Οικονομία και πολιτική
Πανδημία πολιτικής κρίσης

«Aυτή η εβδομάδα μοιάζει λίγο με τα μέσα Μαρτίου αλλά σε αργή κίνηση» έγραψε στο τουίτερ ο επιδημιολόγος Άνταμ Κουτσάρσκι τις προάλλες. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και ο Covid-19 εξαπλώνεται ήδη στις αίθουσες των σχολείων και των σχολών,  μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι εννοεί.

Όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι ο Covid-19 δεν θα βγει νοκ άουτ μέσα σε λίγους μήνες, όπως υποστήριζε στην παιδαριώδη δήλωσή του ο Μπόρις Τζόνσον. Τίποτα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά δεν έχει διαταράξει τόσο σοβαρά την παγκόσμια οικονομία και τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο.

Φυσικά, η πανδημία δεν προκαλεί τις καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος ούτε είναι πιθανό να οδηγήσει σε τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών (αν και υπάρχουν προβλέψεις ότι θα έχει σκοτώσει τρία εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους). Αλλά ο ιός θα είναι μαζί μας για χρόνια, ειδικά εάν, όπως υποδηλώνει μια μελέτη, μεταλλάσσεται προσπερνώντας τα όποια αντίμετρα παίρνονται.

Η αναταραχή που προκαλεί, είναι πολύ πιο μεγάλη από μια βραχυπρόθεσμη οικονομική ύφεση. Ιδιαίτερα εάν τα εμβόλια δεν παρέχουν πλήρη ή μόνιμη ανοσία, οι κοινωνίες θα αναγκαστούν να κάνουν μακροπρόθεσμες προσαρμογές, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

Η εντυπωσιακά άτσαλη και χαοτική διαχείριση του Τζόνσον, τα κάνει όλα αυτά πολύ ορατά στη Βρετανία. Αλλά το βλέπουμε και αλλού. Οι λοιμώξεις με Covid19 αυξήθηκαν στο Iσπανικό κράτος και στη Γαλλία νωρίτερα και υψηλότερα από ό, τι στη Βρετανία ενώ ήδη έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλα μέρη της Λατινικής Αμερικής και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όλο και περισσότερο αυτή η πραγματικότητα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις. Ξεκίνησε με το κίνημα Black Lives Matter στις ΗΠΑ. Οι διαμαρτυρίες ήταν απάντηση στις δολοφονίες Μαύρων από αστυνομικούς, αλλά τις διαπερνούσε ο άνισος αντίκτυπος της πανδημίας σε βάρος των Μαύρων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ, το ποσοστό θνησιμότητας από το Covid-19 για τους Μαύρους είναι 3,4 φορές υψηλότερο από αυτό των λευκών.

Αλλά τώρα βλέπουμε ολοένα και πιο έντονη αντίθεση στα λοκντάουν από τα δεξιά. Παρακινημένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, η ακροδεξιά χρησιμοποιεί ένα μείγμα θεωριών συνωμοσίας και επικαλείται την ατομική ελευθερία για να καλέσει σε κινητοποιήσεις στη Γερμανία, στη Βρετανία καθώς και στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Αντίθεση

Η αντίθεση σε περισσότερους περιορισμούς αυξάνεται επίσης στην κεντροδεξιά. Η Μασσαλία έχει πληγεί σκληρά από τη νέα αύξηση των λοιμώξεων. Ωστόσο, η εντολή της γαλλικής κυβέρνησης να κλείσει μπαρ και εστιατόρια εκεί για ένα δεκαπενθήμερο καταγγέλθηκε από τοπικούς πολιτικούς και έφερε τους ιδιοκτήτες και τους εστιάτορες στους δρόμους. Ακόμη πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στη Μαδρίτη, όπου το ποσοστό μόλυνσης ανέρχεται σε 722 ανά 100.000 κατοίκους. Η περιφερειακή κυβέρνηση, με επικεφαλής την Ισαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο του συντηρητικού φρανκικού Λαϊκού Κόμματος, απέρριψε το αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ γειτονιών σε όλη την πόλη.

Η αύξηση των λοιμώξεων με Covid19 σε όλη την Ευρώπη έχει προκληθεί από τις βιαστικές κινήσεις για χαλάρωση των λοκντάουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το ίδιο ισχύει και στη Βρετανία. Ο Τζόνσον έχει πιαστεί σε μέγγενη ανάμεσα στις πιέσεις από τα δεξιά και στις συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας που υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα απέχουν παρασάγγας από το να αρχίσουν να αντιστρέφουν την αύξηση των λοιμώξεων. Οι ίδιοι οι βουλευτές του γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για αυτό το απόλυτο χάος του Τζόνσον. «Κάθε εβδομάδα είναι μια δοκιμασία», δήλωσε ένας βουλευτής των Τόρηδων στους Financial Times. “Μας έχει τρελάνει”.

Η γελοία τοποθέτησή του Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία έχει υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από την Ιταλία ή τη Γερμανία επειδή «η χώρα μας είναι μια χώρα που αγαπά την ελευθερία» πήρε απάντηση από τον Ιταλό Πρόεδρο Ματαρέλα: «Εμείς οι Ιταλοί αγαπάμε επίσης την ελευθερία, αλλά ενδιαφερόμαστε επίσης για τη σοβαρότητα». Ο Covid-19 είναι ένας τυφώνας που καταστρέφει όχι μόνο ζωές αλλά και πολιτικές καριέρες.