Εκπαίδευση και νεολαία
Στηρίζουμε τις καταλήψεις

Εξάρχεια

Εξορμήσεις σε δεκάδες σχολεία, κατειλημμένα ή μη, έκαναν οι πυρήνες του ΣΕΚ την προηγούμενη βδομάδα. Στήριξη και άπλωμα των καταλήψεων, συντονισμός με τους εκπαιδευτικούς και το εργατικό κίνημα, κάλεσμα στην αντιφασιστική κινητοποίηση στις 7/10, μέρα απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ήταν τα βασικά σημεία που άνοιγαν στη συζήτηση.

“Στο 14ο ΓΕΛ Αθηνών στο Κουκάκι δώσαμε τη μάχη μαζί με τα παιδιά για να κρατήσουν την κατάληψη κόντρα στις απειλές του διευθυντή ότι θα καλέσει εισαγγελέα και αστυνομία”, δήλωσε η Μαρία. “Δεχτήκαμε απειλές και εμείς, αλλά την απάντηση την έδωσαν τα παιδιά: ‘Όπως εσείς φέρνετε αστυνομία, εμείς φέρνουμε αλληλέγγυους’. Κάνουν 2 μέρες αποχή, αλλά οργανώνουν συνέλευση για να γίνει ξανά κατάληψη, το ίδιο κάνει και το διπλανό γυμνάσιο, και ετοιμάζονται να κατέβουν στην πορεία της Πέμπτης. Έχουμε μοιράσει την προκήρυξη που καλεί σε απεργία στα σχολεία και για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 7/10 με πολύ θετική ανταπόκριση”.

“Στο Β’ ΕΠΑΛ στα Εξάρχεια η κατάληψη κρατάει πολλές μέρες”, τόνισε η Μαριλένα Κουντούρη. “Μιλάμε για ένα σχολείο που, όπως μας είπαν τα ίδια τα παιδιά, το 90% είναι παιδιά μεταναστών από 30 διαφορετικές εθνικότητες, οπότε αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουμε παραπάνω και τη συζήτηση για το ρατσισμό και τους φασίστες. Επίσης, πρόσθεσαν στα αιτήματά τους την αλληλεγγύη στο σχολείο του Αλίμου, που δέχτηκε επίθεση από ομάδα τραμπούκων γονέων”.

“Στο 4ο ΓΕΛ Ιλίου οι μαθητές στην κατάληψη είχαν μεγάλο ενθουσιασμό και για να παλέψουν ενάντια στην κυβέρνηση για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο, αλλά και για τον αντιφασιστικό αγώνα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μαθητές πήραν τα φυλλάδια της ΚΕΕΡΦΑ που καλούν στις 7/10 για να τα μοιράσουν στους υπόλοιπους”, μας είπε ο Βασίλης Καταραχιάς. 

Ο Ορέστης Ηλίας έδωσε εικόνα για το 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων: “Το σχολείο έχει κατάληψη από τη Δευτέρα 28/9 και για όλη τη βδομάδα, ενώ οργανώνουν και το κατέβασμά τους στην πορεία την Πέμπτη στα Προπύλαια. Χάρηκαν που η αντικαπιταλιστική κίνηση που εκπροσωπούμε στη γειτονιά ‘Αντίσταση και Ανατροπή’ έχει δηλώσει τη στήριξή της στις καταλήψεις. Όλοι γνώριζαν για τις 7/10 και μας κατήγγειλαν ότι ομάδα χρυσαυγιτών βγήκαν στη γειτονιά και έψαχναν να τρομοκρατήσουν καταληψίες μαθητές”.

“Στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, δυο μαθητές που ενθουσιάστηκαν με το κάλεσμα στις 7/10, μας βοήθησαν να μοιράσουμε μαζί την προκήρυξη στα παιδιά έξω. Η κατάληψη άνοιξε για λίγο, αλλά θα ξανακλείσει την Τετάρτη και θα κατέβουν στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 1/10. Το 6ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας που έχει απόφαση στήριξης της κατάληψης από το Σύλλογο Γονέων, δεν έχει ανοίξει καθόλου”, τόνισε η Άννα Αδαμίδη.  

“Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της Νίκαιας βρίσκονται σε κατάληψη”, σημειώνει ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος. “Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ πέρασαν από την εξόρμηση που κάνουμε στη γειτονιά στον Άγιο Νικόλαο και πήραν προκηρύξεις για να μοιράσουν. Στο 6ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο υπήρχαν προοδευτικοί καθηγητές έξω από την κατάληψη, μοιράσαμε και μιλήσαμε και σε αυτούς και στους μαθητές. Η κουβέντα για την πολιτική άνοιξε ακόμα καλύτερα και πιο ουσιαστικά μετά από περιστατικό με μαθητή που έλεγε ‘εξω τα κόμματα, δε θέλουμε φυλλάδια, κτλ’, που εν τέλει μας βοήθησε”.