Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Πανελλαδικά ξανά την Πέμπτη 21/5

14 Μάη, Απεργιακή συγκέντρωση υγειονομικών στο Υπουργείο Υγείας

Σε νέα πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στις 21 Μάη, ύστερα από απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ. Συγκεντρώσεις την ίδια μέρα θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας για την Αττική και τις ΥΠΕ για την περιφέρεια.

Στο κέντρο της απεργιακής κινητοποίησης βρίσκεται η νέα προκλητική επίθεση της κυβέρνησης στο νοσηλευτικό προσωπικό, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί το υπουργείο Υγείας και σπάει τον κλάδο τους σε όσους/ες έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και σε όσους/ες έχουν δευτεροβάθμια δημιουργώντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Νοσοκομείων, ο λόγος που το κάνουν είναι «για να αποκτήσουν ένα προσωπικό “πασπαρτού”, νοσηλευτές που δεν είναι μόνο νοσηλευτές αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται κάθε νοσοκομείο και τμήμα. Αφού δεν είσαι “εκπαιδευμένος” δεν μπορεί να είσαι και βοηθός νοσηλευτή, μπορείς όμως να είσαι και λίγο τραυματιοφορέας, λίγο γραμματέας, λίγο σεκιούριτι ή λίγο καθαριστής. Και αν μπορείς να είσαι όλα αυτά αλλά όχι αποκλειστικά νοσηλευτής γιατί να γίνουν προσλήψεις σε άλλους κλάδους; Αυτή είναι η μεθόδευση των φωστήρων του υπουργείου, αυτή είναι η απάντησή τους στους χιλιάδες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που τα έδωσαν όλα μέσα στην κρίση».

Η πρώτη απάντηση στη νέα επίθεση δόθηκε την περασμένη Πέμπτη 14 Μάη με τη στάση εργασίας που κάλεσε η ΠΟΕΔΗΝ. Δεκάδες εργαζόμενοι/ες, κύρια νοσηλεύτριες/ές αλλά και όλων των ειδικοτήτων, από πολλά νοσοκομεία της Αττικής συγκεντρώθηκαν την ίδια μέρα έξω από το υπουργείο Υγείας για να βροντοφωνάξουν ότι η διάσπαση δεν θα περάσει. Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να κλείσει τις πόρτες του στους συγκεντρωμένους και να αρνηθεί να συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους, το μόνο που κατάφερε ήταν να τους εξοργίσει ακόμα περισσότερο. Με πανό συμμετείχε ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε την ίδια μέρα έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η νέα πανελλαδική απεργία έρχεται ως συνέχεια της κινητοποίησης της περασμένης Πέμπτης αλλά και όλων των μαχών που βρίσκονται σε εξέλιξη στα νοσοκομεία ενάντια στις απολύσεις επικουρικών και συμβασιούχων, ενάντια στην επιστροφή των εργολάβων, για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, για μέσα ατομικής προστασίας, για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ. Από το Γεννηματάς και το Αγία Όλγα μέχρι το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται απέναντι στις διοικήσεις και το υπουργείο Υγείας που τους έχουν κυριολεκτικά κηρύξει τον πόλεμο (βλέπε κείμενα δίπλα). Στον Άγιο Σάββα, μετά την απεργιακή νίκη των εργαζόμενων στη φύλαξη που κέρδισαν την ανανέωση των συμβάσεών τους, ο αγώνας συνεχίζεται για μονιμοποιήσεις, προσλήψεις, άδειες, αναγνώριση του νοσηλευτικού προσωπικού και όχι υποβάθμισή του. Για όλα αυτά, ο Σύλλογος Εργαζόμενων καλούσε σύσκεψη-συζήτηση στο προαύλιο του νοσοκομείου την Τρίτη 19 Μάη με στόχο τη μαζική συμμετοχή στη νέα στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ. Ενώ και στον Ερυθρό οι τραυματιοφορείς ετοιμάζονται για παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου τη Δευτέρα 25 Μάη.