Εργατικό κίνημα
ΠΙΝΔΟΣ: Επιδημία απολύσεων

Πρώτα τους ανάγκασαν να εργάζονται σε τραγικές για περίοδο πανδημίας συνθήκες, με αποτέλεσμα πολλοί να νοσήσουν από κορονοϊό και μετά τους απέλυσαν γιατί “δεν ήταν παραγωγικοί”. Αυτή ήταν η αντιμετώπιση που επεφύλασσαν σε έξι εργάτες τους, τα αφεντικά στο εργοστάσιο ΠΙΝΔΟΣ και μάλιστα παραμονή Πρωτοχρονιάς.

“Για την εργοδοσία της ΠΙΝΔΟΣ αντιπαραγωγικοί είναι οι εργάτες που σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας: Αρρώστησαν κατά δεκάδες οι ίδιοι και οι οικογένειες τους για να «σώσουν» τα κέρδη της επιχείρησης. Δούλευαν εξαντλητικά ωράρια των 12-14ωρών, χωρίς ρεπό για εβδομάδες ολόκληρες! Που δουλεύουν όλες τις Κυριακές από τον Αύγουστο”, καταγγέλουν το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

“Πίσω από τις κούφιες δικαιολογίες της εργοδοσίας κρύβεται η μανία της να ξεμπερδέψουν με κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης μέσα στο εργοστάσιο. Ανάμεσα στις απολύσεις, απέλυσαν εκδικητικά πρωτοπόρο εργάτη, συνάδελφο που απήργησε στις 26 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας! Ο συγκεκριμένος συνάδελφος έμεινε 14μέρες καραντίνα στο σπίτι με τους ευπαθείς γονείς του, χωρίς η εργοδοσία να αναλάβει την ευθύνη της για την υγεία τη δική του και της οικογένειάς του, χωρίς καν να τον ειδοποιήσουν για το τι πρέπει να κάνει, χωρίς να νοιαστούν να του κάνουν έστω ένα τεστ” συνεχίζουν. 

Μια σειρά σωματεία καταδικάζουν τις απολύσεις κι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων της πόλης τονίζοντας και τις ευθύνες της εργοδοσίας για τη διασπορά του ιού σε ολόκληρη την πόλη των Ιωαννίνων: “Η ΠΙΝΔΟΣ που δουλεύαν οι γυναίκες μας και τα παιδιά μας, για να μην βλάψει τα κέρδη της έκρυβε τα κρούσματα και μετέτρεψε το εργοστάσιο και όλη την πόλη μας σε “θερμοκήπιο” κορωνοϊού! Το έκανε μάλιστα με τις πλάτες της κυβέρνησης που δεν έκανε ούτε έναν έλεγχο και δεν θα γίνονταν ούτε ένα τεστ αν δεν ξεσηκώνονταν πρωτοπόροι εργάτες όπως ο συνάδελφος που απέλυσαν εκδικητικά επειδή συμμετείχε στην απεργία και αν δεν είχαν στο πλάι τους το Εργατικό Κέντρο. Η ΠΙΝΔΟΣ που στηρίζεται τόσα χρόνια και μέσα στην πανδημία με ζεστό χρήμα από το κράτος, με δικά μας λεφτά δηλαδή, αλλά και με δεκάδες αντεργατικούς νόμους για να έχει στη δούλεψή της φθηνούς εργάτες. Ο πραγματικός λόγος για τις απολύσεις είναι η στρατηγική που έχει η μεγαλοεργοδοσία για το επόμενο διάστημα. Να γίνει πιο ανταγωνιστική ώστε να αντιμετωπίσει τη νέα καπιταλιστική κρίση φορτώνοντας τα βάρη πάλι στις δικές μας πλάτες”.