Εργατικό κίνημα
Ετοιμάζουν νέο “Μαύρο” στην ΕΡΤ - Δεν θα περάσει!

Λένε ότι ο δολοφόνος πάντα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην περίπτωση της ΕΡΤ: 

Το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο που προωθεί για το 2020-24, αποτελεί, μετά το “μαύρο” του 2013 επί Σαμαροβενιζέλων, τη μεγαλύτερη επίθεση τόσο στους εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όσο και στην κοινωνία και την ενημέρωσή της.

Το πρώτο πράγμα που κάνει το σχέδιο είναι ότι ανοίγει το δρόμο στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού. Το 2009/10 εργάζονταν στην ΕΡΤ 3500 εργαζόμενοι συν 1000 συμβασιούχοι. Σήμερα ο αριθμός των εργαζόμενων δεν ξεπερνά τους 2200, μια κυνική ομολογία ότι τα τελευταία δέκα χρόνια χάθηκαν πάνω από 2500 θέσεις εργασίας. Κι όμως η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν βλέπει την ώρα να επιβάλει “εθελούσια” έξοδο για τουλάχιστον άλλους 400 εργαζόμενους και βέβαια για τους υπόλοιπους αποζητεί περισσότερη “ευελιξία” σε σχέσεις εργασίας-προσλήψεις-απολύσεις, αφού πρώτα θα τους έχει περάσει από “κινητικότητα” και “αξιολόγηση”.

Η συρρίκνωση δεν περιορίζεται στο επίπεδο του προσωπικού, αλλά αφορά την ΕΡΤ ως φορέα. Το παράδειγμα των 19 περιφερειακών σταθμών που θα είναι οργανωμένοι στη βάση των 11 περιφερειών της χώρας είναι το πιο χαρακτηριστικό, καθώς μέσω της ενοποίησης επιχειρείται η κατάργηση πολλών από αυτών. Δεν είναι όμως το μόνο. Ανάλογες είναι οι επιλογές πχ για τα βραχέα (κατάργηση), για την ΕΡΤ SPORTS (κλείσιμο καναλιού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες), για την ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ (κτίρια της ΕΡΤ έχουν ήδη λεηλατηθεί από διάφορα υπουργεία).

Το κενό της συρρίκνωσης θα καλυφθεί με τις ήδη ξεκινημένες συνέργειες στο πρόγραμμα, τις εξωτερικές παραγωγές, την εργασία outsourcing, τους εργολάβους κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι στα έξοδα το κονδύλι “προς τρίτους” είναι αυξημένο κατά 4 εκατομμύρια περίπου, ενώ για τη μισθοδοσία κομμένο κατά 3 εκατομμύρια. Το σχέδιο γιγαντώνει την εισόδο των ιδιωτών με κακοπληρωμένους εργαζόμενους στις εταιρίες αυτές και εξίσου κακοπληρωμένους και χωρίς σταθερή σχέση τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. 

Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν την ΕΡΤ σε κυβερνητικό φερέφωνο και με τη βούλα. Γιατί με ποια κριτήρια θα γίνεται η “αξιολόγηση” των εργαζόμενων εκτός από το όποιος κάνει τα χατήρια της διοίκησης και της κυβέρνησης θα περνά ενώ οι υπόλοιποι θα “κόβονται”; Γιατί τι άλλο θα φέρει το κλείσιμο των περιφερειακών σταθμών που αποτελούν τη φωνή της κάθε τοπικής κοινωνίας; Μόνο τις ανταποκρίσεις για το προσφυγικό από τη Λέσβο πρόσφατα να θυμηθεί κανείς, αρκεί. Σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια που αναπαρήγαγαν ό,τι κυβερνητικό και ακροδεξιό υπήρχε, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ προσπάθησαν να προσφέρουν ποιοτική ενημέρωση (γι' αυτό άλλωστε και η διοίκηση θέλησε να τους λογοκρίνει).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΡΤ: «η ουσία είναι ότι όσο μετατρέπουν την ΕΡΤ κακέκτυπο του ΣΚΑΙ στο επίπεδο της ενημέρωσης και θέλουν να την κάνουν κακέκτυπο του ΣΤΑΡ στο επίπεδο της ψυχαγωγίας τόσο θα κατρακυλούν τα ποσοστά τηλεθέασης. Μονάχα με άνοιγμα στην μαχόμενη κοινωνία μπορεί η ΕΡΤ να καλύψει το κενό που αφήνουν τα φιλοκυβερνητικά ιδιωτικά ΜΜΕ καλύπτοντας τις ανάγκες και τις αναζητήσεις του κόσμου που στενάζει από τον κορονοϊό και την κρίση».

Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο, ενώ καταγγέλλει και τον παράνομο τρόπο που αυτό εκπονήθηκε χωρίς διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων. Απόρριψη του σχεδίου ζήτησε και η Αριστερή Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στο ΔΣ της ΕΣΠΗΤ.

«Το σχέδιο της διοίκησης αποτελεί ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και την ίδια την δημόσια ραδιοτηλεόραση», μας είπε η Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος της Πρωτοβουλίας και του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ. «Θέλει εργαζόνενους λάστιχο και ενημέρωση άκρως κυβερνητική, μια εταιρία που θα κρέμεται από τη μία από τη Digea και τις άλλες εταιρίες δικτύων και από την άλλη από τους ιδιώτες στο πρόγραμμα. Το σχέδιο είναι συνέχεια του νέου οργανογράμματος που πάλι χωρίς διαβούλευση έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και δημιουργεί γιγαντιαίες διευθύνσεις, πχ συνενώνει όλο το ειδησεογραφικό κάτω από μια γενική διεύθυνση για να βγάζει ένας τη γραμμή και οι εργαζόμενοι να ακολουθούμε σαν στρατιωτάκια σε μια πλήρως ελεγχόμενη ενημέρωση.

Όλη την περίοδο της καραντίνας δουλεύαμε εκ περιτροπής, πολλοί από το σπίτι και το μόνο που είχε να προσφέρει η διοίκηση σε όσους πήγαιναν στη δουλειά βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους ήταν 25 ευρώ για τους καφέδες τους! 

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε όλα αυτά να περάσουν. Η Ομοσπονδία, τα σωματεία, είμαστε ενάντια και χρειάζεται να μπούμε μπροστά με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για να τα ανατρέψουμε. Αυτό προτείνουμε από την πλευρά μας και αυτό θα οργανώσουμε. Καθώς στις 11 Ιούνη κλείνουν πέντε χρόνια από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, μετά το δίχρονο σκληρό αγώνα μας ενάντια στο “μαύρο” των Σαμαροβενιζέλων, θα θυμήσουμε στη δεξιά κυβέρνηση ότι ο συνδικαλισμός, που τόσο υποτιμητικά αναφέρεται στο σχέδιο ως βαρίδι στην “ανάπτυξη της ΕΡΤ”, είναι αυτός που εξασφάλισε την ύπαρξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Και δεν θα σταματήσει να παλεύει για το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ, τις αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, την ενίσχυσή της και την ανεξαρτησία της από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, προς όφελος της κοινωνίας και της ενημέρωσής της ».