαλονίκη 14 Μάη, Απεργιακή συγκέντρωση στις ΥΠΕ

Εκατοντάδες υγειονομικοί συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην 3η και 4η ΥΠΕ την περασμένη Πέμπτη 14 Μάη, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

«Ήταν η πιο μαζική συγκέντρωση στις ΥΠΕ τα τελευταία δυο χρόνια», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και της ΕΝΙΘ. «Η πλειοψηφία ήταν νοσηλεύτριες/ές, που μάλιστα προχώρησαν επί τόπου σε μίνι συνέλευση. Οι ΥΠΕάρχες απουσίαζαν και οι δυο, δείχνοντας έτσι την απαξίωσή τους προς τους εργαζόμενους, ενώ όταν κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, μας είπε ότι δεν γνώριζε καν ότι υπήρχε στάση εργασίας το οποίο βέβαια δεν τον τιμά σαν διοικητή.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων συμμετείχε με πανό, ενώ παρουσία είχαν και επικουρικές/οί από το Ιπποκράτειο που απειλούνται με απόλυση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 25 περίπου εργαζόμενες/ους, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, των οποίων η σύμβαση λήγει αρχές Ιούνη. Παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη με την οποία προσλήφθηκαν πέρσι ήταν για μέχρι δυο χρόνια, η τότε διοίκηση του Ιπποκράτειου τους υπέγραψε για ένα χρόνο με την υπόσχεση ότι θα ανανεώσουν. Όμως τώρα είναι στον αέρα, ενώ οι συνάδελφοι/ισσες που μπήκαν με την ίδια προκήρυξη σε άλλα νοσοκομεία συνεχίζουν για έναν ακόμα χρόνο. Μάλιστα οι προϊστάμενοι τους πρότειναν να μην περιμένουν την ανανέωση και να υπογράψουν το τετράμηνο που δίνουν σε όλους για τον κορονοϊό, χάνοντας έτσι τον ένα χρόνο.

Από την πίεση τη δική τους και του Σωματείου, η διοίκηση έστειλε αίτημα για την ανανέωση των συμβάσεων και αυτή τη στιγμή περιμένουμε απάντηση από το γραφείο του Κοντοζαμάνη. Είναι άλλο ένα δείγμα των ψεύτικων υποσχέσεων της κυβέρνησης για στήριξη του ΕΣΥ. Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο Κικίλιας είπε επί λέξει στη Βουλή ότι πρόθεσή τους είναι να μονιμοποιήσουν τους επικουρικούς νοσηλευτές που μπαίνουν αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας, αλλά είναι ακριβώς οι επικουρικοί νοσηλευτές αυτοί που απολύονται στο Ιπποκράτειο. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε την παράταση που έτσι κι αλλιώς τη δικαιούνται και να διεκδικήσουμε τη μονιμοποίηση όλων».

Πάγιες ανάγκες

«Είμαστε νοσηλευτές, βοηθοί ακτινολόγοι, διάφορες ειδικότητες», μας είπε η Λίτσα Σιούστη από τους επικουρικούς του Ιπποκράτειου που απειλούνται με απόλυση. «Καλύπτουμε πάγιες ανάγκες, οι περισσότεροι είμαστε από το 2017 στο ΕΣΥ με κάθε είδους συμβάσεις. Οι ανάγκες είναι τεράστιες, το βιώνουμε από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο σύστημα και ειδικά σε αυτή την περίοδο που κληθήκαμε να επανδρώσουμε και έξτρα τμήμα, αυτό του κορονοϊού, πέρα από το δικό μας. Πώς μπορούν να επανδρωθούν δυο τμήματα από ένα που είναι ήδη υποστελεχωμένο;

Τα κενά στο Ιπποκράτειο είναι ήδη υπέρογκα. Οι συνάδελφοι είναι κυριολεκτικά ήρωες για το πώς καταφέρνουν να διεκπεραιώνουν την ημέρα με τα μέσα που έχουν. Οι μόνιμοι έχουν κουραστεί κι αυτοί, πρέπει να ξεκουραστούν, να βγουν σε άδειες. Όσοι μένουν πίσω πρέπει να έχουν εμπειρία, όχι να είναι για πέντε μήνες στο νοσοκομείο, μετά να φεύγουν και να έρχονται άλλοι. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, όχι με άψυχα αντικείμενα, για να ανακυκλώνονται συνεχώς οι εργαζόμενοι.

Το υπουργείο λέει ότι έχει διπλασιάσει τις ΜΕΘ, ότι θα προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις, ότι θα φροντίσει για την παραμονή των επικουρικών. Όμως δεν διευκρινίζει για ποιους μιλά. Για όσους μπήκαν επί κορονοϊού και όσοι υπηρετούμε ήδη θα πεταχτούμε στο δρόμο; Οι επικουρικοί, οι ΟΑΕΔ, όλοι οι συμβασιούχοι στηρίζουμε πολλά χρόνια το ΕΣΥ, αλλά φαίνεται να μην τους ενδιαφέρει. Δεν θέλουμε να μείνουμε μόνο για τέσσερις μήνες ακόμα και μετά να δούμε την έξοδο χωρίς άλλη επιλογή για παραμονή.

Είμαστε σε κινητοποιήσεις. Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση στο νοσοκομείο την Ημέρα των Νοσηλευτών/τριών στις 12 Μάη και στη συγκέντρωση στις ΥΠΕ στις 14 Μάη. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κερδίσουμε την ανανέωση των συμβάσεών μας που νόμιμα διεκδικούμε».