Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαιδευτικοί, Γονείς, Φοιτητές μαζί

Στάση εργασίας 11πμ-2μμ αποφάσισε η ΟΛΜΕ για την Πέμπτη 1/10, ώστε να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί στο συλλαλητήριο στο πλευρο των μαθητικών καταλήψεων. Πολλές ήταν οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς όλη την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. 

Την Τετάρτη 23/9, μια μέρα πριν το κεντρικό συλλαλητήριο των μαθητών, έγινε μεγάλη κινητοποίηση στον Πειραιά που συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ένωση Γονέων Πειραιά, μαθητών, σχολικές καθαρίστριες και ναυτεργάτες. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κοραή, έκανε το γύρο του κέντρου του Πειραιά και κατέληξε στη Διεύθυνση της Εκπαίδευσης του Πειραιά. Την Πέμπτη 24/9 το απόγευμα πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στην Καλαμάτα με μεγάλη συμμετοχή διοργάνωσαν ο ΣΕΠΕ Μεσσηνίας, η Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και η Ένωση Γονέων του Δήμου Καλαμάτας. Με πορεία πήγαν στο υπό κατάληψη 4ο Λύκειο Καλαμάτας, ως συμπαράσταση των γονέων και των εκπαιδευτικών στις μαθητικές καταλήψεις. Την Παρασκευή 25/9 στην Άρτα πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μαθητική πορεία των τελευταίων χρόνων. 

Τη Δευτέρα 28/9 η συγκέντρωση στήριξης της κατάληψης από μαθητές μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς στο 5ο Γυμνάσιο Αλίμου ήταν πολύ μαζική. Είναι το σχολείο όπου μικρή ομάδα τραμπούκων γονιών επιχείρησαν να μπουκάρουν στο σχολείο με τη βία τραυματίζοντας μαθητές Γυμνασίου που υπερασπίζονταν την κατάληψη. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη να μαζικοποιηθεί και να πάρει με το μέρος της όλη την κοινωνία, τον τοπικό σύλλογο γονέων, τους εκπαιδευτικούς και καταλήψεις σε άλλες γειτονιές που πρόσθεσαν στα αιτήματά τους την αλληλεγγύη στη συγκεκριμένη κατάληψη. 

Σε κατάληψη προχώρησε και το 46ο Λύκειο Αθηνών, στην Νεάπολη Εξαρχείων μετά και την επίθεση που δέχτηκαν μαθητές του σχολείου από την αστυνομία. Οι μαθητές που πήγαιναν στο σχολείο κουβαλώντας πανό κατάληψης κυνηγήθηκαν και, όπως καταγγέλουν, υπό την απειλή όπλων αναγκάστηκαν να προσαχθούν στο ΑΤ Εξαρχείων, ενώ ο ένας ξυλοκοπήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Συλλογικές διαδικασίες

Μαζική αποχή από τα μαθήματα ήταν η απάντηση των μαθητών στο 14ο ΓΕΛ Αθηνών στο Κουκάκι μετά το σπάσιμο της κατάληψης από τον διευθυντή που απειλούσε μαθητές και αλληλέγγυους με αποβολές και με την αστυνομία. Οι μαθητές οργανώνουν συλλογικές διαδικασίες ώστε να συνεχίσουν την κατάληψη. 

Παρέμβαση με τα αιτήματά τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υφυπουργού Παιδείας Ζαχαράκη στις Διευθύνσεις Π.Ε και Δ.Ε Γ’ Αθήνας έκαναν εκπρόσωποι των ΣΕΠΕ Δ.Γληνός, Αιγάλεω, Έλλη Αλεξιου, Χαϊδάρι, της ΕΛΜΕ Γ’ Αθήνας, καθώς και των Ενώσεων Γονέων Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου. 

Παράσταση διαμαρτυρίας στην προϊστάμενη εισαγγελίας Πειραιά πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Πειραιά ώστε “να πέσει στο κενό η προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων” και καταγγέλει ότι αστυνομικά τμήματα του Πειραιά και των γύρω Δήμων, ζητούν στοιχεία, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, για τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε και ο ΣΕΠΕ Αμαρουσίου στα γραφεία της Διεύθυνσης Π.Ε. Β’ Αθήνας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους, καθώς και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχολική τους μονάδα.

Την Τρίτη 29/9, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης κάλεσε εκπαιδευτικά σωματεία και την ένωση και συλλόγους γονέων σε κοινή κινητοποίηση. Την ίδια μέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική μαθητική πορεία στο Κερατσίνι και συγκέντρωση στο Δημαρχείο.­­


Το δίκτυο εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” καλεί σε σύσκεψη για να βγει απεργία δίπλα στις μαθητικές καταλήψεις στα σχολεία, την Παρασκευή 2/10, στις 6μμ, στο Ανοιχτό Θέατρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60).