Γράμματα και σχόλια
Αντίο στον Μάκη Σέρβο

Μάκης Σέρβος

Στις 9 Ιούνη έφυγε σε ηλικία 67 χρόνων ένας εμβληματικός αγωνιστής της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα, ο Μάκης Σέρβος.

Ξεκίνησε την πολιτική του δράση μέσα στο αντιδικτατορικό κίνημα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εργατική έκρηξη της Μεταπολίτευσης τον βρήκε να πρωτοστατεί στο κίνημα των εργοστασιακών σωματείων, για ένα διάστημα μέσα από τις γραμμές του ΕΛΕΚ και μετά της Ομάδας για μια Προλεταριακή Αριστερά.

Εξίσου σημαντική ήταν η προσφορά του στις μετωπικές πολιτικές πρωτοβουλίες της επαναστατικής αριστεράς λίγα χρόνια αργότερα. Όπως στην Επιτροπή για την Απελευθέρωση του Γιάννη Σερίφη (ενός εργάτη της AEG που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε φυλακίσει ως ‘τρομοκράτη’). Και στην Επιτροπή για το Στρατό, μια κορυφαία πρωτοβουλία που είχε στόχο ένα «κίνημα μαζικό μέσα κι έξω απ’ το στρατό» και κατέβαζε για πρώτη φορά φαντάρους και ναύτες στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου και της Πρωτομαγιάς στα πρώτα χρόνια του ’80.

 Ο Μάκης Σέρβος ήταν από τους βασικούς συντελεστές στα κινήματα ενάντια στην κρατική καταστολή τις δεκαετίες του 1980 και 1990: αρχικά στην Κίνηση για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και ύστερα στη Συσπείρωση Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία.

Οι σύντροφοι του ΣΕΚ που, μέσα από τις γραμμές της ΟΣΕ τότε, συνεργαστήκαμε στενά με το Μάκη εκείνα τα χρόνια στις διάφορες πρωτοβουλίες, κύρια στην Επιτροπή για το Στρατό, θυμόμαστε πάντα τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε και την ενωτική του διάθεση ακόμα και μέσα στις πιο ‘σκληρές’ πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα τον θυμόμαστε σαν ένα αγωνιστή της αριστεράς που όλες αυτές τις δεκαετίες δεν έκανε σε καμιά στιγμή βήμα πίσω από τις ιδέες της επανάστασης για τις οποίες πάλευε, απ’ όποιο μετερίζι και να έδινε αυτή τη μάχη.

Κώστας Πίττας

Με θλίψη αποχαιρετάμε τον αγωνιστή Μάκη Σέρβο που έφυγε άξαφνα από κοντά μας στα 67 του χρόνια. Ο Μάκης ήταν συνεπής αγωνιστής της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων από τα χρόνια του Πολυτεχνείου έως σήμερα. Υπήρξε μαχητής των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και πάλευε μέχρι τέλους για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων. Συμμετείχε στην Επιτροπή για τον Στρατό, στην Ομάδα Συντρόφων της Άκρας Αριστεράς Ελένη, στην Κίνηση για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών & Πολιτικών Δικαιωμάτων, στο περιοδικό «Δρόμοι», στο Πολιτιστικό Κέντρο των λαών της Ανατολής «ΓΕΦΥΡΑ», στη Συσπείρωση Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία. Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά είναι φτωχότερη με την απώλεια αυτή. 

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε ηλικία 67 ετών πέθανε την Τρίτη 9 Ιούνη ο Μάκης Σέρβος, αγωνιστής της άκρας Αριστεράς από τα χρόνια του Πολυτεχνείου έως σήμερα. 

Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1953, από φτωχή οικογένεια, έζησε από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα και από την τελευταία περίοδο της δικτατορίας μέχρι το τέλος της ζωής του συμμετείχε σταθερά στους αγώνες για την υπόθεση της εργατικής τάξης και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Πίστευε ότι ο κομμουνισμός δεν είναι μακρινό όραμα, αλλά υπόθεση του εδώ και του τώρα. Υπήρξε μαχητής των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και πάλευε μέχρι τέλους για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων. Η κηδεία του έγινε την Πέμπτη στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ο αποχαιρετισμός στον Μάκη Σέρβο που ακολουθεί:

«Ο Μάκης Σέρβος δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος σύντροφος και καλός φίλος. Υπήρξε ένας από τους αγωνιστές που άφησαν βαθύ το αποτύπωμά τους στη μεταπολιτευτική άκρα Αριστερά. Πάντα παρών στους αγώνες, πάντα στην πρώτη γραμμή των κινηματικών αντιστάσεων, πάντα πρωταγωνιστής σε μια Αριστερά που ήθελε να βαδίζει ολοένα και πιο αριστερά, ακόμα και όταν όλα πήγαιναν δεξιά.

Η πολιτική πορεία του Μάκη θα μπορούσε να συνοψίσει την εξέλιξη του ακροαριστερού χώρου. Υποστήριξε έμπρακτα μια πολιτική που “έβλεπε” σταθερά στο δρόμο και τη σύγκρουση, γυρνώντας την πλάτη στους θεσμούς, τις ιεραρχίες και την γραφειοκρατία. Μια πολιτική της ανατροπής και της χειραφέτησης, που αντιμετώπιζε τον κομμουνισμό ως κινητήρια δύναμη του παρόντος και όχι ως μακρινό όραμα του μέλλοντος.

Ο Μάκης υπήρξε μια από τις καταλυτικές συναντήσεις της ζωής μας. Τον αποχαιρετάμε με απέραντη αγάπη και βαθύ σπαραγμό».

 

Πρωτοσέλιδα της εφημερίδας της ΟΣΕ με καμπάνιες όπου συμμετείχε ο Μάκης Σέρβος. Επάνω: “Λευτεριά στον Γιάννη Σερίφη”, κάτω: Η Επιτροπή για τον Στρατό.