Εργατικό κίνημα
Τουρισμός-επισιτισμός: Συνεχίζουμε Κινητοποιήσεις

28/5, Διαδήλωση εργαζομένων σε επισιτισμό-τουρισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με συγκέντρωση την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 5μμ, στο υπουργείο Εργασίας συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι/ες στον τουρισμό και επισιτισμό ενάντια στις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοτών. Την κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής.

Κεντρικό αίτημα είναι η άμεση καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Δεν φτάνει που πρόκειται για το ποσό “πείνας” των 534 ευρώ. Ούτε που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων του κλάδου δεν τη δικαιούνται καν λόγω των αυστηρών όρων και προϋποθέσεων που έχει βάλει η κυβέρνηση. Ακόμα και σε όσους έχει εγκριθεί, όμως, τα χρήματα είτε δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση (τέλη Αυγούστου άρχισε η καταβολή της αποζημίωσης του Ιουνίου!), είτε πετσοκομμένα είτε και καθόλου “από λάθος του συστήματος”. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους απαιτούν να σταματήσει αυτή η κοροϊδία και να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι ανήκουν στον κλάδο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ασυδοσία

Επιπλέον διεκδικούν να μπει τέλος στην ασυδοσία των εργοδοτών που βάζουν ανεξέλεγκτα χέρι σε μισθούς, ωράρια και όλα τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ αδιαφορούν για την υγεία των εργαζόμενων. «Όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο κλάδο, σε επισιτισμό και Ξενοδοχεία, κυριολεκτικά έχουν ξεσαλώσει όσον αφορά το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο, δεν εφαρμόζονται για να μην πληρώσουν οι εργοδότες το κόστος. Όσοι έχουμε μπει για δουλειά είτε δουλεύουμε με εξαντλητικά ωράρια, από πόστο σε πόστο, είτε με εκ περιτροπής και μειωμένο μισθό», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μετά από ένα 3μηνο ανοίγματος του κλάδου με αναστολή εργασίας μεγάλου κομματιού εργαζομένων, εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών μέσω του προγράμματος Συν-εργασία (Hilton, Haytt) και έκθεση υπό τέτοιες συνθήκες των συναδέλφων στην πρώτη γραμμή του δεύτερου κύματος της πανδημίας», μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής και μέλος της αντικαπιταλιστικής κίνησης εργαζόμενων στον επισιτισμό-τουρισμό “Καμαριέρα”.

«Η Καμαριέρα καλεί στην κινητοποίηση της Τετάρτης, αλλά και σε κλιμάκωση με 24ωρη παναττική απεργία τη βδομάδα της μακάβριας φιέστας του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Είναι η καλύτερη στιγμή να οργανωθούμε στο συνδικάτο μας και να παλέψουμε ενάντια στις μειώσεις μισθών και την ανεργία ή την υπερεργασία που μας αφήνει ως μόνες επιλογές η κυβέρνηση και η εργοδοσία. Σε αυτή την κατεύθυνση μετά και το ανοιχτό ΔΣ που έγινε τη Δευτέρα 24/8 ξεκινούν οι διαδικασίες για τις εκλογές του συνδικάτου μέσα στον επόμενο μήνα, στις οποίες η Καμαριέρα θα δώσει τη μάχη με ένα αντικαπιταλιστικό εργατικό ψηφοδέλτιο».


Και οι «ήρωες με τα μηχανάκια»

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν στις 8 Οκτώβρη και οι ταχυδιανομείς/ντελιβεράδες – ταχυμεταφορείς/κούριερ – υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών. Οι «ήρωες» με τα μηχανάκια, όπως υποκριτικά τους αποκαλούσε η κυβέρνηση την περίοδο της καραντίνας (όπως έκανε και με τους υγειονομικούς), μπαίνουν στη μάχη διεκδικώντας αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια, Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνος, μπότες, μπουφάν μηχανής, γάντια με κόκαλο, παντελόνι με προστατευτικά), ένσημα, δώρα, επιδόματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Η απεργία είναι πρωτοβουλία της Συνέλευσης Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) και αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης αντίστοιχης κινητοποίησης τον Απρίλη του 2019. Όπως θυμίζει η ανακοίνωση της ΣΒΕΟΔ, αμέσως μετά από εκείνη την απεργία που είχε συνοδευτεί με μεγάλη μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας «κερδίσαμε την ψήφιση του νόμου 4611/2019. Αρκετοί συνάδελφοι “είδαν” εταιρικά μηχανάκια, κράνη, πληρωμένες βενζίνες, περισσότερα ένσημα και τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 100 ευρώ το μήνα ... τίποτα δεν μας σταματά μέχρι κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα να παίρνει αυτά που δικαιούται, μέχρι να μην ξαναβαφτεί η άσφαλτος με αίμα συναδέλφου...».