Εργατικό κίνημα
15/10 Απεργία στα Νοσοκομεία

Μόνη ελπίδα απέναντι στην πανδημία είναι οι αγώνες των υγειονομικών και των εργαζόμενων που στέκονται στο πλευρό τους. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η 24ωρη απεργία των γιατρών την Πέμπτη 24/9 και ήδη οργανώνεται η συνέχεια, με την 24ωρη απεργία και το πανελλαδικό συλλαλητήριο των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία στις 15 Οκτώβρη στην Αθήνα. 

Στη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας ρίχνονται οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων, οργανώνοντας εξορμήσεις και περιοδείες και διεκδικώντας τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων σε κάθε νοσοκομείο. Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο Αγ.Όλγα θα γίνει συνέλευση την Πέμπτη 1/10 στη 1μμ και την επόμενη ημέρα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αγώνα, στη 1μμ στο Κυλικείο. Στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας ο Σύλλογος Εργαζομένων καλεί σε συνέλευση την Πέμπτη 1/10, στη 1μμ στο προαύλιο, ενώ την ίδια μέρα η Επιτροπή Αγώνα του ΓΝΑ Γεννηματάς θα συνεδριάσει στις 1:30μμ στα γραφεία του σωματείου.

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων, δυνάμεις του οποίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πλαισίωση της απεργίας των γιατρών με στάσεις εργασίας που κάλυψαν το μη ιατρικό προσωπικό, καλεί τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της Υγείας σε κοινό απεργιακό βηματισμό.

Στο κάλεσμά τους στην απεργία, οι αγωνιστές και αγωνίστριες του Συντονιστικού σημειώνουν: 

“Τα κρούσματα στην χώρα πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς αποδεικνύοντας με τον τραγικότερο τρόπο το πόσο εγκληματική είναι η πολιτική για την πανδημία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τις εξαγγελίες τους για προσλήψεις και θωράκιση του ΕΣΥ μέσα στο προηγούμενο διάστημα, η αλήθεια είναι ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις ούτε σε ιατρικό, ούτε σε νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον δεν έλαβαν κανένα μέτρο για αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε σχολική αίθουσα, τον έλεγχο τρόπου εργασίας στα μεγάλα εργοστάσια, στην λήψη μέτρων για πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε καμπς... 

Συμφέροντα

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που πριν την πανδημία ετοιμαζόταν να φέρει τα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα) στα δημόσια νοσοκομεία δεν ενδιαφέρεται για την υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου. Ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των μεγαλοκλινικαρχών, των φαρμακοβιομηχανιών και όλων των αφεντικών. Τα λεφτά αντί να πηγαίνουν για προσλήψεις σε υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους δήμους, αποζημιώσεις στους ανέργους πάνε για τους μεγαλοξενοδόχους, τους κλινικάρχες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς”.

Στο δρόμο για τον επόμενο μεγάλο απεργιακό σταθμό της 15/10, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί στάση εργασίας για το έκτακτο προσωπικό την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη (7πμ-10πμ) και συγκέντρωση στις 9πμ στο Υπουργείο Υγείας, με βασική διεκδίκηση τη μονιμοποίησή του. Την προηγούμενη ημέρα, στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παπανικολάου καλούσαν σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων, που απειλούνται με απόλυση. “Ενώ το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα εξαιτίας και της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε αυτό, ζει στο φάσμα της ανεργίας. Έτσι στο Γ. Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, υπηρετούν περίπου 250 άτομα με ελαστικές μορφές εργασίας, οι οποίοι σε διαφορετικό χρόνο ο καθένας περιμένει να απολυθεί… Καλούμε την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος της σοβαρότητας της κατάστασης και να μην απολυθεί κανείς μέσα σε αυτόν τον υγειονομικό πόλεμο που ζούμε” σημειώνει το σωματείο εργαζομένων σε ανακοίνωσή του.

Σε συγκέντρωση το απόγευμα της Τρίτης 29/9 στο υπ. Υγείας και σε στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα καλούσε η Συντονιστική Επιτροπή Επικουρικών της 2ης ΥΠΕ.


 

Διαβάστε επίσης
Αγώνας για να σώσουμε ζωές: Τέρμα πια στην κοροϊδία!