Εργατικό κίνημα
Νοσηλεύτρια ΔΕ στον Άγιο Σάββα: “Δεν θέλω να μας διχάσουν”

Είμαι νοσηλεύτρια ΔΕ στον Άγιο Σάββα. Δουλεύω 34 χρόνια στα πιο βαριά παθολογικά τμήματα, σε χημειοθεραπευτικά παλιότερα. Σε αυτά τα χρόνια έχω εκπαιδεύσει πολλές συναδέλφισσες ΤΕ και δεν θέλω τώρα να μας διχάσουν, να μας διαιρέσουν σαν προσωπικό. 

Διέλυα τις χημειοθεραπείες και έχω ήδη δυο αποβολές, δεν το δέχομαι σαν άτομο να με υποβιβάσουν, πώς να το κάνουμε; Θέλουμε οι νοσηλεύτριες να είμαστε ένας ενιαίος κλάδος. Η δουλειά μας στο νοσοκομείο είναι η ίδια. Μόνες μας απόγευμα, μόνες μας νύχτες, σαββατοκύριακα, αργίες. Ήδη υπάρχουν διαφορές πχ μισθολογικές που είναι άδικες γιατί κάνουμε τα ίδια πράγματα, τώρα θα τις γιγαντώσουν. Να δικαιούνται οι ΤΕ κάποιο ποσό παραπάνω λόγω του πτυχίου, άντε το καταλαβαίνω, αλλά μέχρι εκεί.

Η πλειοψηφία των νοσηλευτριών στα νοσοκομεία είμαστε ΔΕ. Αν γίνει αυτός ο νόμος, μετά ποιος θα κάνει τις βάρδιες; Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε, από τη μια να μας υποβιβάζουν και από την άλλη να κάνουμε όλες τις δουλειές μόνες μας χωρίς ΤΕ. Γιατί τώρα και φάρμακα θα βγάλουμε και στη νοσηλεία θα τρέξουμε και παντού, δεν περιοριζόμαστε μόνο στις δικές μας δουλειές σαν βοηθοί. Τους προειδοποιούμε λοιπόν ότι μετά από αυτό το νόμο θα είμαστε με το θερμόμετρο και θα στρώνουμε κλίνες, θα βοηθάμε τον ασθενή στα βασικά, δηλαδή να πλυθεί, να φάει κλπ, ό,τι ακριβώς θα λέει ο νόμος, δεν θα υπερβαίνουμε τα καθήκοντά μας. Τι θα σημαίνει αυτό; Θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και η ευθύνη θα είναι όλη δική τους.

Ελένη Καραμάνου,
νοσηλεύτρια ΔΕ στον Άγιο Σάββα