Εργατικό κίνημα
“Δεν θα γίνουμε FRONTEX στα νοσοκομεία”

Η αντιρατσιστική διάσταση της πανυγειονομικής απεργίας στις 16 Ιούνη ήταν εμφανής στις εκδηλώσεις. Τόσο από τις εισηγήσεις που θύμιζαν τις μάχες των υγειονομικών για περίθαλψη για όλες και όλους ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις. Όσο και από τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών/στριών που έκφραζαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Ο Λουίς από το καμπ του Ελαιώνα μίλησε στην εκδήλωση στα Πετράλωνα (10/6), μπροστά σε δεκάδες κόσμο της γειτονιάς. Η τοποθέτησή του περιέγραφε τις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης των προσφύγων στα νοσοκομεία, αλλά και την επιμονή τους στο να κερδίσουν όλα τα αιτήματά τους. «Έπιασα δουλειά σε νησί και όταν γύρισα στον Ελαιώνα μου είπαν ότι δεν μπορώ να μείνω γιατί έλειπα περισσότερες από είκοσι μέρες. Αλλά εγώ, όπως και όλοι, είμαι ακόμα εδώ» κατέληξε και καταχειροκροτήθηκε. Πολλές παρεμβάσεις στη συνέχεια στάθηκαν στην ανάγκη σύνδεσης του κινήματος των προσφύγων και του αντιρατσιστικού κινήματος με την απεργία στις 16 Ιούνη αλλά και αντίστροφα, του υγειονομικού κινήματος με τις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις όπως το διήμερο Black Lives Matter-Refugee Lives Matter της ΚΕΕΡΦΑ στις 26 και 27 Ιούνη.

Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το έδειξε το περιστατικό που περιέγραψε η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, που ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση. Όπως είπε, στις πιέσεις της Διοίκησης του νοσοκομείου προς τους γιατρούς να σταματήσουν τις ακριβές θεραπείες σε ασθενείς, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι πρόσφυγες, ένας από τους ογκολόγους απάντησε με δημόσια επιστολή του: «Δεν θα γίνουμε η FRONTEX στα νοσοκομεία». Σε όλους και όλες ήρθαν στο νου οι εικόνες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που αυτές τις μέρες βγαίνουν στο πλευρό των ξεσηκωμένων στις ΗΠΑ και όλο τον πλανήτη με πλακάτ «Πολεμήσαμε τον κορονοϊό, τώρα θα πολεμήσουμε την αστυνομία».